StoryEditor

Najbohatší človek sveta poletí vlastnou raketou do kozmu spolu s tínedžerom

20.07.2021, 00:00
Autor:
vsevseČTKČTK
Ešte nedávno viedol Amazon, teraz odovzdal opraty nástupcovi a rozhodol sa vydať na hranicu vesmíru vo svojej lodi, ktorú vyrobila jeho firma Blue Origin. Jeff Bezos je ďalším miliardárom, ktorý najskôr otestuje na vlastnej koži svoju ponuku pre let do kozmu. Stane sa tak dnes.

Súboj miliardárov o to, kto vyskúša vlastný stroj, ktorý ho vynesie až na hranicu medzi Zemou a vesmírom, vyhral minulý týždeň Richard Branson. Teda ak prižmúrime obe oči a nebudeme sa príliš špárať v tom, kde táto hranica je.

Podľa väčšiny astronómov je totiž takzvaná Kármánova hranica až vo výške 100 kilometrov, kam sa však Branson nedostal, keď doletel "len" 86 kilometrov od zemského povrchu.

Na palube nebude posádka

Plánovaný utorkový štart rakety New Shepard spoločnosti Jeffa Bezos dostal v nedeľu záverečné povolenie a teraz bude záležať už len na aktuálnom počasí a predštartovej kondícii rakety. Štart sa odohrá v deň 52. výročia pristátia Apolla 11 na Mesiaci.

Celý let označovaný ako misia NS-15 bude plne automatický, takže na palube budú iba pasažieri a žiadna posádka, teda iba civilisti a nikto zo zamestnancov Blue Origin ani astronautov.

Americký miliardár tak bude prítomný vôbec prvému nepilotovanému suborbitálnemu letu na svete s loďou s civilnou posádkou. To slovíčko suborbitálne v tomto prípade znamená, že sa loď s posádkou nedostane na obežnú dráhu, ale na chvíľu prekročí Kármánovu hranicu.

Loď bez pilota bola stratégia, ktorú vedenie spoločnosti Blue Origin prijalo už pred rokmi. "Je to jednoduchá matematika," povedal agentúre Reuters jeden z ľudí oboznámených so zámerom spoločnosti. "Ak navrhnete systém tak, aby ste nepotrebovali pilota, môžete mať viac platiacich zákazníkov," dodal.

Šetrí sa aj tým, že ako raketa, tak návratový modul sa môžu znovu použiť. Raketa New Shepard vie znova pristáť za pomoci motorov a kapsula Crew Capsule sa znesie na padákoch.

Pri testoch bola jedna z rakiet použitá až sedemkrát. Ani tento let nebude s úplne novým strojom. Raketa aj kapsula už leteli dvakrát.

Jedenásťminútovú cestu so štyrmi minútami v bezváhovom stave zaistí 18,3 metra vysoký stroj New Shepard 2.0. Túto verziu rakety firma testuje už od roku 2015.

Do vesmíru sa prvýkrát dostala na sklonku roku 2017. V apríli 2018 bola potom v návratovom module aj figurína, ktorá sa tak dostala do výšky 106 kilometrov, navyše to bolo prvýkrát, čo sa raz použitá raketa dostala znovu na štart k letu do vesmíru.

Let vtedy trval 10 minút a 19 sekúnd. Odvtedy sa uskutočnilo mnoho ďalších testovacích letov a návratov, ten utorkový bude šestnásty a prvý ostrý.

Štyri minúty v stave beztiaže

S výnimkou jedného, ​​hneď toho prvého, boli všetky lety doteraz úspešné. Raketa odštartuje pomocou motora BE-3PM (firma už vyvíja nástupcu BN-4), ktorý bude horieť približne dve minúty a 45 sekúnd. Po odpojení hlavného motora sa od rakety oddelí modul s posádkou.

Počas letu zrýchli raketa Blue Origin na rýchlosť Mach 3, než sa oddelí od kapsule a vráti sa k motorizovanému vertikálnemu pristátiu na určenej pristávacej ploche.

Štvorica cestujúcich na palube by sa mala dostať do výšky až 106 kilometrov nad hladinou mora. Počas cesty sa pasažieri môžu tešiť až na štyri minúty stavu beztiaže, ale predovšetkým na pohľad na našu planétu a okolitý vesmír z výšky, ktorá bola netrénovaným ľuďom doteraz zakázaná. Reuters

​Blue Origin k tomu má najväčšie okná, aké kedy boli pre kozmickú loď vyrobené. Stav beztiaže nastane asi tri minúty po štarte.

"Pohľad na Zem z vesmíru vás zmení. Zmení to váš vzťah k tejto planéte, k ľudstvu," povedal Bezos vo videu, v ktorom minulý mesiac o lete hovoril.

Pretože je táto návšteva vesmíru naozaj len veľmi krátka, nie je na ňu potrebný žiadny špeciálny výcvik. Členovia posádky absolvujú iba dvojdňové prípravu.

Blue Origin vyčlenila dvoch členov pozemného personálu, ktorí budú pomáhať cestujúcim pripútať sa a poskytnú im informácie o jednotlivých bodoch letu.

Ani celý let netrvá dlho, po zhruba desiatich minútach od štartu sa totiž cestovalo znesú v kapsule na padákoch znovu na Zemi, v texaskej púšti.

Štvrté sedadlo vydražené v aukcii

Zakladateľ internetovej spoločnosti Amazon a jeden z najbohatších ľudí na svete Jeff Bezos už v júni oznámil, že pri prvom lete do vesmíru zorganizovanom jeho firmou nebude chýbať a že so sebou vezme brata Marka.

Pozvaná bola tiež 82-ročná priekopníčka letectva Wally Funková, ktorá má nakročené k tomu, aby sa stala najstarším človekom, ktorý sa kedy pozrel do vesmíru.

Bývalá americká pilotka bola prvou ženou, ktorá sa stala vyšetrovateľkou leteckej bezpečnosti amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB) a prvou inšpektorkou amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA). Na konte má podľa svojich slov vyše 19 600 letových hodín a naučila pilotovať viac ako tri tisícky ľudí.

To teda máme tri miesta - štvrté patrí prvému platiacemu zákazníkovi spoločnosti, ďalšie dve zostanú neobsadené. Pôvodne mal ako štvrtý pasažier letieť víťaz aukcie, ktorú na toto miesto Bezos vypísal.

Anonymný víťaz, ktorý za miesto na plnohodnotnej premiére lode New Shepard zaplatil 28 miliónov dolárov, však nakoniec nepoletí. Blue Origin uviedla, že sa expedície nemôže zúčastniť a plánuje sa do vesmíru pozrieť pri niektorom z ďalších predpokladaných letov.

Nahradil ho teda druhý v poradí, osemnásťročný Oliver Daemen. Koľko zaplatil, nebolo zverejnené. Mladík je synom Joesa Daemena, ktorý založil investičnú skupinu Somerset Capital Partners.

"Je to začiatok komerčnej prevádzky pre New Shepard a Oliver je zástupca novej generácie ľudí, ktorá nám pomôže vybudovať cestu do vesmíru," uviedol šéf Blue Origin Bob Smith.

Ak všetko pôjde podľa plánov, stane sa Daemen najmladším človekom, ktorý kedy letel do vesmíru a zrejme tak prekoná rekord sovietskeho kozmonauta Germana Titova, ktorý sa v roku 1961 dostal do vesmíru ako dvadsaťpäťročný.

"Nemôžem sa dočkať, až zažijem stav beztiaže a uvidím svet zhora," uvádza mladý Daemen na záberoch, ktoré publikovala holandská televízia RTL.

Blue Origin uviedla, že Daemen sa po dokončení stredoškolského štúdia stal držiteľom pilotnej licencie a že v septembri nastupuje na štúdiá na Univerzite v Utrechte v Holandsku.

Lety do vesmíru pre každého

Let spoločnosti Blue Origin sa pripravoval dve desaťročia. Bezos založil spoločnosť v roku 2000, teda skôr ako Elon Musk svoju SpaceX. Tá teraz plánuje ešte ambicióznejšiu misiu.

V septembri vyšle plne civilnú posádku na niekoľkodňové orbitálne lety na palube kapsule Crew Dragon. Sám Musk si zaplatil let už spomínanej firmy Virgin Galactic vlastnenej Richardom Bransonom.

Ak sa utorkový let podarí, potom sa očakáva, že spoločnosť Blue Origin začne predaj leteniek. Údajne sa jej už teraz prihlásili niektorí ďalší záujemcovia z aukcie. Zatiaľ však nie je isté, aká bude cena za letenku.

Medzitým čo firma bude vynášať turistov na hranicu Zeme a vesmíru, pripravuje výrazne silnejší nosič. New Glenn bude schopný vynášať náklad a prípadne i posádku na obežnú dráhu z mysu Canaveral na Floride. Firma to chce stihnúť od konca budúceho roka.

Spoločnosť sa tiež nedávno zúčastnila súťaže o lunárny modul. So svojím Blue Moon však prehrala so SpaceX, ktorej tak NASA zadala vývoj technológie pre dopravu ďalších astronautov na Mesiac. Blue Origin však rozhodnutie napadla, rovnako ako druhý konkurent.

01 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 02 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 03 - Modified: 2024-02-21 11:37:26 - Feat.: - Title: Tretí najbohatší muž sveta predal miliardové akcie. Prilepšil si aj presťahovaním do Miami 04 - Modified: 2024-02-19 07:05:56 - Feat.: - Title: Bezos predal akcie Amazonu a odišiel na Floridu. Gigantu sa darí, dvíha platy aj pre tisíce Slovákov 05 - Modified: 2024-02-10 17:00:00 - Feat.: - Title: Miliardár Jeff Bezos predal akcie Amazonu za viac ako dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 06:25