StoryEditor

Najbohatší muž sveta vyletel na okraj vesmíru, raketa aj kapsula bezpečne pristáli na zemi

20.07.2021, 13:29
Autor:
sansan
Jeff Bezos dnes odletel na okraj vesmíru na palube rakety jeho spoločnosti Blue Origin. On a jeho spolucestujúci zažili asi trojminútový stav beztiaže. Tento vesmírny let bol bez pilota a skafandrov.

Zakladateľ spoločností Amazon a Blue Origin, najbohatší človek na svete Jeff Bezos dnes odletel na okraj vesmíru. V stave beztiaže strávil tri minúty, potom sa vrátil späť na Zem.

Let sa vysielal naživo v tomto videu: 

​​Blue Origin, raketová spoločnosť, ktorú Bezos založil v roku 2000, plánuje tento štartovací systém využiť na prepravu turistov až na okraj vesmíru.

Priebeh letu od štartu po pristátie sme sledovali naživo:  

Let Jeffa Bezosa na okraj vesmíru 15:38 Cestujúci na seba striekajú šampanské "Je to jediný správny spôsob, ako ukončiť vesmírny let," hovoria komentátori.

Zdroj: YouTube/Blue Origin
15:36 Astronauti so svojimi rodinami oslavujú
Zdroj: YouTube/Blue Origin
15:34 Jeff Bezos v kovbojskom klobúku po vystúpení z kapsule
Zdroj: YouTube/Blue Origin
15:32 Všetci štyria astronauti sú bezpečne vonku z kapsule 15:29 Z kapsule sa ukázal Jeff Bezos, ukázal zdvihnutý palec 15:26 „Pripadalo mi to mimoriadne prirodzené“ Mikrofóny v kapsule stále zachytávajú vzrušenie cestujúcich. V súčasnosti hovoria o tom, aké ľahké bolo vznášať sa s nulovou gravitáciou. 15:25 Kapsula s astronautmi bezpečne pristála na zemi
Zdroj: Blue Origin/YouTube
15:22
Zdroj: Blue Origin/YouTube
15:21 Padáky sa úspešne otvorili
Zdroj: Blue Origin/YouTube
15:20 Kapsula so štyrmi astronautmi letí tiež na Zem 15:20 Raketa sa po oddelení od kapsule vrátila späť na Zem 15:19 Cestujúci padajú späť na Zem Zostala im minúta beztiaže a stále si to užívajú  15:18 V kokpite môžeme počuť cestujúcich kričiacich od radosti "Och, wau, wau," hovorí jeden; "To ťa skutočne zmení," zdá sa, že hovorí iný. 15:17 Všetko vyzerá v poriadku, počuť nadšené výkriky posádky
Zdroj: Blue Origin/YouTube
15:15 Raketa letí do neba
Zdroj: Blue Origin/YouTube
15:14 Snímka rakety počas štartu
Zdroj: Blue Origin/YouTube
15:13 Raketa úspešne odštartovala a letí smerom k okraju vesmíru 15:12 Štart! 15:12 Raketa už nie je pripevnená k mostíku 15:11 Jedna minúta do štartu 15:09 Menej ako tri minúty do štartu, prebiehajú posledné kontroly rakety 15:04 Tím potvrdil, že raketa je pripravená na štart 15:02 Mierne oneskorenie Posledné tri minúty pred štartom bola misia pozastavená a odpočítavanie sa stoplo. Do misie ​tak teraz zostáva desať minút.
Zdroj: Blue Origin/YouTube
14:55 Členovia posádky pred letom
Zdroj: ABC News
14:53 Christina Bezos, sestra Marka a Jeffa, poslala správu svojim bratom "Jeff, o tomto si sníval celý svoj život a tvoja vášeň pre vesmír je nákazlivá." Hovorila o tom, ako traja predstierali, že sú v Star treku (pravdepodobne keď boli deťmi). "Poponáhľajte sa a vráťte sa naspäť dole, aby som vás oboch mohla objať."  14:45 Celý "výlet" na okraj vesmíru a návrat na Zem potrvá približne 11 minút. 14:44 Štyria astronauti sú už pohodlne usadení vo vesmírnej lodi 14:41 A takto to bude vyzerať, keď sa znovupoužiteľná raketa New Shepard opäť vráti späť na Zem
Zdroj: Blue Origin
14:35 Posádka už zazvonila na "ceremoniálny zvon" a vstúpila na palubu kapsule a rakety 14:34 Takto to bude vyzerať, keď sa kapsula s posádkou znesie naspäť na Zem. Fotka je z roku 2016:
Zdroj: Blue Origin
14:32 Funková má byť najstarším a Daemen najmladším človekom, ktorí poletia do vesmíru 14:22 Posádka Blue Origin už autom mieri k štartovacej rampe. Okrem Jeffa poletí aj jeho brat Mark Bezos, 82-ročná letkyňa Wally Funková a 18-ročný maturant Oliver Daemen 
Zdroj: TASR/AP
14:18 A takto vyzerá vnútro kapsuly
Zdroj: Blue Origin
14:15 Takto vyzerá raketa, v ktorej má letieť najbohatší človek
Zdroj: Blue Origin
14:00 Jeff Bezos sa o hodinu vystrelí do vesmíru Raketa New Shepard má naplánovaný štart o 15-tej hodine nášho času.

​Cieľ rakety New Shepard je jednoduchý: Doprajte platiacim zákazníkom jazdu ich života. Cestujúcim sa naskytne niekoľko minút úchvatných výhľadov z najväčších okien vesmírnej lode na svete.

Letel s najstarším a najmladším človekom 

Toto je jeden z prvých nosných systémov navrhnutých na tento účel a Bezos - najbohatší človek na Zemi - bol medzi prvými ľuďmi, ktorí na ňom leteli.

Sprevádzal ho jeho brat Mark spolu s 82-ročnou letkyňou Wally Funkovou a 18-ročným maturantom Oliverom Daemenom.

Funková a Daemen sa stali najstaršími a najmladšími ľuďmi, ktorí sa kedy dostali do vesmíru. Kombináciou týchto faktorov bol tento let odlišný od všetkých predchádzajúcich.

"Som taký nadšený. Už sa neviem dočkať, aké to bude," povedal Bezos v pondelok pre Today. "O ľuďoch, ktorí idú do vesmíru sa hovorí, že sa vrátia zmenení. Astronauti o tom vždy hovoria - či už je to tenká hranica zemskej atmosféry alebo videnie toho, aká krehká je planéta. Takže sa nemôžem dočkať aby som videl, čo to so mnou urobí."

Ako to prebiehalo

Bezosov let nemal mať žiadneho pilota, pretože proces je automatizovaný - a takisto ani žiadne skafandre. V deň letu Jeff Bezos, Mark Bezos, Funková a Daemen vystúpili do okrúhlej priestrannej kabíny a pripútali sa. Raketa po 15-tej hodine zažala svoje motory a vyštartovala na oblohu.

Keď sa raketa New Shepard hnala atmosférou, sila jej stúpania a zemská príťažlivosť pripútala bratov Bezosovcov a ich hostí na ich ležiace sedadlá. Potom sa kapsula oddelila od rakety.

Už po troch minútach letu sa zrazu cestujúci cítili beztiažovo. Mali ďalšie tri minúty na to, aby sa odopli a vznášali sa po kabíne a preplávali od jedného okna k druhému.

Tieto okná tvorili jednu tretinu povrchu kapsuly a cestujúcim ukazovali krivku Zeme na jednej strane vesmírnej lode a temnotu vesmíru na druhej.

Krátko, iba na minútu alebo dve vesmírna loď New Shepard dosiahla Kármánovú hranicu vo výške 100 kilometrov od zemského povrchu, kde začína vesmír.

Keď sa jej potom opäť zmocnila gravitácia a vesmírna loď začala padať späť na Zem, Bezos a jeho spolucestujúci sa opäť pripútali kvôli vysokorýchlostnému ponoru do atmosféry.

Potom sa na kapsule otvorili tri padáky, aby zabrzdili pád vesmírnej lode, čo pravdepodobne spôsobilo cestujúcim výrazné trhnutie.

Potom sa padáky preniesli na kapsulu na jemné pristátie v texaskej púšti, kde bude čakať záchranná posádka.

Medzitým odpojená raketa osobitne poletela späť na Zem, vystrelila svoje motory, aby sa spomalila a pristala na betónovej pristávacej ploche, aby sa mohla opätovne použiť na ďalší deň.

Celá cesta trvala asi 11 minút. Je to preto, že New Shepard je suborbitálna raketa. Je príliš malá a jej motory nemajú dostatočný ťah, aby sa vytlačili na obežnú dráhu. Takže všetci turisti, ktorí v nej v budúcnosti poletia, vrátane Bezosa, môžu nakuknúť len tesne nad okraj vesmíru.

V prípade zlyhania rakety majú núdzový únik

Virgin Galactic, konkurenčná spoločnosť založená miliardárom Richardom Bransonom, už predtým vykonávala podobné suborbitálne lety.

Samotný Branson taký let uskutočnil 11. júla. Avšak misie Virgin Galactic vyžadujú, aby ich vesmírne lietadlá riadili piloti.

​Celý let na Bezosovom New Sheparde je však automatizovaný, takže na palube neboli žiadni piloti ani profesionálni astronauti.

Cestujúci na New Sheparde mali na sebe iba kombinézu - nie skafandre a prilby, ktoré nosia profesionálni astronauti pri štarte alebo pristávaní.

"Keď je kabína pod tlakom, je to nadbytočné; nemusíme používať skafandre," povedal pre Today. New Shepard úspešne letel 15-krát. Spoločnosť Blue Origin trikrát otestovala systém núdzového úniku, ktorý by mal kapsulu a jej cestujúcich odhodiť preč v prípade zlyhania rakety.

01 - Modified: 2021-07-13 08:06:31 - Feat.: 0 - Title: Do vesmíru mieri aj Musk. Kúpil si lístok u konkurenta Bransona
01 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 02 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 03 - Modified: 2024-02-21 11:37:26 - Feat.: - Title: Tretí najbohatší muž sveta predal miliardové akcie. Prilepšil si aj presťahovaním do Miami 04 - Modified: 2024-02-19 07:05:56 - Feat.: - Title: Bezos predal akcie Amazonu a odišiel na Floridu. Gigantu sa darí, dvíha platy aj pre tisíce Slovákov 05 - Modified: 2024-02-10 17:00:00 - Feat.: - Title: Miliardár Jeff Bezos predal akcie Amazonu za viac ako dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:56