StoryEditor

Na Slovensku sa vyrobí 68 exkluzívnych superšportov

24.07.2015, 08:18
Autor:
stlstl
Praga R1R by mohla jazdiť vďaka svojmu prítlaku aj po strope.

Počet vozidiel v limitovanej sérii má pripomenúť 68 rokov od chvíle, keď z rozhodnutia vtedajšej vládnej komunistickej strany skončila spoločnosť Praga s výrobou osobných áut a plne sa koncentrovala na výrobu nákladných vozidiel. Informoval o tom server iDnes.cz.

Nový superšport R1R bude stáť približne 200 tisíc eur. Prvé dodávky firma predpokladá v prvom štvrťroku budúceho roka.

Rovnako ako pretekárska okruhová Praga R1 aj R1R je jednosedadlový automobil s dizajnom a funkčnosťou okruhových prototypov. Technika cestného vozidla však prešla radom úprav kvôli použitiu v bežnej prevádzke. Súčasťou výbavy môže byť pridaná sedačka pre spolujazdca, k dispozícii bude za príplatok aj ďalšia výbava.

Model R1R je poháňaný dvojlitrovým preplňovaným motorom vo variantoch od 330 do 400 koní. Pri hmotnosti 670 kg tak vozidlo disponuje pomerom 550 koní na tonu, čo je údaj vyšší ako pri Ferrari Enzo a porovnateľný s Bugatti Veyron. Mimoriadna je aerodynamika vozidla. Generovaný prítlak mu pri rýchlosti 200 km/h teoreticky umožňuje jazdiť dole hlavou, čo v praxi znamená, že umožňuje dosahovať veľmi vysokú rýchlosť počas zákrut.

Nový superšport absolvoval v polovici marca homologizáciu a je tak prvým cestným osobným automobilom značky Praga, vyrobeným od roku 1947. S pôvodným vozidlom Praga má to nové spoločnú len značku a logo, ktoré firma Praga-Export získala od zaniknutého výrobcu v roku 2006. 

Do pôvodného výrobného areálu Pragy vo Vysočanoch sa produkcia nevrátila.

Spoločnosť Praga Cars vznikla premenovaním slovenského výrobcu Race4Slovakia, do ktorého vstúpil vývozca vojenskej techniky Praga-Export. Spoločnosť sa zaoberá výrobou motokár či športových áut pre okruhové preteky. Viac si môžete pozrieť v tomto našom videu.

01 - Modified: 2007-08-01 09:24:00 - Feat.: 0 - Title: Štát hospodáril za sedem mesiacov s prebytkom 3,9 mld. Sk
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
30. apríl 2024 01:24