Čínsky model Xpeng P7 Wing Limited Edition je ukážkou toho, ako sa dá pristúpiť k dizajnu poriadne atraktívnou cestou.FOTO: Xpeng
StoryEditor

Šéfdizajnér Porsche: Čínske elektromobily podnecujú inovatívnejšie koncepty áut

27.10.2023, 13:46
Autor:
ČTKČTKrperpe
  • Čoraz väčší prienik nových čínskych značiek do Európy núti zamyslieť sa zavedených výrobcov nad stratégiou.
  • Aby upútali na konkurenčne nabitom trhu, budú zrejme musieť pristúpiť k istým zmenám vnímania vozidiel.
  • Väčší dôraz by podľa šéfa koncernu VW i šéfdizajnéra Porsche mal byť kladený na dizajn a vybavenie áut.

Nová konkurencia na čele s čínskymi značkami elektromobilov núti manažérov a dizajnérov v Nemecku k väčšej vnímavosti k odvážnym konceptom vozidiel. V rozhovore s agentúrou Bloomberg to povedal šéfdesignér automobilky Porsche Michael Mauer, ktorý zhruba 20 rokov navrhuje ikony športovej značky v podobe modelov 911 alebo Cayenne.

„Start-upy, ktoré nemajú žiadnu tradíciu, môžu robiť úplne iné veci,“ povedal 61-ročný Mauer, ktorý je šéfdizajnérom nemeckej značky Porsche aj jej materského koncernu Volkswagen. „Ako dizajnér to vlastne považujem za pozitívnu vec, pretože to spôsobuje, že rozhodujúci činitelia, teda správna rada, sú otvorenejší,“ dodal.

image

Čínsky konkurent Octavie prichádza už aj na Slovensko. Cenou spadá skôr k Dacii

Nemecko sa drží na špičke automobilového dizajnu vďaka klasickým vozidlám, ako je Volkswagen Chrobák (Beetle), Porsche 911 alebo ľahko rozpoznateľné sedany od BMW či značky Mercedes-Benz. Zavedené automobilky však čelia nástupu amerického výrobcu elektromobilov Tesla a prechod na elektromobilitu so sebou nesie i nový pohľad na vzhľad či funkčnosť vozidiel.

Nové štandardy v odvetví sa vyvíjajú rýchlo – od supermoderného dizajnu, ktorý vtelila Tesla elektrickému pick-upu Cybertruck alebo čínska automobilka Xpeng modelu P7, až po vybavenie, ako napríklad trojrozmerná prístrojová doska spoločnosti Li Auto alebo masážne sedadlá v modeloch Zeekr automobilky Zhejiang Geely Holding.

Generálny riaditeľ koncernu Volkswagen Oliver Blume v septembri zaradil dizajn na zoznam priorít. Posilnil tak slovo dizajnérov značiek skupiny, medzi ktoré sa radí aj mladoboleslavská Škoda Auto. Cieľom je dodať predtým obľúbeným modelom, ako je napríklad aj Volkswagen Golf, nový šmrnc, posilniť projekty elektromobilov a zastaviť pokles trhového podielu v Číne.

image

Navrhovanie auta je hlavne kľučkovanie medzi predpismi, vysvetľuje dizajnér Škody

Koncern prepad odbytu na mimoriadne dôležitom čínskom trhu čiastočne pripisuje tomu, že pustil zo zreteľa vzhľad vozidiel a ich vybavenia, teda aspekty, ktorým čínski zákazníci dávajú veľkú váhu.

„Úspech, ktorý Volkswagen dosiahol v objeme predaja, bol podľa môjho názoru spôsobený tým, že sa kládol veľký dôraz na dizajn a kvalitu prevedenia,“ konštatoval Mauer. „Dizajn určite nie je najväčším predmetom záujmu spoločnosti, ale je to oblasť, v ktorej sa toho s relatívne skromnými prostriedkami dá veľa dosiahnuť,“ dodal.

Mauer v tomto ohľade pripomenul dizajnovú obmenu radov 5 a 7 automobilky BMW pred viac ako desiatimi rokmi. Hoci sa konzervatívnejším klientom nový koncept nezdal, automobilka si podľa Mauera vďaka nemu vydobyla pozíciu modernejšieho výrobcu áut, ktorý dokáže pritiahnuť i nových zákazníkov.

Podľa Mauera preto musí nový dizajn odrážať zážitok z jazdy, ktorý je oveľa viac prepojený s okolitým svetom prostredníctvom softvéru a aplikácií. Na druhú stranu je podľa neho skutočne ťažké nájsť medzi týmito oblasťami tú správnu rovnováhu.

image

Najlepšie, najluxusnejšie i najpokročilejšie čínske auto na Slovensku. Cenu si obháji

01 - Modified: 2023-10-23 10:55:22 - Feat.: 1 - Title: Čínsky konkurent Octavie prichádza už aj na Slovensko. Cenou spadá skôr k Dacii 02 - Modified: 2023-10-20 23:32:56 - Feat.: 1 - Title: Veľký test infotainmentov v autách: Displej je nebezpečnejší než mobil, pritom je legálny 03 - Modified: 2023-10-13 09:29:56 - Feat.: 1 - Title: Na Slovensko prichádza prvý elektrický kombík. Poteší dojazdom, výbavou i cenou 04 - Modified: 2023-10-09 12:46:00 - Feat.: 1 - Title: Navrhovanie auta je hlavne kľučkovanie medzi predpismi, vysvetľuje dizajnér Škody 05 - Modified: 2023-09-25 12:47:19 - Feat.: 1 - Title: Zabudnite na lacné čínske autá. Prémiové SUV dokáže plávať a otočí sa ako tank
01 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 02 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 03 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla 05 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 12:54