Pixabay
StoryEditor

Jedzte podľa hodiniek. Potlačenie biorytmov môže uškodiť

15.09.2017, 14:59
Náš denný rytmus a rozdelenie jedál môžu byť dôležitejšie než počet kalorií, ktoré príjmeme. Premietnu sa do metabolizmu, telesnej váhy aj zloženia krvi. Čo pomôže? Rešpektovať prírodu, vynechať nočné občerstvenie a jesť každý deň v rovnaký čas, radia odborníci.

Myšlienku, že biorytmy majú vplyv na naše stravovanie, vrátil do hry experiment z amerického Southwestern Medical Center. Hlavnú úlohu v ňom zohrávali myši. Výskumníci ich rozdelili do dvoch skupín: jedna mala neustály prístup k jedlu, druhú kŕmili pravidelne v obmedzenom čase. Konkrétne v priebehu dvanástich hodín v rámci každého dňa, informuje iDNES.

Všetky myši toho zjedli vo výsledku rovnako, ale iba druhá skupina stratila hmotnosť. Navyše pravidelne kŕmené myši boli aktívnejšie, pohyblivejšie, a mali vyváženejšie krvné testy. Vedúci výskumu Joseph S. Takahashi verí, že rovnako to funguje u ľudí. "Ukázalo sa, že diéta je úspešná iba vtedy, keď jeme počas dňa, keď sme bdelí a aktívni," hovorí.

Poznajte svoj rytmus

Aby sa metóda dala aplikovať bez prekážok na ľudí, žiada si samozrejme ďalšie skúmanie. Praktické skúsenosti odborníkov, ktorí sa zaoberali ľudským stravovaním, však potvrdzujú teóriu, že sú úzko prepojené s biorytmami. Najmä s cirkadiánnym rytmom, ktorý má asi 24 hodín a súvisí so striedaním dňa a noci , s časom bdelosti a odpočinku.

Predpokladá sa, že cirkadiánny rytmus ovplyvňuje rôzne funkcie tela: spánkový cyklus, vyplavovanie hormónov, krvný tlak, zloženie krvi. Je naň naviazaný metabolizmom. Ovplyvňuje  spôsoby, akými spracovávame jednotlivé zložky potravy, funkciu pečene, funkciu enzýmov a populáciu baktérií v črevách. Jednoducho povedané, keď vychytáme náš každodenný rytmus, bude nám lepšie tráviť.

"Pravidelné rytmy tvoria základ života," súhlasí hlavná nutričná špecialistka Monika Bartolomejová.  "Potlačenie prirodzených biologických hodín sa môže negatívne prejaviť na našom zdraví a kondícii. Naopak, znalosť biorytmov nám môže pomôcť porozumieť vlastnému telu. "

Dodáva, že síce nie je zástankyňou chudnutia podľa mesačných fáz, zato cirkadiánny rytmus považuje za kľúčový. "24-hodinový orgánový biorytmus ukazuje, kedy máme najvyšší výkon a kedy je naopak čas na odpočinok. Je to preto, lebo každý orgán v tele má svoj vlastný rytmus. V určitom čase je aktívnejší ako ostatné. "Nedá sa podľa nej paušalizovať, každý má rytmy nastavené inak, ale všeobecne radí dodržiavať pokoj medzi deviatou hodinou večer a šiestou ráno.

V pasci kortizolu

Keď biologické hodiny nepočúvame, môžeme sa podľa Moniky Bartolomějovej dostať do začarovaného kruhu. "Cítime sa viac unavení, zle spíme, pochody v našom tele nie sú optimálne." Stres a nedostatok spánku potom spôsobujú hormonálne výkyvy, ktoré majú vplyv na mnoho telesných procesov. Okrem trávenia, chuti do jedla a ukladania tuku, dokonca aj na sexuálnu túžbu.

Stres a nepravidelný režim vedú k zvýšeniu hladiny hormónu kortizolu. "Zvyšuje chuť do jedla. A v strese málokedy siahnete po šaláte, chuťové poháriky naopak túžia po sladkom a tučnom. "Sviečková alebo čokoládová tyčinka, ktorými si dobíjate baterky počas náročného dňa, síce na chvíľku dodajú energiu, vo výsledku ale prispievajú k únave, priberaniu na váhe a ďalším ťažkostiam.

"Veľmi riziková skupina sú ľudia, ktorí sú pod neustálym tlakom. Ak nevedia správne relaxovať, majú hladinu kortizolu zvýšenú neustále, "vysvetľuje nutričná špecialistka. "Objavuje sa u nich známy pocit únavy, depresie aj neschopnosť schudnúť alebo si udržať váhu." Vtedy sa práve ocitajú v začarovanom kruhu: všetky zmienené problémy ústia do ďalšieho stresu a nervozity, čím sa opäť zvyšuje hladina kortizolu. A tak znova a znova.

Jedzte cez deň, spite v tme

Vo všeobecnosti odporúča dodržiavať čo najpravidelnejší režim a každý deň raňajkovať, obedovať, desiatovať a večerať. "Každá pravidelnosť je prospešná pre telo. To platí nielen pri jedle, ale aj pri časoch, kedy idete spať a kedy vstávate. "

Riadiť sa prírodzenými rytmami je dnes ťažšie ako pred rokmi; už len preto, že sme obklopení elektronikou a umelým osvetlením. Vedci zo štátnej univerzity v Ohiu nedávno dospeli k záveru, že k nárastu obezity a metabolických syndrómov v dvadsiatom storočí prispelo to, že sa po celom vyspelom svete rozšírilo nočné osvetlenie. A opäť sme pri narušení cirkadiánneho rytmu.

"Namiesto toho, aby sme využili biorytmy v náš prospech, podľahli sme dobe a jej rýchlosti a obrátili ich proti sebe," myslí si Monika Bartolomejová. Radí preto, aby sme ich rešpektovali čo najviac.  V priebehu roka sa pokúsme jesť sezónne miestne potraviny, v rámci dňa venujme pozornosť striedaniu dennej a nočnej doby. "Pokúste sa spať v tme - veľa ľudí to nerobí," uzatvára špecialistka.

01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-04-03 07:04:43 - Feat.: - Title: Sú aktívne a posadnuté kvalitným jedlom: Tieto znamenia patria k milovníkom zdravej stravy 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 05 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 08:09