Možno považujete prácu na stavbe za nebezpečnú, ale podľa odborníkov môže práca, ktorú trávite hodiny a hodiny pri pracovnom stole, podobne škodiť vášmu zdraviu. Podľa prieskumu Cambridge University Researchers z roku 2016, ktorý sa zameral na milióny mužov a žien, sedenie najmenej osem hodín denne môže zvýšiť riziko predčasnej smrti až o 60 percent. Choroby srdca a rakovina boli hlavnými príčinami úmrtia spojenými s neaktívnym životným štýlom, ale dlhodobé sedenie bolo tiež spojené s pomalým krvným obehom, nedostatočnou reguláciou krvného cukru a vysokou hladinou cholesterolu. Autori výskumu tiež zistili, že účastníci štúdie, ktorí trávili v sede osem a viac hodín denne, ale zapojili do svojho denného programu pohybovú aktivitu (napríklad miernou chôdzu) po dobu aspoň jednej hodiny, znížili svoje riziko predčasného úmrtia o takmer 40 percent v porovnaní s tými, ktorí celý deň len sedeli. Odborníci odporúčajú snažiť sa dostať od pracovného stola kždú polhodinu a stráviť aspoň dve minúty krátkou prechádzkou alebo ľahkou rozcvičkou.Pixabay
StoryEditor

Znamenia, že budete starnúť rýchlejšie, ako by ste mali

19.08.2018, 00:01
Starnutie je prirodzeným procesom, ale niektoré nezdravé radovánky a zlozvyky vám môžu nenápadne ukrajovať z dĺžky života.

Ak vyzeráte oveľa mladšie, než ste, nemusí to nevyhnutne znamenať, že budete žiť dlhšie ako ostatní. Naopak vás to môže zvádzať k zlým životným návykom častejšie než ostatných jedincov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO v rozvinutých krajinách môže až za 40 percent úmrtí zlý životný štýl. Na pohľad nevinné prehrešky, ako sú vaše obľúbené hranolky, pohárik alkoholu, opaľovanie, chutná cigareta na raňajky alebo príjemné leňošenie na gauči však môžu mať fatálne následky, upozorňuje iDNES.

Dĺžku vášho života, rýchlosť starnutia, stav Vašej pokožky a v neposlednom rade aj fungovanie vášho mozgu totiž ovplyvňujú mnohé ďalšie faktory, zďaleka nie všetko závisí od vašej genetiky.

Vedci z University of Cambridge dokonca nedávno zistili, že nadváha alebo obezita môžu spôsobiť, že váš mozog bude v porovnaní so štíhlymi ľuďmi rovnakého veku pôsobiť o 10 rokov starší.

Väčšina ľudí si zvyčajne neuvedomuje, ako veľmi niektoré zdanlivo bežné každodenné návyky dramaticky skracujú život a urýchľujú proces starnutia, ktoré sa okrem iného prejavuje vráskavou pokožkou, bolesťou kĺbov, mentálnym úpadkom a predispozíciami k mnohým chorobám.

Podľa nutričnej špecialistky Moniky Bartolomějovej zo Sveta zdravia má na dĺžku života vplyv mnoho parametrov. "Genetika, výživa, životný štýl, stres a ďalšie. Prejavy starnutia nemožno zastaviť, ale možno ich spomaliť a smer, ktorý sa ním zaoberá, sa označuje anti aging. Na dĺžku života má vplyv nielen zloženie stravy, ale aj samotný energetický príjem. Sú štúdie, ktoré ukazujú, že kalorická reštrikcia (obmedzenie príjmu energie) má na dĺžku života pozitívny vplyv a to predovšetkým v súvislosti s pribúdajúcim vekom a obmedzenou fyzickou aktivitou," uviedla Bartolomějová.

Pokiaľ chcete vyzerať lepšie, žiť dlhý život, mať dostatok energie a zostať bystrí čo najdlhšie, dajte si pozor na nasledujúce faktory, ktoré urýchľujú starnutie. Nájdete ich v galérii.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 17:32