Youtube
StoryEditor

Nová štúdia: Neandertálsky chlapec rástol ako moderní ľudia

27.09.2017, 17:50
Autor:
sansan
Prvá analýza lebky neandertálskeho chlapca, ktorú našli v Španielsku, naznačuje, že rástol podobne ako dnešní chlapci.

Je ďalším znamením, že naši predkovia nám mohli byť podobní. Vzácny objav čiastočnej kostry dieťaťa sa našiel medzi pozostatkami siedmich dospelých a piatich mladých ľudí na 49-tisíc rokov starom archeologickom mieste El Sidron, informuje portál News.

Chlapec mal v dobe smrti takmer 8 rokov. "Pri tomto neandertálcovi vidíme, že všeobecný model rastu je veľmi podobný súčasným ľuďom," povedal člen paleoantropologickej skupiny v Museo Nacional de Ciencias Naturales Luis Rios.

Keď zomrel, stále bol vo vývoji a jeho mozog mal asi 87, 5 percent veľkosti priemerného dospelého neandertálskeho mozgu. Dnešný chlapec ma v tomto veku hmotnosť mozgu už približne 95 percent toho dospelého. Analýza jeho stavcov ukázala, že niektoré ešte neboli zrastené. Tieto kosti sa u súčasných ľudí zvyčajne vyvíjajú vo veku 4 až 6 rokov.

Dlhé obdobie rastu

Adam Van Arsdale, docent antropológie vo Wellesley College, ktorý sa štúdie nezúčastnil, opísal rozdiely medzi neandertálcami a ľuďmi v štúdii ako "jemné". Štúdia je „dôležitým príspevkom k nášmu chápaniu ľudskej evolúcie" a "v súlade s dnešným rozsiahlym výskumom, ktorý demonštruje podobnosti medzi neandertálcami a žijúcimi ľuďmi," povedal.

Taktiež prináša nové svetlo do histórie ľudského vývoja. Neandertálci sa vyvinuli oddelene - v západnej Eurázii - od ľudí, ktorí sa vynorili z Afriky, ale mali veľa spoločného.

Neandertálci mali však oveľa väčšie lebky, ako majú ľudia dnes, a pravdepodobne väčšie mozgy, aj keď to nevyhnutne neznamená, že boli múdrejší.

Jednou z teórií je, že vyrástli rýchlejšie, teda neandertálske deti dosiahli veľkosť dospelých rýchlejšie ako my. Predchádzajúce štúdie naznačujúce túto teóriu sa opierali hlavne o skúmanie zubov. Najnovšia štúdia je založená na kompletnejšom exemplári. Po štúdiu jeho pozostatkov sa vedci domnievajú, že namiesto toho, že jednoducho prekonali súčasných ľudí s rastom mozgu, mohli neandertálci vyrastať dlhšie.

Záhadná smrť

To, ako neandertálske dieťa zomrelo, je záhadou. Vedci nenašli žiadne dôkazy o ochorení a označili ho za "robustné", s hmotnosťou 26 kilogramov a výškou 3,11 metra.

Ale jeho kosti tiež obsahovali znaky podobné ostatným pozostatkom v jaskyni, kde iné štúdie naznačovali kanibalizmus.

"Kosti majú určité známky, ale nepoznáme príčinu smrti," povedal spoluautor Antonio Rosas, predseda paleoantropologickej skupiny v Museo Nacional de Ciencias Naturales.

Milford Wolpoff, profesor antropológie na univerzite v Michigane, sa s autormi štúdie zhodol na tom, "že neandertálcom mohol rásť mozog dlhšie obdobie."

Spochybňuje však autorov pri ich pokuse o presné určenie veku. "Stanovenie veku pri mŕtvych osobách je v najlepšom prípade odhadom a odhad veku na dve desatinné miesta (hovoria, že je to 7,69 rokov) naozaj prevyšuje presnosť, ktorá je možná," povedal Wolpoff, ktorý sa štúdie nezúčastnil.

Spochybnil aj porovnanie s modernými ľuďmi, pretože rôzne miery rastu mozgu sú bežné medzi rôznymi ľuďmi a časovými obdobiami.

Navyše hodnotenie neandertálskej veľkosti mozgu by mohlo byť vysoko skreslené, pretože väčšina vzoriek patrila mužom, ktorí boli fyzicky väčší ako ženy. „To nás môže viesť k presvedčeniu, že neandertálci boli v priemere väčší ako v skutočnosti,“ dodal.

01 - Modified: 2024-03-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Krutá cena za evolúciu. Gén, vďaka ktorému sme stratili chvost, nám mohol priniesť množstvo vrodených chorôb 02 - Modified: 2023-12-13 14:31:20 - Feat.: - Title: Evolúcia stále napreduje, vedci našli rukolapný dôkaz: Objavili prvého delfína s palcami na plutvách 03 - Modified: 2023-06-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prišli so zisteniami, ktoré ťa nechajú v nemom úžase. Kengury podľa nich v minulosti vôbec neskákali 04 - Modified: 2023-06-17 11:09:13 - Feat.: - Title: Naše telá sa menia z nadmerného používania technológií, streameri majú na hlavách od slúchadiel priehlbiny 05 - Modified: 2023-03-18 08:05:00 - Feat.: - Title: Každý má v sebe kus neandertálca. Kríženie s príbuzným ľudským druhom prinieslo našim predkom aj mnoho výhod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 17:45