Flickr
StoryEditor

Vedci zistili, čím priťahujeme ploštice. Pozrite sa, čomu nevedia odolať

06.10.2017, 14:51
Autor:
sansan
Nepríjemné parazity, ktoré sa najčastejšie usídľujú vo vašej posteli. Vedci v novej štúdii prišli nato, čo ich na ľuďoch láka.

Na prvý pohľad sa zdá, že ploštice posteľné nie sú schopné prevziať svetovú nadvládu: nemôžu lietať, skákať ani plávať, môžu prežiť iba na krvi, a ľudia ich chcú všetky vyhubiť. Napriek tomu tieto parazitické článkonožce nedávno prešli tým, čo vedci nazývajú "rapídne globálne rozšírenie", prevzatím nových teritórií a rastom počtu. A podľa novej štúdie je ich prenos čiastočne možný neobvyklým spôsobom dopravy - našou zapáchajúcou bielizňou, píše magazín Science.

"Je to dobrá štúdia," hovorí Richard Cooper, entomológ na Rutgersovej univerzite v New Brunswicku v New Jersey, ktorý sa výskumu nezúčastnil. Podľa neho dáva zmysel, že ploštice priťahujú ľudské pachy, dokonca aj na oblečení.

Hoci nie je známe, že prenášajú ochorenie, ploštice posteľné (Cimex lectularius) môžu zanechať svrbivé uhryznutia a spôsobiť alergické reakcie. V polovici 20. storočia boli škodcovia z väčšej časti vyhubené z mnohých častí rozvinutého sveta, ale zákazy na účinné pesticídy v deväťdesiatych rokoch minulého storočia spolu s lacným leteckým cestovaním umožnili, aby sa vrátili späť.

Na rozdiel od kliešťov alebo vší, ploštice o veľkosti jablkového semienka nezostávajú na svojich hostiteľoch dlho a len zriedka opúšťajú postele a pohovky, ktoré sú ich kráľovstvo. Ako sa teda dostali na lietadlá?

"Pre mňa stopovanie vyzeralo ako najlepšie vysvetlenie," hovorí William Hentley, entomológ na univerzite v Sheffielde v Spojenom kráľovstve. "To ma viedlo k otázke, či sú priťahované našimi šatami a  zápachom."

Hentley a jeho kolegovia preto testovali, či hmyz priťahuje znečistený odev. Umiestnili nádobu plnú ploštíc uprostred miestnosti a dva bavlnené vaky na rovnakú vzdialenosť - jedna bola naplnená čistými šatami a tá druhá špinavými ponožkami a tričkami. Výskumníci vypustili chrobáky z klietky a nechali ich voľne sa pohybovať po dobu 96 hodín.

Na konci experimentu bolo približne dvakrát viac ploštíc pritiahnutých k špinavému oblečeniu ako k čistému, oznámil tím. Tieto javy s predchádzajúcimi pokusmi ukázali, že chrobáky môžu cítiť viac ako 100 zlúčenín produkovaných ľudskou pokožkou, z ktorých mnohé môžu ľahko prechádzať na oblečenie na niekoľko dní, hovoria výskumníci.

Tiež testovali, či zvyšovanie obsahu oxidu uhličitého spôsobilo, že chrobáky viac či menej idú za páchnucim oblečením. Keď sa pridal do miestnosti, zdá sa, že plyn spôsobuje správanie ako pri hľadaní potravy, ale ploštice už nešli za špinavým oblečením tak ako predtým. To naznačuje, že oxid uhličitý pobáda k zháňaniu potravy, ale nepomôže im to zamieriť k páchnucej bielizni, uzatvára tím.

Takže čo môžete urobiť, aby ste udržali šesťnohých parazitov ďalej od vášho kufra, keď cestujete? Tieto techniky síce neboli vedecky skúmané, ale Hentley odporúča dať svoje tašky na kovové batožinové stojany v hotelovej izbe, pretože ploštice nemôžu vyliezť na hladké povrchy. Ak sa nenachádza žiadny takýto regál, udržiavanie znečistených odevov v hermeticky uzavretom vrecku by malo pomôcť maskovať zápach. Majte však na pamäti, že ak ste predtým vložili špinavé oblečenie do batožiny, možno budete musieť zabaliť celý svoj kufor, hovorí.

Cooper súhlasí s tým, že plastové tašky môžu fungovať, ale sám ich nevyužíva. "Najdôležitejšie je, aby ste svoju batožinu nenechávali na posteli," hovorí. Ďalšou možnosťou je, že vždy keď prídete domov, umyte a vysušte svoje oblečenie vo vysokej teplote. "Teplo je totiž Achillovou pätou ploštíc," hovorí Cooper.

01 - Modified: 2023-01-12 07:07:07 - Feat.: - Title: Najväčšia svetová štúdia o parazitoch priniesla hrozivé zistenia. Svetové ekosystémy bez nich môžu skolabovať 02 - Modified: 2022-07-13 12:14:36 - Feat.: - Title: Muž sa nakazil prvokom požierajúcim mozog, ktorý spôsobuje smrteľnú chorobu. Môže sa nachádzať aj u nás 03 - Modified: 2021-11-26 09:09:01 - Feat.: - Title: Zdravý muž mal nevysvetliteľné záchvaty. Lekári v jeho mozgu objavili nežiadanú návštevu 04 - Modified: 2021-06-21 12:56:29 - Feat.: - Title: Bratislavskú tržnicu ovládne parazit. Musíte ho zažiť, odkazujú organizátori 05 - Modified: 2019-08-23 12:26:51 - Feat.: - Title: Červy ako suvenír. Z dovolenky si vozíme aj nebezpečné parazity
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 16:02