Infarkt Pri infarkte sa množstvo krvi vtekajúcej do srdcového svalu výrazne obmedzí alebo dokonca až zastaví. Môže to spôsobiť tepna upchatá krvnou zrazeninou, alebo keď sa kŕčovito stiahne. Ak sa prívod krvi a kyslíka preruší na dlhšie ako na pár minút, bunky srdcového svalu sa trvalo poškodia a začnú odumierať. Niektoré srdcové príhody vznikajú veľmi dramaticky – sú náhle a prudké, človek pri nich lapá po dychu, s rukou pritisnutou na srdce padá na zem. Oveľa častejšie sa však infarkt začína pomaly, nevýraznou bolesťou či nevoľnosťou. K príznakom patrí nepríjemný pocit v oblasti hrudníka, ktorý trvá viac minút. Možno ho pociťovať ako nepríjemný tlak, zvieranie, pálenie, tupú bolesť na hrudi alebo pocit plnosti. Bolesti či nepríjemný pocit môžu však vyžarovať aj do hornej polovice tela, najčastejšie do ľavej ruky, do chrbta, šije, čeľuste alebo aj do oblasti žalúdka. Ďalším varovaním je skrátenie dychu alebo dýchavičnosť, priebeh akútneho infarktu môže sprevádzať studený pot, žalúdočná nevoľnosť, strata rovnováhy alebo až bezvedomie. Ženy pri infarkte vo všeobecnosti častejšie ako muži pociťujú bolesť alebo nepríjemný tlak v hrudi. Majú aj častejšiu skúsenosť než muži s niektorými ďalšími bežnými symptómami, čiastočným skrátením dychu, žalúdočnou nevoľnosťou, zvracaním, bolesťou chrbta alebo čeľuste. Na druhej strane ženy s výraznou nadváhou, alebo obezitou, nezriedka nemajú žiadnu bolesť, skôr menšiu nevoľnosť, takže vôbec lekársku pomoc nevyhľadávajú. Ďalšou skupinou chorých sú osoby s cukrovkou, ktoré pri akútnom infarkte myokardu nemusia pociťovať žiadne varovné signály (v dôsledku poškodenia nervových zakončení). Čo robiť? Základom je čím skôr privolať pomoc zdravotníkov. Ak ste s niekým, kto má pravdepodobne príznaky infarktu, očakávajte, že bude situáciu zľahčovať – odmietanie je bežné. Neakceptujte „pokazený žalúdok“ a zavolajte záchranku.Flickr
StoryEditor

Musí sa trénovať. Kardiochirurg radí, čo platí na srdce

13.10.2017, 00:00
Je infarkt geneticky daná záležitosť? Len do istej miery, zásadnú úlohu hrajú aj životospráva a láskavý prístup k vlastnému srdcu.

Šéf brnenského Centra kardiovaskulárnej a transplantačnej chirurgie Petr Němec operuje srdce už 30 rokov, má za sebou okrem iného 150 transplantácií. Tu sú jeho "servisné" rady pre magazín MF DNES Víkend.

Ako sa máme ku svojim srdciam správať, aby sme vám nemuseli skončiť pod rukami?
Pokiaľ možno slušne a láskavo. Polovica dispozícií k ochoreniam srdca je vrodená, tú druhú môžeme ovplyvniť.

Stravou a pohybom?
V podstate áno. Ak sa hýbete, zdravo jete a nefajčíte, máte veľkú šancu, že zomriete na niečo iné ako na srdce. Alebo že budete mať problémy so srdcom v neskoršom veku.

Nič sa nemení tak rýchlo ako odporúčania strán stravy ...
To máte pravdu, niekedy aj odborné odporúčania podliehajú potravinárskej lobby. Najväčšie výkyvy som zaznamenal pri masle a masti; boli doby, keď boli živočíšne tuky v úplnej nemilosti, dnes už vieme, že je to inak. Či už jete maslo, masť, alebo rastlinné oleje, najdôležitejšia je striedmosť a pestrosť, zdravý nadhľad. Jednoznačne správna je zelenina a ovocie, naopak jasným problémom je nadmerná konzumácia cukru a bielej múky.

A ten pohyb?
Musí ísť o pravidelnú záťaž krvného obehu. Teda musíte športovať minimálne trikrát týždenne aspoň pol hodiny, radšej dlhšie. A musí to byť intenzívna námaha. Musíte sa poriadne zapotiť.

Takže nestačí, keď chodím do práce po schodoch a nepoužívam výťah?
Ste vďaka tomu štíhlejší, to áno, ale pre srdce to nemá žiadny význam. Keď chcete trénovať biceps, kúpite si činky, avšak nezdvihnete ich raz alebo dvakrát denne, ale každý deň treba stokrát. Srdce je sval, a aby sme ho trénovali, musí byť po námahe unavené.

Zostanem s dovolením pri tých mojich schodoch. Čo sa v srdci stane, keď vybehnem tri poschodia?
Keď sa rozbehnete, srdce dostane dva povely. Nervový, ktorý mu hovorí, že telo potrebuje väčší objem krvi, viac kyslíka a živín. Srdce poslúchne - musí prečerpať viac krvi, takže sa musí rozbehnúť rýchlejšie.

A ten druhý povel?
Ten je hormonálny a je pomalší, takže neviem, či za tie tri poschodia telo vôbec stihne taký povel vyslať. Ale budiž: hovorí srdcu, že sa má usilovnejšie sťahovať. Za jeden sťah srdcový sval vypudí zhruba 70 ml krvi - keď pracuje v pokoji, keď sedíte a čítate si. Ale ak bežíte, prečerpá ich naraz 90, navyše to neurobí sedemdesiatsedem za minútu, ale stokrát. Hneď tu máte namiesto piatich prečerpaných litrov za minútu
tých litrov deväť.

Čo sa deje s chorým srdcom počas infarktu?
Krv do srdca vedú vencovité tepny. A môže sa stať, že sa taká tepna upchá.

Ako a prečo?
Tak, že sa na jej stenu ukladá cholesterol a iné druhy tukov. Tepna sa zužuje, prietok krvi, ktorá zásobuje srdce, je stále menší, až sa upchá úplne. Môže sa tiež stať, že praskne takzvaný aterosklerotický plát, zrazia sa krvné doštičky a tá zrazenina tepnu upchá.

Spoznám, že sa mi tepna upcháva?
Často áno. Väčšina ľudí má pred infarktom angínu pectoris. Teda pri námahe za hrudníkom cíti pálčivú bolesť, ktorá vystreľuje ďalej napríklad do ramena alebo do ruky. Malé percento pacientov tento príznak nemá, väčšina ale áno. Pokiaľ pri námahe takú bolesť cítite, už však nepomôže zmena životosprávy, len urýchlená návšteva lekára.

Čo okrem infarktu môže ľudské srdce postihnúť?
Okrem ischemickej choroby srdca je druhým najčastejším ochorením postihnutie chlopní. Srdce môže postihnúť aj ochorenie svalu ako takého, keď je všetko okolo v poriadku, ale srdce z nejakého dôvodu nepumpuje, ako má.

Ako sa to stane, že mi niekto zlomí srdce?
Obvykle nejaký zlý vírus. Niekedy je po vírusovom zápale srdca sval natoľko oslabený, že už nedokáže dosiahnuť takú výkonnosť, aby prekročil potrebné množstvo krvi. Pred tridsiatimi rokmi nemal taký pacient takmer žiadnu šancu na zlepšenie.

A dnes?
Máme dve možnosti, okrem transplantácie môže dostať aj takzvanú mechanickú srdcovú podporu, malú pumpu, ktorú voperujú tesne vedľa srdca. A človek s ňou môže celkom dobre žiť. Keď som začínal, nemal taký pacient takmer žiadnu šancu.

Začínal ste pred 30 rokmi - spomeniete si, kedy ste vlastne prvýkrát videl ľudské srdce?
Naživo? To bolo v lete 1984. Prešiel som z chirurgickej kliniky na oddelení kardiochirurgie a srdce ma uchvátilo.

Čím?
Drvivá väčšina operácií sa robí na zastavenom srdci. Pacienta napojíte na mimotelový obeh, srdce zastavíte, urobíte výkon a potom znovu pustíte do srdca krv a oživíte ho. V jednej chvíli pred vami leží kus studeného svalu. A ten sa zrazu zase začne hýbať. Povedal som si, že by som sa to rád naučil.

Aj po 30 rokoch v odbore vyzeráte zanietene.
Áno, svojím spôsobom ma to uchvacuje dodnes, hlavne pri transplantácii. Celé srdce vystrihnete, v tele zostane dutina, nič v nej nie je. Na miske v ľade vám donesú srdce bez života. Vy ho vložíte do tej dutiny a studený sval naraz zase ožije - a s ním i jeho nový majiteľ. Toto žiadny iný orgán ani systém v tele nevie.

Ste nervózny, keď stojíte nad tým prázdnym hrudníkom?
Nervózny nie je to správne slovo. Jedna zo zásad každej operácie je zachovať si pokojnú hlavu. Keď operujete srdce každý deň, nervozita zmizne a to hlavné, čo cítite, je pocit zodpovednosti. Pokiaľ urobíte chybu v kardiochirurgii, zvyčajne už ju nemôžete opraviť.

Koľko infarktov musíte operovať, aby ste postúpil na transplantáciu?
Skôr by som sa pýtal, koľko vlastných infarktov chirurga cesta na transplantáciu stojí! Nie, vážne. Tak sa to asi spočítať nedá, ale je pravda, že transplantácia je jeden z vrcholov kardiochirurgie.

Ako funguje srdce?

  • Aorta je najväčšou tepnou v tele cicavcov. Vedie okysličenú krv z ľavej srdcovej komory do celého tela. Z aorty vystupujú vencovité tepny, ktoré zásobujú sval kyslíkom. Práve tu môže dôjsť k upchatiu vencovitých tepien (viditeľné na povrchu srdca), ktoré vedie k infarktu.
  • Duté žily zvádzajú do srdca odkysličenú krv z tela. Horná dutá žila privádza krv z hornej
    polovice tela, dolná dutá žila z tej dolnej.
  • Pravá predsieň je prvou stanicou v srdci pre neokysličenú krv. Rozdelenie srdca na pravú a ľavú časť sa vníma z pohľadu "majiteľa" srdca, nie z pohľadu pozorovateľa, čo môže byť pre laika mätúce.
  • Trojcípa chlopňa (vnútri srdca) je "súčiastkou", cez ktorú postupuje odkysličená krv do pravej komory. Chlopňa zabezpečuje, aby krv tiekla len jedným smerom a nevracala sa, kam nemá.
  • Pravá komora posiela krv do pľúc, kde sa okysličí. Vedie ju tam pľúcna tepna, tepna v tele, ktorou prúdi odkysličená krv.
  • Ľavá sieň tvorí, podobne ako pravá sieň, na povrchu srdce viditeľné uško. Priteká do nej okysličená krv z pľúc.
  • Dvojcípa chlopňa (vnútri srdca) je ďalším miestom, kadiaľ prúdi okysličená krv. Kým trojcípa chlopňa dostala názov podľa troch cípov, tej dvojcípej sa hovorí mitrálna podľa podobnosti s tvarom biskupskej mitry.
  • Ľavá komora pumpuje okysličenú krv cez aortu do tela.
  • Pľúcnica je tepna, ktorá vedie odkysličenú krv z telového obehu do pľúc.
  • Tlkot srdca, ktorý môžeme počuť aj voľným uchom, vzniká počas systoly a diastoly. Systola je fáza, kedy krv strieka z komôr do tepien, diastola relaxačná fáza, kedy srdce odpočíva  plní sa krvou.
01 - Modified: 2017-10-05 15:05:29 - Feat.: 0 - Title: Majte oči ako ostriež: Mrkva áno, počítač nie
01 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Plány na záchranu nášho srdca. Prinášame nové objavy vedy 02 - Modified: 2024-03-17 17:56:00 - Feat.: - Title: Nový rekord: Muž žije desiatky rokov s transplantovaným srdcom 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2024-02-14 11:17:23 - Feat.: - Title: Zabudni na kvety či čokoládu. Najväčším darčekom pre romantikov 18. storočia bolo srdce zosnulého milenca 05 - Modified: 2023-12-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Cievy. Ako si ich uzdraviť bez liekov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 10:37