StoryEditor

Podvod či realita? Záhadný Bigfoot dodnes máta ľudí

20.10.2017, 15:44
Autor:
sansan
Skupina ľudí mieri do lesa, kde zábery lovcov seskveča spôsobili, že sa z Bigfoota stal najpopulárnejší hominid v Amerike. Stále dúfajú, že ho zazrú.

Tí, ktorí veria v tento druh ľudoopa, sa vydali do vzdialenej časti severnej Kalifornie, kde presne pred 50 rokmi, Roger Patterson údajne na videu natočil tzv. veľkú nohu. Minútu dlhý film, ktorého spoluautorom je Bob Gimlin, preslávil Bigfoota po celom svete, píše cnet.   

V klipe sa na chvíľu objaví vysoká, dlhosrstá dvojnohá bytosť, ktorá sa díva priamo do kamery, predtým, než zmizne v lese.

"Je to fascinujúci film," hovorí profesor anatómie a antropológie z univerzity v Idaho Jeff Meldrum. Je tiež najvýznamnejším vedeckým pracovníkom, ktorý sa zaoberá serióznym výskumom Bigfoota, hoci tým naráža na hnev svojich kolegov. "Skeptici to stále neoprávnene a naivne odmietajú."

To ale nezastavilo Pattersonov film a ešte väčší fenomén Bigfoota v myšlienke, že existujú ďalšie inteligentné druhy na našej planéte, ktoré stále čakajú na svoje objavenie. Mesiace po natočení sa film dokonca objavil vo všetkých dôležitých amerických talk shows.

"Zjavenia Bigfoota sú hlásené dodnes," hovorí Steven Streufert, majiteľ kníhkupectva Bigfoot Books vo Willow Creek. 

Slávne miesto skúmajú kamery

Streufert je tiež jedným zo zakladateľov projektu, ktorý je snahou niekoľkých dobrovoľníkov o zachytenie Bigfoota. Miesto a okolie, kde Patterson a Gimlin nakrútili ľudoopa, sníma 20 HD kamier. Hlavný cieľ projektu je jednoduchý: "Zistiť, či je Bigfoot skutočný." 

Aj napriek tomu, že miesto je pre návštevníkov uzavreté od októbra do júna, ich kamery bežia 24 hodín denne," povedal Streufert. "Ak je Bigfoot tam vonku, na jednom z niekoľkoročných videí by sme mali byť schopní ho nájsť." Zatiaľ však kamery zachytili len pumy, medvede a vzácny druh kuny, ale nie Bigfoota.

Len muž v kostýme?

Vedci označili Pattersonov a Gimlinov film za podvod už po niekoľkých týždňov od ich výpravy do divočiny. Zamestnanci amerického prírodovedného múzea v New Yorku boli nepríjemní, keď Patterson koncom roka 1967 priniesol svoj film s úmyslom jeho potvrdenia.

Spisovateľ Greg Long tiež vydal v roku 2004 knihu, kde Pattersona označil za klamára a poprel pravdivosť filmu. Urobil tak aj na základe rozhovorov s Pattersonovými známymi vrátane Boba Heironimusa, ktorý tvrdí, že záhadná postava je on v kostýme. 

Tam, kde však mnohí iní vidia podvod, profesor Meldrum stále vidí dlho strateného príbuzného ľudí. "Ako anatóm môžem prejsť vo filme od jeho hlavy až po nohy a len poukázať na rysy, ktoré by ste v kostýme nemohli vidieť. "Anatómia zodpovedá telu veľkého hominida," povedal.

Aj polstoročie potom čo krátky dokument zapálil ohnisko diskusií, zostávajú otázky o jeho pravosti. Historik Brian Regal hovorí, že to môže byť aj kvôli zlej kvalite filmu. "Nízke rozlíšenie pôvodných záberov spôsobuje, že je prakticky nemožné ich podrobne analyzovať. Možno sa nikdy nedozvieme, ako to v skutočnosti bolo," píše v knihe.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 06:49