Pixabay
StoryEditor

Erotické sny žien zahŕňajú nátlak. Sexuologička vysvetľuje, prečo je to tak

21.10.2017, 00:00
Očarujúci cudzinec, ktorému sa nedá odolať. Nechať sa zviazať... Ženské sexuálne fantázie sú často farebnejšie, než mnohokrát ženy pripúšťajú.

Séria Päťdesiat odtieňov sivej je proti nim čítanie pre kláštorné školy. Veľmi často sa v nich objavuje napríklad motív znásilnenia. Prečo to tak je, pre iDNES vysvetľuje výskumná sexuologička Mgr. Kateřina Klapilová, Ph.D.

Nie je to tak dávno, čo ženská sexualita stála stranou vedeckého i laického záujmu. Malo sa za to, že ženy nie sú také "nemravné" ako muži a zachovávajú si istú "cudnosť" aj vtedy, keď začnú sexuálne žiť. Ešte v roku 1973 tvrdil americký magazín Cosmopolitan: "Erotické predstavy sú pre mužov, ženy ich nemajú." Rovnako tak sa očakávalo, že keď je človek vo vzťahu šťastný, zaobíde sa bez sexuálnych fantázií. Dnes je všetko inak. Čo urobila s erotickými predstavami ženská emancipácia?

Mimochodom - výskum ženských sexuálnych fantázií nesie aj českú stopu. Výskum ľudskej sexuality prebieha neďaleko Prahy v rámci laboratória Evolučnej sexuológie a psychopatológie v Národnom ústave duševného zdravia v Klecanoch. Dozvedieť sa tu môžete napríklad to, že snívať po rokoch vzťahu po hercovi zo seriálu alebo po pohľadnom susedovi je úplne v poriadku. Alebo ako využiť svoje fantázie k tomu, že dosiahnete orgazmus s partnerom či partnerkou.

"Obsah ženských sexuálnych fantázií a vlastne aj sexuálnych preferencií, teda toho, čo ženy vzrušuje, bol dlhú dobu nepreskúmanou oblasťou, a tak o nich v porovnaní s mužskou sexualitou vieme menej. To ale neznamená, že by ženy veľmi intenzívne sexuálne fantázie neprežívali," opisuje Kateřina Klapilová, výskumná sexuologička a vedúca spomínaného laboratória. Jej tím skúma tiež sexualitu bežných ľudí, napríklad takých, ktoré ráno stretávate v autobuse a míňate bez povšimnutia.

Uvoľnite sa a zatvorte oči
O sexuálnych fantáziách platí zhruba to isté ako o masturbácii. Kto tvrdí, že sa ho to netýka, najskôr klame. Výskumy ukazujú, že fantázia neodmysliteľne patrí k ľudskej sexualite a objavujú sa (alebo sa niekedy objavili) u 95 percent z nás, a to bez ohľadu na pohlavie. Na rozdiel od skutočných sexuálnych aktivít majú fantázie mnoho výhod, a prakticky žiadne obmedzenia. Nepotrebujete k nim partnera či partnerku, ich obsah si môžete do určitej miery ovplyvniť sami, a nech už si predstavujete naozaj čokoľvek, je to len vaša vec. Navyše fantázie sú na rozdiel od skutočnosti, ktorá môže sklamať, presne také, aké si prajete. Nehrozia tak žiadne citové karamboly ani trápne okamihy, keď vyjde najavo, že sa náprotivok hrozne potí, pri bozkávaní desne slintá a smrdia mu nohy. V predstavách je naopak každé telo pružné a každý dotyk priamo elektrizujúci.

"Často si predstavujem, ako sa v bare pohrávam s cudzím mužom a môj priateľ nás z diaľky sleduje. Posiela mi správy, čo mám urobiť, a ja presne plním jeho pokyny. Trebárs mi povie, nech si dám dolu nohavičky a podám ich svojmu spoločníkovi," rozpráva tridsaťročná Michaela, ktorá žije s partnerom o desať rokov starším a podľa svojich slov vyskúšali v sexe všeličo.

"Výprask, zväzovanie, análny sex, rýchlovka na verejnosti, napríklad v kancelárii a tak," vymenúva drobná blondínka, ktorá na prvý pohľad pôsobí úplne "normálne", rozhodne nie nijak vyzývavo. Tajne ale sníva o tom, aby jej barové hrátky pokračovali vášnivým sexom s atraktívnym neznámym.

"Obaja sme s priateľom veľa žiarliví a viem, že by sme niečo také v skutočnosti nedali bez toho, aby sme na seba vrieskali a dosť divoko sa rozišli, ale veľmi ma vzrušuje predstava, že sa milujem s niekým cudzím a priateľ to celé sleduje a režíruje. Nakoniec je to on, kto mi ukáže, že som len jeho suka a drsne ma o ..., no, viete čo," zasníva sa a ľahko sa pretiahne v šiji. Jej partner ale o podobných fantáziách nevie.

Nezveruje sa mu, na čo myslí pri masturbácii, aj keď to znamená veľmi rýchlu skratku k silnému orgazmu.
"Nechcem ho zbytočne naštvať. Asi by ho to ranilo, keby vedel, že chcem spať s niekým iným, "krčí ramenami. A v podstate má pravdu. Už len obyčajné stretnutie s mužom, ktorého súčasný partner zatiaľ nepozná, patrí podľa prieskumov medzi najčastejšie spúšťače bežnej, každodennej žiarlivosti (ďalej potom stretnutie s bývalým partnerom a služobné cesty).

Michaela dodáva, že ani ona nechce vedieť o tom, čo si predstavuje jej priateľ: "Myslím, že je lepšie si niektoré sexuálne fantázie nechať pre seba a snívať nad tým, aké by to asi bolo, keby sa uskutočnili." Spojenie medzi realitou a fantáziou v prípade sexu nie je až toľko jednoznačné. Vo fantáziách sa môže stať čokoľvek, bez ohľadu na to, ako veľmi je to "spoločensky prijateľné".

"Vlastný obsah sexuálnych fantázií nutne nemusí súvisieť s tým, čo človek chce reálne vyskúšať. Mnoho fantázií môže zafungovať ako inšpirácia pre budúce sexuálne aktivity, ale rovnako tak to môže byť presne opačne, kedy sa konkrétna skúsenosť stane obohatením pre fantázie," približuje Kateřina Klapilová.
Ženská sexualita je navyše veľmi plastická a premenlivá. Mení sa v priebehu času, a to skôr než v závislosti na veku, tak na tom, čo žena v sexe už zažila.

"Práve to, že si žena mohla všeličo skúsiť, mení to, čo si predstavuje. Môžu sa objaviť úplne nové fantázie alebo sa rôzne meniť tie existujúce. Tiež môže dôjsť k situácii, keď žena využije možnosť niektorú zo svojich predstáv realizovať, a skutočnosť ju neuspokojí tak, ako očakávala, a táto fantázie z jej sexuálneho repertoáru vymiznú," dodáva výskumná sexuologička. Fantázia sa tak mnohokrát mení podľa toho, čo práve ženu vzrušuje v skutočnosti, a tak sa v predstavách objavia nové prvky, ktoré vytesnia tie menej vzrušujúce.

Vplyv má aj prostredie, v ktorom sa žena pohybuje. A tak napríklad desiatky rokov platilo, že najrôznejšie hlavonožce a chobotnice s vilnými chápadlami spadali len do sveta fantázie japonských žien, ale u Európaniek alebo Američaniek sa nevyskytovali. Lenže ako sa svetu otvorilo aj Japonsko a tamojšia pornografické produkcia sa začala dostávať do iných krajín, rozšírili sa aj tieto sexuálne fantázie.

O znásilnení trochu inak
Príkladom sexuálnej fantázie, ktorá sa radikálne líši od toho, čo ženy v skutočnosti chcú zažiť, je fantázia o znásilnení. Scény zahŕňajúce nátlak a nutnosť podvoliť sa silnejšiemu náprotivku patrí v ženskej sexualite k častým a vzrušujúcim predstavám. Lenže to ešte neznamená, že by si žena skutočne priala byť znásilnená treba cestou z práce alebo niekde na diskotéke.

"Predstava anonymného alebo agresívneho sexu môže byť pre niektoré ženy veľmi vzrušujúca, ale absolútne to neznamená, že by sa žena chcela stať obeťou trestného činu," upozorňuje sociologička Kateřina Lišková, Ph.D., ktorá sa na Fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne venuje práve výskumu ľudskej sexuality.

Podľa nej mnoho ľudí verí, že sex je okamihom, kedy sa ukáže naša "pravé ja" a vyjavia sa aj tie najvnútornejšie zákutia ľudskej duše. A tak sa vraj v našich sexuálnych fantáziách správame práve tak, ako by sme si priali, len na to nemáme dosť odvahy vo svojom skutočnom živote.

"Je to nezmysel. Neexistuje nič také ako pravé ja, ktoré sa ukáže len niekedy, napríklad pri sexe. Sme ľudia, ktorí sa v rôznych situáciách a v kontakte s rôznymi ľuďmi správajú rôzne, čo platí aj o našom intímnom živote," dodáva.
Robiť z fantázie o znásilnení závery v podobe toho, že si žena niečo podobné praje, a tak je násilný sexuálny akt bez jej súhlasu vlastne v poriadku, je dosť zavádzajúce.

Bohužiaľ podobné predstavy majú hlboké korene. Dokonca aj v novej učebnici, z ktorej sa učia na právnických fakultách a Policajnej akadémii ČR, sa objavilo oznámenie, že keď si ženy priamo vynucujú hrubosť mužov, pretože je to vzrušuje, nemožno to brať ako znásilnenie.

"Bezprostrednou príčinou znásilnenia alebo všeobecne sexuálneho násilia je potom nezvládnutie pohlavného pudu mužom," konštatujú autori v kapitole Mravnostná kriminalita s tým, že obeť môže mať svoj podiel na vine, ak je koketná, vtieravá, chová sa vyzývavo alebo sa obnažuje, a tak vyprovokuje v mužovi "často aj zámerne túžbu po sexe a jeho sexuálnej obrazotvornosti".

Lenže aj veľmi farbisté a pre konkrétnu ženu veľmi vzrušujúce predstavy majú k želaniu stať sa obeťou sexuálneho zločinu čertovsky ďaleko. Nehovoriac o tom, že konkrétny obsah sexuálnych fantázií s motívom znásilnenia sa dosť líši od toho, čo zažívajú obete trestných činov.

Na rozdiel od reálneho znásilnenia, ktoré sa odohráva proti vôli ženy, sa taká fantázia odvíja podľa toho, čo si žena praje a čo ju vzrušuje. A vo chvíli, keď by jej takáto fantázia bola nepríjemná, môže ju kedykoľvek zastaviť.

"V týchto fantáziách zvyčajne vystupuje veľmi pekný muž, ktorý ženu sexuálne veľmi priťahuje. Môže to byť tajomný neznámy, ale napríklad aj niekto, kto sa jej tak trochu páči, ale ona vie, že tento vzťah nemožno uskutočniť. Napríklad preto, že má stáleho partnera a nechce byť neverná," opisuje možný scenár evolučná sexuologička Klapilová.

V takejto fantázii sa môže objaviť napríklad sused alebo kolega, s ktorým žena v skutočnom živoet len ​​ľahko flirtuje, a premení sa v násilníka, ktorý nie je schopný odolať kúzlu ženy a jednoducho ju musí mať.

"Takáta fantázia o znásilnení je potom svojím spôsobom obranou, pretože žena vedome nechce byť neverná, a to ani vo fantázii. Keď sa niekto iný chopí iniciatívy, tak sa žena vedome nevery nedopúšťa," dodáva ďalšiu možnosť Klapilová.

Len na okraj, predstavovať si (akýkoľvek) sex s niekým iným nemusí nutne znamenať, že daného jedinca už nepriťahuje jeho vlastný partner či partnerka a má v pláne rozchod. Neplatí to ani vtedy, keď si iný náprotivok človek predstavuje priamo počas sexu so svojím stálym partnerom. Ešte na začiatku 20. storočia boli psychoanalytici presvedčení, že prítomnosť sexuálnych fantázií značí čosi nedobrého. Sám Sigmund Freud hovoril, že "šťastný človek nemá fantázie".

V súdobých výskumoch sa však prekvapivo ukázalo, že viac sexuálnych fantázií majú muži aj ženy, ktorí sú so svojím sexuálnym životom spokojní, sú viac sexuálne aktívne, majú viac skúseností a tiež menej intímnych problémov. A že ženy s bohatšou sexuálnou fantáziou ľahšie dosiahnu orgazmus. Cesta k vlastnému potešeniu vedie napríklad práve skrz to, že si tieto ženy vo svojej mysli prehrávajú vzrušujúcu fantáziu a súčasne navádzajú pohyby partnera či partnerky tak, aby zapadli čo najviac do ich predstáv.

Inšpirácia je všade okolo
Mnoho žien tak dokáže prepojiť svoje predstavy s každodennou realitou svojho sexuálneho života. Napríklad tak, že čerpajú inšpiráciu z toho, s čím sa stretávajú. Nefunguje to ale tak jednoducho, že ženy niečo vidia alebo si prečítajú, a zrazu dôjde k zmene ich fantázií, a nakoniec aj sexuálneho správania. Platí to aj o fenoméne Päťdesiat odtieňov sivej, teda sérii nie príliš literárno hodnotných knižiek, ktoré sa však stali celosvetovými bestsellermi.

"Knižka ako je Päťdesiat odtieňov sivej ukazuje, že ženy mali sexuálne-submisívne fantázie a chceli o nich čítať. Obrovská popularita tejto série ďalej prispela k väčšej spoločenskej prijateľnosti takých fantázií," opisuje Kateřina Lišková (Erotický bestseller zvýšil predaj sado-maso pomôcok). Pre niektoré ženy sa potom podobná literatúra aj to, že sa o BDSM (sexuálne praktiky založené na dohode, že je jeden z partnerov nadradený tomu druhému) viac písalo v bežných spoločenských magazínoch, stalo impulzom k tomu, aby ich zaradili do repertoáru svojich predstáv a možno sa aj odhodlali k tomu, že niečo z toho vyskúšajú. Napríklad aj s tým, že nakoniec zistia, že podobné hrátky sú pre nich príjemnejšie len vo forme fantázií.

Podobne ako inšpirácia môže zafungovať aj pornografia. Štúdia publikovaná v žurnále Human Communication Research priniesla v tomto smere zaujímavé výsledky. Kým muži, ktorí veľa konzumovali pornografiu, boli menej spokojní so svojím partnerským vzťahom, sexuálnym životom a celkovo mali menší pocit šťastia, u žien nič také zistené nebolo. Možným vysvetlením je to, že ženy častejšie sledujú pornografiu so svojím partnerom či partnerkou, zatiaľ čo muži osamote. A práve to môže viesť k tomu, že nakoniec obmedzia sexuálnu aktivitu v páre. Navyše ženy si pri sledovaní pornografie často predstavujú, aké by to bolo byť v úlohe herečky a zažívať práve to, čo sa deje jej. Teda ani tak nesledujú ostatné postavy, ale skôr sa sústredia na svoje vlastné pocity a napríklad si predstavujú, aké by to asi bolo mať napríklad sex s viacerými ľuďmi súčasne, hoci v skutočnosti si v posteli vystačia "len" v dvoch.

Čo nás najviac vzrušuje?
Odpoveď na otázku, čo si ohľadom sexu predstavujú muži a ženy, sa pokúsila dať štúdia University of Montreal publikovaná v roku 2014. Celkom 1 517 obyvateľov kanadskej provincie Quebec v nej hodnotilo 55 rôznych sexuálnych fantázií.

Pre obe pohlavia sa ako najatraktívnejšia ukázala predstava sexu s niekým, s ktorým má človek romantický vzťah, a tiež sexu na neobvyklom mieste.

Ženy potom vzrušovala predstava sexu na romantickom mieste, byť rukami uspokojený partnerom, poskytovať orálny sex partnerovi, byť submisívny a plniť niečie príkazy, ale aj skupinový sex. Pre mužov sa ako najviac vzrušujúce ukázali fantázie, kedy majú sex s neznámou partnerkou, s dvomi či tromi ženami zároveň, že poskytujú orálny sex partnerke, alebo sledujú ženu, ktorá sa vyzlieka a nevie o tom, že je pozorovaná, a tiež sex so ženou s veľmi veľkými alebo naopak malými prsiami.

Ak výskumy ohľadom sexuálnych fantázií zovšeobecníme, dá sa povedať, že u žien sú častejšie tie, v ktorých vystupujú ako submisívne a skôr pasívne. Zvyčajne v ich predstavách vystupuje len jeden sexuálny partner či partnerka s tým, že dôležitý je pre nich záujem náprotivku, nie jeho telo. Častejšie sa v ich fantáziách objavuje romantický obsah. Naproti tomu muži sú vo svojich fantáziách spravidla dominantní, aktívni a majú viac sexuálnej partneriek či partnerov. Tiež si predstavujú detaily pohlavných orgánov a dôležité sú pre nich fyzické charakteristiky náprotivku.

Rozdiely medzi pohlaviami sú však čiastočne aj v tom, ako ich fantázie vníma spoločnosť. Medzi najčastejšie ženské sexuálne fantázie je byť pozorovaná a vzrušovať niekoho iného. Čo na rozdiel od mužskej túžby sledovať nahé ženy alebo sexuálne aktívne pary nie je považované za deviáciu, aj keď je takýchto žien dokonca viac než voyeuristických mužov.

"Ženy majú kvôli nižším hladinám testosterónu nižšiu motiváciu sexuálne konať, a preto na uspokojenie svojich sexuálnych fantázií nepotrebujú prejsť k činom. A keď k nim prejdú, sú menej negatívne vnímané - napríklad keď sa niekde v okne vystavuje nahá žena, väčšinou ju nikto nenahlási," vysvetľuje výskumná sexuologička Kateřina Klapilová.

A čo hovorí o sexuálnych fantáziách veda? Pri sexuálnom vzrušení sú aktivované štruktúry mozgu, ktoré nie sú využívané pri žiadnej inej predstavivosti. Sexuálne fantázie môžu mať rôznu podobu: podrobný príbeh s mnohými detailmi, alebo len prchavá myšlienka. Fantázie prichádzajú mimovoľne, alebo sú úmyselne vyvolané, prípadne vyprovokované nejakým vonkajším podnetom. Môžu byť čisto obrazové, alebo obsahovať aj vnemy ostatných zmyslov, predovšetkým hmatu a kombinácie čuchu a chute. Niektoré sexuálne predstavy sú úplne vymyslené, iné naopak úplne realistické. Chuť ich realizovať nie je nevyhnutne podmienkou pre to, aby boli vzrušujúce. Práve naopak - po uskutočnení môže fantázia vymiznúť z repertoáru.

01 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 02 - Modified: 2024-03-30 13:00:00 - Feat.: - Title: Plánovanie intímnych chvíľ s partnerom má výhody, ktoré pomôžu vášmu vzťahu 03 - Modified: 2024-03-20 18:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na ústa! Odhaľte skrytý pôvod týchto slov slovenských výrazov 04 - Modified: 2024-03-20 14:49:30 - Feat.: - Title: Milovanie pred zrkadlom prináša nový druh rozkoše! Začnite s ním postupne... 05 - Modified: 2024-03-20 14:42:03 - Feat.: - Title: Päť dôvodov, prečo muži odmietajú intímnosti. Nevera to nie je!
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 16:26