Tento jav ste najskôr zaznamenali sami. Niekedy okolo dvadsiateho piateho roku života a najmä po tridsiatke už neznesiete toľko alkoholu ako v dobách divokej mladosti. Mladší jedinci totiž spracovávajú alkohol inak ako starší ľudia, tvrdí profesor Swartzwelder. Vedci však stále presne nevedia, prečo tomu tak je. "Mladší chlap sa bude cítiť menej opitý ako starší muž s rovnakým množstvom alkoholu v krvi," podotkol profesor Swartzwelder. Alkohol sa po požití okamžite vstrebáva, do tela sa rýchlo dostáva skrz celé zažívacie ústrojenstvo, vrátane sliznice úst, pažeráka a žalúdka. V žalúdku sa vstrebáva asi pätina alkoholu, zvyšok potom v tenkom čreve. Do krvi sa dostáva pomerne rýchlo, polovicu máme vstrebanú počas štvrť hodiny a maximálna hodnota etanolu v krvi je dosiahnutá za pol až jednu hodinu po požití. "Všeobecne je známe, že distribúcia alkoholu v tele ženy a muža je rôzna, a navyše záleží od typu alkoholu, na skutočnosti, či je kombinovaný s jedlom, hmotnosti človeka a ďalších faktoroch. Napríklad nápoje obsahujúce CO2 a teplé alkoholické nápoje sa vstrebávajú rýchlejšie, takže čaj či kola s rumom sa vstrebáva inak ako samotný panák na zahriatie, "dodáva doktorka Myslíková.Pixabay
StoryEditor

Prečo sa rýchlejšie opijete? Môže za to týchto päť vecí

29.10.2017, 11:55
Možno patríte medzi tých, čo si myslia, že svoju mieru alkoholu veľmi dobre poznajú a nestane sa im, že by sa opili viac, ako je vhodné.

Možno patríte medzi tých, čo si myslia, že svoju mieru alkoholu veľmi dobre poznajú a nestane sa im, že by sa opili viac, ako je vhodné. Ale sú situácie, kedy obvyklé množstvo alkoholu spôsobí oveľa väčšiu opitosť. Trebárs keď pár kíl schudnete, píše iDNES.

Niekto pije alkohol z nudy, iný sa vďaka nemu dokáže uvoľniť a spríjemniť si tak večer s kamarátmi a ďalší si na ňom bohužiaľ vybuduje závislosť. Keďže je pitie alkoholu všeobecne považované za spoločensky prijateľné, je niekedy ťažké rozpoznať, kedy dotyčný už prekročil tenkú hranicu medzi normálnou a zdanlivo neškodnou konzumáciou alkoholu a alkoholizmom.

"Medzi prvé varovné signály patrí to, že človek má alkohol po ruke vždy, keď sa kvôli niečomu trápi a keď začne alkohol uprednostňovať pred rodinou, prácou a priateľmi. Muži si v podstate začnú hľadať zámienky, prečo chodiť do krčmy, ženy naopak prečo zostať doma osamote. Alkohol sa väčšinou prejavuje aj zmenou osobnosti. Rýchlosť rozvoja závislosti súvisí s psychickými i fyzickými dispozíciami ženy, s vekom pri začiatku pitia a tiež so spôsobom pitia. Závislosť sa rozvíja tým rýchlejšie, čím väčšie dispozície človek k alkoholu má, čím skôr začne piť a čím skôr pije alkohol s cieľom ovplyvniť svoju psychiku. Závislosť sa v konštelácii vyššie uvedených faktorov prejaví obvykle do 35 rokov," vysvetlila praktická lekárka Pavla Myslíková z Lekárskeho domu Praha 7 s tým, že u žien prevažuje tzv. psychogénne podmienené pitie, tzn. že alkoholom ženy často "riešia" svoje psychické a vzťahové problémy.

Takto podmienené pitie môže vyústiť do závislosti už do piatich rokov. Liečba alkoholizmu má niekoľko aspektov. Prvým krokom je podávanie liekov, ktoré pacientovi vyvolajú ťažkosti a látky, ktoré obmedzujú baženie po alkohole. "A druhým dôležitým krokom je psychoterapia, ktorá ukáže pacientovi, že má problém, a pomáha mu začleniť sa späť do spoločnosti," uviedla lekárka Myslíková.

Možno si myslíte, že vy svoju mieru dobre poznáte a bezpečne tak viete, ako ju neprekročiť. Niektoré z nasledujúcich dôvodov v galérii však môžu stáť za tým, prečo ste to včera výnimočne nejako nezvládli, tancovali v krčme na stole alebo v opitosti niekoľkokrát volali svojmu bývalému partnerovi.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 16:21