StoryEditor

Nielen gény neandertálcov. Imunite pomôže aj pozitívny stres či domáci maznáčik

07.10.2021, 12:21
Začala sa jeseň a s ňou prichádza aj častejšie prechladnutie. V čase pandémie je v móde podpora obranyschopnosti. Všetci sa bojíme nákazy a hľadáme spôsoby, ako znížiť jej riziko. Avšak pre zdravie môžete veľa urobiť aj preventívne sami.

Covidový lockdown priniesol hotovú explóziu otužovania. V kombinácii so sociálnymi sieťami ide však často skôr o exhibíciu, uvádza iDNES.cz. Na zamrznutom rybníku vysekáme dieru v ľade, s čiapkou na hlave sa do nej ponoríte a potom už len pri fotke počítate "lajky".

Lekári varujú, že takýto teplotný šok je o zdraví. Ak vám teda miesto obdivu davov ide o posilnenie imunity, mali by ste sa otužovať pomaly. V sprche páku čoraz častejšie posúvať doprava, na noc vypínať kúrenie, spať pri otvorenom okne.

To, že pozvoľné privykanie chladu naozaj znižuje chorobnosť, tvrdí rad štúdií. Problémom je ich preukázateľnosť. Neotužuje sa predsa priemerná vzorka populácie. Do ľadových experimentov sa púšťajú hlavne ľudia, ktorí sa zvýšene zaujímajú o svoje zdravie.

V "mystickom" Tibete budhistickí mnísi vyvinuli meditačnú techniku zvanú tummo, ktorej pomocou ovládajú telesnú teplotu.

Tento "vnútorný oheň" im v treskúcich mrazoch umožňuje súťažiť v počte namočených prestieradiel sušených na nahom tele. Ak chcete, verte tomu. Alebo si prečítajte knihu holandského chladového rekordmana Wima Hofa Ľadový muž.

Vydáte sa v jeho stopách k posilňovaniu imunity? Je to všetko naozaj len o nastavení mysle? Neviem, neskúšal som to. Každopádne pozor, aby ste nedopadli ako sedem poľských otužilcov, ktorí sa v decembri 2018 vydali na Sněžku len v spodnom prádle, ako to v horách robieva práve pán Hof. Poliakov musela podchladených a s omrzlinami zachraňovať horská služba.

Domovníčka na stráži

Ako náš imunitný systém vlastne funguje? Dá sa prirovnať k domovníčke, ktorá pri vchode do paneláku blokovacím ramienkom vo dverách pozoruje prichádzajúcich....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 05:10