Každý je občas roztržitý a všetci niekedy niečo zabudnú, ale ak sa pristihnete, že zabúdate častejšie ako zvyčajne, alebo že je pre vás ťažké sústrediť sa na rozhovor s vaším kolegom alebo nie ste schopní vnímať rozprávanie vašej kamarátky pri posedení pri káve, môže byť príčinou týchto ťažkostí nejaký psychický problém. Podľa doktora Gadha môžu byť tieto zmeny vo vašej schopnosti sústrediť sa natoľko výrazné, že si ich všimnete nielen vy, ale aj vaše okolie.Pixabay
StoryEditor

Útok duševnej poruchy: Sedem príznakov, že trpíte niečím horším ako len stresom

06.11.2017, 13:55
Autor:
masmas
Rozlíšiť nadmerný stres a bežné každodenné úzkosti od závažnejšej duševnej poruchy, ako je napríklad depresia, môže byť niekedy ťažké.

Kým so stresom môžeme často bojovať sami, naozajstnú depresiu a ďalšie vážnejšie psychické problémy je nutné riešiť s odborníkom, píše iDNES.

Depresia patrí medzi najrozšírenejšie duševné poruchy vôbec a postihuje všetky vekové kategórie, deti nevynímajúc. Ľudia trpiaci depresiou majú zvyčajne pocit, že neexistuje nádej na zlepšenie. Oproti očakávaniu sú depresie celkom dobre liečiteľné a nemusí veľakrát ísť ani o dlhodobú liečbu.

Bohužiaľ sa aj v dnešnej dobe, keď sa o duševných poruchách a depresiách na verejnosti bežne hovorí, väčšina ľudí za svoj stav hanbí a než sa odhodlajú problémy riešiť, môžu uplynúť aj dlhé roky. Potom je samozrejme, ako s každou chorobou, ktorú necháme príliš dlho pôsobiť na naše telo, liečba oveľa ťažšia a zdĺhavejšia.

Ako však zistiť, či sú vaše psychické ťažkosti vážnejšieho rázu? Kedy sa bežné pocity úzkosti, náladovosť a nadmerný stres zmenia na problém, ktorý sami nezvládnete? Napovie vám nasledujúci výpočet príznakov, ktoré môžu byť dôvodom k návšteve odborníka.

​Aké môžu byť dlhodobé dôsledky neliečenej alebo včas nerozpoznanej depresie? "Zdraví ľudia to asi veľmi ťažko chápu, ale život s depresiou je neznesiteľný. Život preteká medzi prstami a človek postupom času stráca všetko, čo malo zmysel. Akoby vnútri zhasol plameň, svetlo sa mení na tmu. Bez správnej kvalitnej liečby môže depresia aj zabíjať. Najhoršie je nevyhľadať pomoc odborníka a prehĺtať lieky, ktoré si sami naordinujete. Je potrebné si uvedomiť, že depresia nie je nedostatok vôle alebo nechuť chorého. Ide o veľmi vážnu a nebezpečnú chorobu. Mení človeka od základu a pomaly a iste ho ničí. Teda v tom prípade, ak včas nevyhľadá pomoc, " opisuje Lucia Mucalová, terapeutka pre deti, rodiny a medziľudské vzťahy.

A dodáva, že sú bohužiaľ prípady, keď je depresia v takej fáze, že kombinácia lieku s terapiou príliš nepomáha. "Je to niekedy beh na dlhú trať. Ale zostať s depresiou sám môže byť cesta k smrti. Chorému sa potom môže zdať, že vziať si život je jediné východisko. Depresia si môže nájsť každého z nás. Aj veľmi pozitívny človek s životným nadhľadom môže padnúť na dno. Do života sa vkráda patologický smútok, ničí zvnútra i zvonka, berie zmysel života. Všetko obťažuje, nič nemá význam, zlá nálada na dennom poriadku, do hlavy sa vkladajú myšlienky, prečo mám vlastne žiť? Ľudia s depresiou často hovoria, síce žijem, ale som vnútri mŕtvy. Všetko je mi jedno. Už sa mi nechce z postele, dajte mi pokoj. Chcem umrieť," vysvetlila terapeutka Mucalová.

Zvažovali ste otázku: "Aký to má všetko zmysel?" Ak vás často prepadajú pocity beznádeje a začínate sa príliš zaujímať o to, či má váš život vôbec zmysel, či sú vaše vzťahy a záujmy zmysluplné a vidíte všetko čierne, jedná sa podľa doktora Gadha o nespochybniteľné známky toho, že niečo nie je v poriadku. Doktor Gadh považuje za ideálne zveriť sa odborníkovi so svojimi pocitmi a úzkosťami skôr, než sa vôbec dostanete do štádia, keď nevidíte žiadny zmysel života.

01 - Modified: 2024-03-31 08:00:00 - Feat.: - Title: Trpíš sociálnou úzkosťou? Vedci zistili, že to môžu spôsobovať naše črevá 02 - Modified: 2024-03-05 13:36:01 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová otvorene o svojich trinástych komnatách, depresii a uzdravení 03 - Modified: 2024-01-26 07:30:00 - Feat.: - Title: Najznámejšia česká OnlyFans modelka Xholakys si prešla peklom. V minulosti sa pokúsila o samovraždu, dnes žiari 04 - Modified: 2024-01-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Naozaj je toto najdepresívnejší deň v roku? Takto prežiješ Modrý pondelok bez ujmy 05 - Modified: 2024-01-03 14:29:36 - Feat.: - Title: Veľká časť dospievajúcich dievčat je na hranici depresie, varuje psychologička. Chlapci sú väčšinou spokojní
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. apríl 2024 00:30