Existuje chorobná závislosť na čokoláde? Tu sú mýty a fakty o sladkej "droge"

Ako drogy, tak aj čokoláda totiž v ľudskom mozgu aktivujú všetky centrá odmeny. "Čokoláda prispieva k uvoľňovaniu hormónu dopamín, ktorý hrá úlohu pri závislosti na nejakej látke," hovorí lekár a nutričný poradca Franck Senninger, ktorého cituje francúzsky denník Le Figaro.

Môžeme ale považovať závislosť na čokoláde za rovnako silnú ako závislosť na nejakej droge? "Niektorí ľudia majú zlú náladu, keď nemajú svoju dennú dávku čokolády, ale to je všetko. Ak je pocit chýbajúcej dávky čokolády veľmi silný, ide nepochybne o oveľa závažnejšiu poruchu v príjme potravy," vyhlasuje Senninger.

A pokiaľ ide o údajné afrodiziakálne účinky, čokoláda bohužiaľ rozhodne váš sexuálny život neobohatí. Tento mýtus má počiatok v prítomnosti fenylethylamínu v čokoláde. "Tento hormón sa síce vylučuje pri orgazme, ale nevyvoláva ho," upozorňuje lekár.

Čokoláda je však pre naše zdravie zlatou baňou. Obsahuje vitamíny B1 a B2, polyfenoly, horčík, fosfor a flavonoidy. V kakau je obsiahnutých viac ako 800 rôznych látok. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v roku 2012 vydal priaznivý posudok ohľadom pozitívneho pôsobenia čokolády proti kardiovaskulárnym chorobám. Početné vedecké štúdie ukázali, že čokoláda má priaznivý vplyv na naše poznávacie schopnosti.

Čokoláda tiež kladne pôsobí na našu pamäť, je účinná proti arteriálnej hypertenzii či zápalom. Jedna švédska štúdia preukázala, že týždenná konzumácia 50 gramov čokolády u žien o 15 percent znižuje riziko mozgovej príhody.

Iné výskumy ukázali, že pravidelná, nie však prílišná, konzumácia čokolády znižuje riziko obezity. Jej antioxidanty totiž regulujú ukladanie tuku a kompenzujú kalórie, ktoré s ňou zjeme. Musíme však dávať pozor na "zneužívanie" čokolády. Táto pochúťka totiž často neobsahuje len kakao, ale aj tuk a cukor. Preto sa odporúča jesť radšej čiernu čokoládu, v ktorej je viac ako 70 percent kakaa. Podľa nedávnej americkej štúdie prispieva flavanol obsiahnutý v kakau k spomaleniu prirodzeného ubúdania pamäte spojeného s vekom.

Začnite hovoriť so "závislým" na čokoláde o jeho obľúbenej potravine, a on vám odpovie, že si práve kúpil niekoľko tabuliek svojho antidepresíva. Čokoláda uvoľňuje, zlepšuje náladu a stimuluje pamäť. Rovnako ako lekárnici v 18. storočí sú milovníci čokolády presvedčení o ich zdravotných účinkoch, ktoré sa teraz experti snažia vedecky dokázať. A dôkazov je dosť, najmä pokiaľ ide o kardiovaskulárne choroby.

Podľa jednej nemeckej štúdie vykonávanej osem rokov na 20-tisíc ľudí znižuje každodenná konzumácia obmedzeného množstva čokolády (7,4 gramu denne) o 48 percent riziko mŕtvice a o 27 percent riziko infarktu. Účinok je ešte výraznejší pri dennej konzumácii desiatich až dvadsiatich gramov. "Tieto výsledky sú zjavne spojené s nízkou arteriálnou tenziou u milovníkov čokolády. Je to veľmi zaujímavé, pretože aj mierne zníženie artériovej tenzie znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb," usudzuje profesor André Vacheron z francúzskej Lekárskej akadémie.

Iné výskumy ukazujú, že indiáni kmeňa Guna, ktorí žijú v Paname, vďačia za svoju nízku arteriálnu tenziu a nízku úmrtnosť na choroby srdca a rakovinu svojim kakaovým nápojom.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.