A tak sa dostávame k ďalšiemu vinníkovi, ktorý môže stáť za vašimi rannými bolesťami hlavy. Nedostatok spánku telu rozhodne neprospieva, nadmerné množstvo hodín strávených v posteli, ale tiež nie je „to pravé orechové“. Doktor Napoli vysvetlil, že spánok dlhší ako deväť hodín v priebehu jednej noci, bol v niekoľkých štúdiách spojený so zníženou hladinou hormónov serotonínu v mozgu. Nízke hladiny serotonínu môžu znížiť prietok krvi do mozgu a spôsobiť bolesti hlavy. Tieto druhy bolestí hlavy majú tendenciu útočiť cez víkendy, keď sa zvyšuje pravdepodobnosť, že si dlhšie pospíte. Pravdepodobne ste si to všimli aj sami, ak patríte k víkendovým typom, ktoré si radi dlhšie pospia. Dlhý spánok je síce sladký, ale len dovtedy, kým sa z neho nepreberiete. Potom sa môžete naopak cítiť mrzuto, paradoxne unavení a navyše môžete zažiť nepríjemnú bolesť hlavy. Podľa doktora Napoliho je riešením tabletka ibuprofénu alebo podobného lieku proti bolestiam hlavy, ale je samozrejme lepšie pokúsiť sa zabrániť bolesti, spôsobenej prebytkom spánku. Preto vám odporúča, aby ste si nastavili budík približne v rovnakom čase, ako ste zvykli vstávať v pracovný deň.Pixabay
StoryEditor

"Paleo spanie" je v móde, lenže my nie sme praľudia, hovoria lekári

12.11.2017, 11:25
Autor:
brvbrv
Paleo diéta inšpirovaná tým, čo pravdepodobne jedli naši praprapredkovia, je v móde. Trendom sa ale stáva aj "paleo spanie".

Znamená to vzdať sa nielen postele, ale aj matraca, a spať na zemi. Tento návrat ku koreňom rýchlo zbiera priaznivcov, lekári z neho ale podľa iDNESu nadšení nie sú.

Niektorí zástancovia trendu spia na holej podlahe, iní na koberci, deke alebo jogamatke. Veľmi pohodlne to neznie, ale v skutočnosti vraj má ísť o zdravú a takmer príjemnú záležitosť. Má zlepšovať postoj, povzbudiť krvný obeh, dokonca odstrániť krátkodobé aj chronické bolesti. Navyše vraj prispeje k hlbšiemu a kvalitnejšiemu spánku.

Priaznivci spania "na tvrdom" veria, že za bolesť a výrazné nepohodlie môže len nezvyk. "To, že sa vám na zemi zle spí, môže spôsobovať nezdravá telesná štruktúra a zlý každodenný postoj. Telo sa snaží prispôsobiť, ale zvyk mu v tom bráni," myslí si Benjamin Skipper, autor blogu Modern Paleo.

"Časom sa ukáže, že to, čo ľudia na začiatku hodnotili negatívne, bola len prechodná fáza, pri ktorej si na spanie na podlahe zvykali." Neskôr si podľa neho vytvoria dobrý návyk a budú aj lepšie stáť a chodiť. Dôležité je vraj vytrvať a nemeniť každú chvíľu ani polohu, ani podložku.

Pozor na tlakové body
Väčšina lekárov trendu nefandí. "Kvalita spánku - ako rýchlo zaspíte a ako dlho spíte - je jeho najdôležitejší aspekt," povedal magazínu Refinery29 spánkový špecialista Ang Chua z Utažskej univerzity. "Aby ste dosiahli dobrú kvalitu, musíte sa pri spánku cítiť pohodlne. Každé telo je iné, a rôznym ľuďom tak vyhovujú rôzne spánkové polohy a podmienky."

Ľudí, ktorým je na podlahe pohodlne, sa podľa neho pár nájde, ale ani pre nich nemusí byť taký variant zdravý. V ideálnom prípade by totiž poloha chrbtice pri zaspávaní mala zodpovedať tej, ktorú má, keď stojíte. Pre niekoho to znamená ležať takmer rovno, niekto sa radšej chúli. Preto tiež každý ocení iný povrch. Matrac by však nikdy nemal byť príliš mäkký, aby nás nenaučila sa ešte viac hrbiť, ani veľmi tvrdý. Potom by nám zase chrbát narovnal až príliš.

Tvrdá podlaha je to isté v bledomodrom. "Môže mať negatívny dopad na niektoré tlakové body na tele, napríklad na kostrč, päty alebo lopatky," hovorí Chua. Dlhodobé spanie na tvrdom povrchu potom podľa neho môže prispieť k rôznym typom bolesti aj k svalovej atrofii.

Nepohodlie už nepotrebujeme
Problém je podľa lekára tiež v tom, že pri zemi je viac špiny. Ľudia začali používať a postupne zvyšovať rôzne druhy lôžok okrem iného práve preto, aby unikli špine, prachu a roztočom. Aj keď dnes žijeme v ďaleko čistejšom prostredí, stále platí, že na podlahe sme bližšie k baktériám.

Praľudia podľa neho potrebovali žiť v určitom napätí a nepohodlí. "Keby sme vtedy spohodlneli, stala by sa z nás večera," myslí si Chua. Paleolitický človek si nemohol dovoliť spať tvrdo a cítiť sa bezpečne, pretože bol vlastne neustále ohrozený predátormi alebo nepriateľmi. Dnes žijeme v relatívnom bezpečí a prioritami sa stávajú iné aspekty, napríklad práve bezpečie alebo čistota. Preto nám vyhovuje niečo úplne iné ako našim dávnym predkom.

menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 10:29