Pixabay
StoryEditor

Zradné tetovanie: Nepodarky môžu zabíjať

15.11.2017, 11:45
Autor:
sok, iDNESsok, iDNES
Tetovanie už dávno nie je rebelským kúskom, ktorý schovávame pod košeľou či šatami, aby sme v práci nepoburovali. Pre mnohých je to súčasť identity či módny doplnok, ktorý sa neboja ukazovať.

Niekedy sa ale stane, že sa zdobenie tela nepodarí a výsledok je katastrofa, ktorá môže ohroziť naše zdravie, píše iDNES.

Existuje niekoľko druhov tetovania, z ktorých je najbežnejší vpichovanie farby hlboko do kože. "Pri tetovaní sa porušuje koža pomocou ihly, ktorá sa predtým namáča do farby. Skrze malých poranení sa do hlbších vrstiev pokožky dostávajú farebné pigmenty a zostávajú tu do konca života," opisuje dermatologička Věra Terzijská z Perfect Clinic Dermatology.

Základom je starostlivý výber
Keď už sa rozhodneme svoje telo skrášliť, mali by sme sa veľmi starostlivo rozhodovať, čo presne a kam chceme umiestniť. "Tetovanie je trvalé, zbaviť sa obrázkov, ktoré sa vám teraz páčia, nie je ľahké. Navyše je dobré pamätať aj na to, že rovnako ako sa vekom mení vaše telo, mení sa aj tetovanie," upozorňuje dermatologička.

Zbierky nepodarených tetovaní sa dajú nájsť na sociálnych sieťach ako je Facebook či Instagram. "Nevydarené tetovanie možno opraviť alebo prekryť iným motívom. K prerobeniu ale môže dôjsť najskôr po 4 až 6 týždňoch po prevedení, keď je koža už úplne zahojená," vysvetľuje Terzijská. Ďalšou možnosťou, ako sa nepodarenej kresby zbaviť, je jej odstránenie laserom. Jedná sa však o zákrok, ktorý je časovo i finančne náročný a má neistý výsledok.

Ani majitelia zdanlivo podareného tetovania však zďaleka nemajú vyhraté. Ak nedodržiavajú správnu hygienu, môže im nová ozdoba pekne uškodiť. "Okrem bežných bakteriálnych a vírusových infekcií ide najmä o riziko prenosu oveľa závažnejších infekcií ako je HIV, infekčná hepatitída, syfilis alebo tuberkulóza," upozorňuje Gréta Wohlová.

Alergia a hrbolčeky pod kožou
Používanie sterilných ihiel a ďalších tetovacích pomôcok, rovnako ako starostlivé ošetrovanie tetovaného miesta by preto malo byť samozrejmosťou. Zhruba 24 hodín pred samotným tetovaním sa tiež neodporúča piť alkohol a nemali by sa tiež brať žiadne lieky. Pokiaľ beriete nejaké pravidelne, je vhodné poradiť sa najprv s ošetrujúcim lekárom.

Dermatologička Věra Terzijská dodáva, že problémom bývajú aj alergické reakcie. "Alergia na tetovací atrament alebo farby nie je síce častá, ale ak sa vyskytne, môže priniesť veľké problémy, pretože odstránenie atramentu je zložité a zdĺhavé," hovorí dermatologička Terzijská.

V mieste vpichu tetovacej ihly sa môžu objaviť aj tzv. granulomy. Jedná sa o malé útvary, ktoré vznikajú pod kožou a môžu sa prejavovať ako akési hrbolčeky. Ide v podstate o obrannú reakciu na to, čo telo vyhodnotí ako cudzorodý prvok. Zápalová reakcia môže spôsobiť, že sa vytvorí akýsi uzlík, ktorý ohraničuje cudzie teleso.

Zradnosť tetovania spočíva tiež v tom, že sa komplikácie môžu objaviť aj po mesiacoch, ale pokojne aj po 15 či 20 rokoch od prevedenia. Niektoré látky obsiahnuté v tetovacích farbách môžu ohroziť lymfatický systém, ak sa do neho dostanú. Napríklad nanočastice oxidu titaničitého, ktorý môže vytvárať v lymfatických dráhach prekážky a brániť tým ich správnemu fungovaniu. Následkom toho je telo náchylnejšie na infekcie.

01 - Modified: 2024-03-03 11:00:00 - Feat.: - Title: Máš tetovanie? Z tohto sa ti urobí zle. Vedci sa pozreli na zloženie tetovacích atramentov a zostali poriadne zhrození 02 - Modified: 2024-02-20 14:31:40 - Feat.: - Title: Záhada 200 ročnej vypchatej ľudskej kože. O tajomnom mužovi sa vedci snažia zistiť viac z jeho tetovaní 03 - Modified: 2023-08-24 11:51:39 - Feat.: - Title: Akcia, ktorá sa dostane pod kožu. Táto krajina ponúkala ročný bezplatný lístok na verejnú dopravu, s jednou podmienkou 04 - Modified: 2023-06-26 12:00:00 - Feat.: - Title: „Zle vytetované obočie si na rozdiel od toho pekne vytetovaného všimnete okamžite,“ hovorí odborníčka Lea Matyi 05 - Modified: 2023-07-09 09:43:00 - Feat.: - Title: TikToker si tetuje mená slávnych youtuberov, aby si ho všimli. Jeden mu zaplatil dovolenku a daroval vyše 4 tisíc eur
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 15:17