StoryEditor

Syndróm chorých budov je strašiak tisícročia. Ako domy ovplyvňujú naše zdravie?

17.11.2017, 23:00
Domy nie sú živé bytosti, nemôžeme ich poslať k lekárovi na odber krvi a meranie tlaku. Ale niektoré z nich nemajú zdravý korienok.

Sú zle navrhnuté, nedomyslené, postavené na nevhodných miestach. A to je problém pre ľudí, ktorí tam musia bývať alebo pracovať, píšu Lidovky.

Stavby síce často vyzerajú úžasne, majú rôznorodé kreatívne tvary. Ale na človeku, ktorý v nich žije alebo pracuje, stavitelia niekedy nemysleli. A vzniká problém, ktorý je známy pod názvom syndróm chorých budov alebo pod pôvodným anglickým názvom Syndróm bolesti budov (SBS). Nie je to však označenie chorôb domov, ale chorôb, ktorými trpia tí, ktorí sa v nich dlhšiu dobu zdržiavajú.

"Existuje u nich vysoká pravdepodobnosť negatívnych dopadov na zdravie. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 1984 trpelo zdravotnými problémami spojenými s SBS v USA a európskych krajinách cez 30 percent obyvateľov. O osemnásť rokov neskôr to bolo dvakrát toľko," hovorí vedúci Oddelenia fyziológie a psychológie práce Zdravotného ústavu v Ostrave Hana Lehocká.

Ak sa napríklad stavba zateplí a vymenia sa na nej okná, môže vzniknúť dokonale uzavretá budova, ktorá je nevetraná a nemá žiadny prívod čerstvého vzduchu. Môže sa tu tvoriť vlhkosť prispievajúca k množeniu plesní. 

Ktoré budovy to sú?
Kde môže vzniknúť SBS? Asi vás napadnú budovy, ktoré sú úplne uzavreté, bez okien, bez presklených plôch. Môžu to byť určité typy veľkých obchodných domov alebo priemyselných tovární.
"Problém môže spôsobiť čokoľvek, čo je v budovách navrhnuté zle, čo nefunguje alebo čo ľudia zle znášajú. Môže to byť vetranie, škodliviny v priemysle, prašnosť. A nemôžeme vylúčiť ani riziko nakazenia sa infekcií. To sa týka hlavne škôlok a nemocníc. Potom tu sú domy postavené z nebezpečných materiálov, ako je azbest. To je preukázaný karcinogén," hovorí doktorka Lehocká.

"Predstavme si miestnosť, kde sa málo vetrá, nakúpi sa nový nábytok, položí nové linoleum. Potom to v takej miestnosti vonia novotou: lepidlami, riedidlami. Iste sa potom nečudujete, že vzniká toľko alergií," uvádza príklad.

Okná a klimatizácia
V novonavrhnutých budovách si zvyčajne nemôžete otvoriť okno a vyvetrať. Okná v nich totiž vôbec nie sú. A ak áno, potom nejdú otvoriť. "Kto zažil situáciu, že v podobných priestoroch prestala v sparnom lete fungovať klimatizácia, vie, že je to porovnateľné s pobytom v saune. Z tej však môžete odísť. Pokiaľ ale v práci bezodkladne dokončujete nejakú úlohu a zostať tam musíte, je to náročné po psychickej i fyzickej stránke," varuje Hana Lehocká.

Keď sa v priestoroch ešte dobre nevetrá, zráža sa tu vlhkosť, darí sa v nich plesniam a spórom. "Z nich môžu vzniknúť alergie. A nezabudnime, že plesne môžu produkovať mykotoxíny a odtiaľ je už blízko aj k rakovine," dodáva doktorka Lehocká.

Keď nejdú otvoriť okná, musí sa suchý vzduch vlhčiť. To ale vzduchotechnika vždy nezvláda, navyše klimatizáciu znášame každý inak. Okrem toho klimatizácia nasáva väčšinou vzduch z ulice. Ak sa prístroj riadne neudržiava, roznáša baktérie a plesne. Citlivejší ľudia na to doplácajú.

Svetlo pri práci
Nemenej dôležité pre život je tiež svetlo. "Optimálne by bolo pracovať len v denných hodinách, teda za prirodzeného svetla, ale asi by sme si moc nezarobili. Dovolím si odbočku do minulosti: za socializmu museli byť nad štyri hodiny dĺžky práce splnené podmienky správnej dennej osvetlenosti pracovisko. Zamestnávateľ skrátka musel zabezpečiť osvetlenosť, aj keď bolo napríklad rovnomerne zamračené. Bol na to zákon. Musím poznamenať, že zamestnanci sa tohto práva len veľmi ťažko domáhali. Zákon ale vyžadoval dodržanie minimálneho osvetlenia na pracovisku, pretože sa vie, že denné svetlo je na prácu najlepšie. Dnes táto požiadavka už neplatí. Intenzita osvetlenia je zaistená prevažne formou združeného osvetlenia, teda kombináciou denného a umelého osvetlenia a kombinácií celkového umelého osvetlenia a prisvetlenie ďalším umelým svetlom. Tu je rozhodujúce, aké to umelé svetlo je. Ak je blízke dennému, potom je to dobré. Ale súčasné rozšírené biele svetlo výbojok a úsporných žiaroviek nie je dobré pre oči a v kombinácii s veľkými kontrastmi v prostredí škodí zraku," líči Hana Lehocká.

Zmätený organizmus
Ľudia sú tiež mnohokrát nútení pracovať úplne bez prístupu denného svetla. V tej chvíli si ich oči nie sú schopné od umelého svetla odpočinúť. Pôsobí to na ich biorytmy - je noc, či deň? "Organizmus potom nevie, ako má reagovať. Týka sa to aj nepretržitých prevádzok, kde sa pracuje nonstop na zmeny. Od siedmich do deviatich hodín má ale najvyššiu aktivitu žalúdok, malo by sa teda raňajkovať, nie pracovať. Naopak v noci je zase od 23 do troch hodín aktívna pečeň, ktorá organizmus čistí. Človek by teda nemal jesť. Lenže to by nočnú zmenu nevydržal, najesť sa v tom čase jednoducho musí. Je to ale nezdravé," varuje doktorka Lehocká.

Podľa nej mätieme organizmus, pretože po ňom chceme výkon v čase, keď by mal robiť niečo iné. "A ten reaguje civilizačnými chorobami, nervozitou, stresom, ochoreniami dýchacej sústavy, alergiami, astmou, trpí tiež nervový systém, psychika. Ľudia sú podráždení, nevyspatí. Človek na taký rytmus skrátka nie je uspôsobený," dopĺňa Hana Lehocká.

Ako zmierniť nepríjemné dopady                                                                                                   Ľudský organizmus v uzavretých budovách trpí. Ako sa tomu vyhnúť? Asi najjednoduchšie je podľa doktorky Lehockej pozrieť sa aspoň von alebo sa na polhodinku pretiahnuť, vyjsť pred dom a od "chorej budovy" si oddýchnuť. Ideálnu mikroklímu pre fyzickú a duševnú pohodu by mala tvoriť teplota okolo 20 stupňov Celzia a vlhkosť v rozmedzí 45 až 55 percent. Pri stavbe domu by sa potom malo konečne dbať na to, ako bude jeho vnútorná klíma dlhodobo ovplyvňovať naše zdravie.

Príčiny SBS - následky pre človeka

  • Toxické plesne - alergie, dýchacie problémy
  • Umelé vône - alergie, dýchacie problémy
  • Nevhodné osvetlenie (vrátane obmedzeného prístupu k slnečnému svetlu) - postihnutie slizníc, problémy so zrakom, únava, depresia
  • Zlé vykurovanie a vetranie - únava, psychické problémy, choroby z "nachladnutia" 
  • Vírusy, baktérie, roztoče - alergie, dýchacie problémy
  • Zlá akustika, hluk alebo infrazvuk - problém so sluchom, stres (hluk je najväčšou príčinou stresu)
  • Zlé navrhnutý nábaytok a vybavenie miestnosti (napr. nesprávne umiestnené počítačové monitory) - problémy so zrakom, bolesti svalov, kostí, únava
  • Nový nábytok s pachom riedidiel a lepidiel - alergie, dýchacie problémy
  • Fajčenie (kde nie je zakázané) - dýchacie problémy  

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 12:51