Pixabay
StoryEditor

Lekár: Cukrovka aj nadváha spôsobujú poruchy erekcie. Takto proti nim zabojujte

18.11.2017, 23:01
Autor:
jupjup
"Pri nadváhe a obezite nepomôže žiadna pohybová aktivita bez aspoň miernej redukčnej diéty," vysvetlil čitateľom v on-line rozhovore špecialista na obezitológiu a telovýchovné lekárstvo Martin Matoulek.

Pohyb podľa neho slúži na to, aby mierna redukčná diéta bola dlhodobo efektívna. "Zvýšením zdatnosti potom najviac zlepšíte svojou prognózu a to aj nezávisle od poklesu hmotnosti," napísal pre iDNES.

Na otázku, či obezita súvisí s poruchami erekcie odpovedal, že môže a že ešte viac v tomto smere škodí cukrovka.

Pacientom, ktorí trpia osteoporózou pohyb tiež odporučil. "Na osteoporózu hlavne odporový tréning skôr v statických polohách. Vyhnite sa behu, švihu, poskokom a podobne," poradil.

Pohyb je prospešný vo všetkých smeroch

Nadváha a obezita škodia v mnohých smeroch. Pre obéznych dospelých je typická cukrovka 2. typu, pričom veľmi významnú úlohu v prevencii i liečbe hrá pohyb. "Jeho efekt je významný v každom ohľade, a to nezávisle na znížení hmotnosti," hovorí.

"Ak ujdeme denne o tri tisícky krokov viac ako obvykle, môžeme vznik cukrovky o niekoľko rokov oddialiť," tvrdí odborník z III. internej kliniky 1. LF UK a VFN v Prahe.

Ak trpíte nejakým ochorením, či už ide o spomínanú cukrovku 2. typu, vysoký krvný tlak, alebo ischemickú chorobu srdca, radšej sa o vhodnej pohybovej aktivite poraďte s lekárom. Obyčajná, ale telu vysoko prospešná chôdza by vás však poškodiť nemala.Teda ak pri nej necítite bolesť pohybového aparátu. A jediné, čo pre tento najprirodzenejší pohyb naozaj nutne potrebujete, je kvalitná, pohodlná obuv.

"Zvlášť u diabetikov môže nevhodná obuv spôsobiť veľa problémov," upozorňuje lekár. Hýbať by ste sa mali pravidelne, k čomu vám minimálne pre začiatok môže dobre poslúžiť vytvorenie plánu pohybového programu.

Za vznikom cukrovky 2. typu stoja okrem nedostatku pohybu i zlé stravovanie a genetické dispozície. Následkom diabetu potom dochádza k poškodeniu obličiek, k postihnutiu očnej sietnice aj k ďalším zdravotným ťažkostiam. Viac ako polovica obéznych pacientov trpí tiež nebezpečným vysokým krvným tlakom, ktorý je jedným z rizikových faktorov rozvoja aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení.

Aj v tomto prípade je jedným z najlepších preventívnych opatrení diéta a pohybová aktivita, ktorá má podľa lekára porovnateľné účinky ako jedna tabletka na vysoký krvný tlak. "Prakticky ihneď po aktívnom pohybe dochádza k poklesu krvného tlaku, ktorý môže vydržať aj niekoľko hodín," zdôrazňuje MUDr. Martin Matoulek.

01 - Modified: 2024-04-22 12:09:28 - Feat.: - Title: Vysoká glykémia nebolí. Aké riziká hrozia cukrovkárovi, ak neužije načas lieky? 02 - Modified: 2024-03-20 17:10:39 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty o cukrovke. Hrozí len tým, čo jedia sladké a sú starí 03 - Modified: 2024-03-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo hacknúť kravu. Vložili do nej ľudskú DNA, nápad môže pomôcť miliónom ľudí po celom svete 04 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 05 - Modified: 2023-12-06 09:03:03 - Feat.: - Title: Neliečená cukrovka môže spôsobiť aj úmrtie nenarodeného dieťaťa
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 22:14