„Alkohol má vo väčších množstvách utlmujúce účinky, čo však môže v konečnom dôsledku uškodiť nielen spánku, ale aj celkovému zdraviu človeka. Alkohol by ľudia určite nemali konzumovať za účelom opiť či utlmiť sa, ale radšej oceniť jeho spoločenskú úlohu či možnosť príjemne sa uvoľniť,“ uzatvára E. Čížek.Pixabay
StoryEditor

Problémy so spánkom a únava spôsobené alkoholom. Takto sa im vyhnete

22.11.2017, 23:00
Autor:
sansan
Máte pocit, že po jednom poháriku pred tým, než pôjdete do postele, sa vám bude zaspávať ľahšie?

Hoci vám alkohol skutočne pomôže zaspať rýchlejšie, kvalita spánku sa vďaka nemu môže zhoršiť.

Vedci z Univerzity v Južnej Kalifornii zaoberajúci sa výskumami spojenými so spánkom tvrdia, že alkohol výrazne narušuje váš spánkový cyklus, kvôli čomu sa prebudíte viac unavení. Počas noci sa totiž striedajú približne 90-minútové cykly hlbokého a plytšieho spánku, pričom pre správne odpočinutie sú dôležité práve fázy hlbokého spánku. Tie sa vyskytujú prevažne v druhej polovici noci.

To je však čas, kedy sa začne odbúravať alkohol, ktorý ste pred spánkom požili, čo fázy hlbokého spánku úplne naruší. To vedie nielen k únave, ale aj významne zhoršuje sústredenie a schopnosť pamätania si v priebehu nasledujúceho dňa.

Alkohol môže navyše zhoršiť niektoré poruchy spánku. Syndróm spánkového apnoe, ktorý sa vyskytuje u viac než 18 miliónov dospelých, sa prejavuje prerušením dýchania počas spánku na 10 a viac sekúnd.

Požitie alkoholu pred spaním môže tieto problémy ešte umocniť. Nepriaznivo tiež môže vplývať na námesačnosť či syndróm nepokojných nôh. Preto v prípade, že trpíte niektorou z týchto spánkových porúch, by ste si mali dať na alkohol pred spaním ešte väčší pozor.

Ako sa vyhnúť problémom

Príležitosti, keď si doprajeme alkohol, ako sú oslavy, posedenia s priateľmi či rôzne iné akcie, sa však väčšinou konajú práve vo večerných hodinách, a neraz po nich padáme unavení do postele. Ako sa problémom vyhnúť, v galérii radí Erik Čížek z Fóra Pi s rozumom, ktoré sa dlhodobo venuje osvete a edukácii v oblasti konzumácie alkoholu.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 14:35