Plodnosť obvykle okolo 35-tky začína klesať. Menej častá ovulácia, nižšia kvalita a množstvo vajíčok a zvýšené riziko vzniku chronických zdravotných problémov, po tom ako ste dosiahli tento vek, môžu prispieť k tomuto poklesu. Ale niekedy váš vek nie je príčinou neplodnosti. Možno máte hormonálnu nerovnováhu, nádor, cysty alebo problémy so štítnou žľazou.Youtube
StoryEditor

Epidémia neplodnosti. Ako ju porazíme?

Science fiction okolo toho motívu krúži už dlho: že ľudia raz prestanú na svet prichádzať prirodzenou cestou. Nezačína sa dnes táto fikcia pozvoľna premieňať na realitu?

Lekári sa síce stránia katastrofických scenárov, no aj oni tvrdia, že spontánne počatie bude čoraz zriedkavejšie. Čo sa to s našou plodnosťou vlastne deje? A existujú spôsoby, ako ju opäť zlepšiť?

Desať rokov sa tehotenstvu bránime zubami-nechtami. Potom nastane v mozgu klik. A ďalších desať oň za pomoci zástupov lekárov hystericky bojujeme. Nejako takto by mohla vyzerať diagnóza súčasnej epidémie neplodnosti z pera cynika. A... nemala by ďaleko od pravdy. Odkladanie rodičovstva do vyššieho veku sa totiž podľa lekárov naozaj najviac podpisuje pod to, že sa mnohí z nás tými rodičmi napokon vôbec nestanú.

No hneď na úvod treba povedať aj bé: že vek je síce hlavným, no nie jediným faktorom, pre ktorý už každý siedmy až šiesty pár končí na klinike asistovanej reprodukcie. Naša plodnosť sa zhoršuje aj objektívne. O dôvod viac, prečo s tým časom toľko nehazardovať.

Riziko menom odklad materstva
„Možno u troch štvrtín z tých žien, ktoré dnes majú problém s plodnosťou, by všetko prebehlo hladko, keby bábätko riešili o desať rokov skôr,“ potvrdzuje aj Lenka Reismüllerová, lekárka z centra asistovanej reprodukcie Iscare. „Kým naše mamy mali všetky deti odrodené do tridsiatky, súčasná generácia v tom veku len začína o materstve uvažovať,“ dodáva. Štatistiky sú len o málo optimistickejšie: priemerný vek prvorodičiek bol vlani na Slovensku 27,8 roka. Avšak – v hlavnom meste to bola už rovná tridsiatka.

Pritom je známe, že znížená plodnosť nie je jediným rizikom, ktoré odkladanie materstva so sebou prináša. Po tridsaťpäťke stúpa percento vývojových a genetických porúch plodu i samotný pôrod má obvykle ťažší priebeh: oveľa častejšie dochádza k cisárskemu rezu, ktorý je – ako pre HN magazín nedávno potvrdil šéf trenčianskej pôrodnice Peter Kaščák i lekár z Ambulancie klinickej výživy Igor Bukovský – pre zdravie dieťaťa i matky podstatne menej výhodný ako spontánny pôrod. Ale to sa v kontexte našej témy aj tak bavíme o tých šťastnejších prípadoch.

Muži verzus ženy
Šesť menštruačných cyklov. To je čas, ktorý by zdravej žene do tridsaťpäťky malo v priemere trvať, kým otehotnie. Inými slovami, pri pravidelnom nechránenom styku je u zdravého páru pravdepodobnosť počatia šestnásť percent. Ak tehotenský test ani po tomto čase neukáže dve čiarky, treba pátrať po príčine. A lekári odporúčajú, aby ako prvý navštívil ordináciu muž. Uňho sú tie vyšetrenia totiž podstatne jednoduchšie: zisťuje sa „len“ kvalita spermií. Samozrejme, ak sa nájde problém na jeho strane, to ešte nie je záruka, že partnerka je zdravá. Odborníci odhadujú, že približne u každého piateho páru sa na neplodnosti podieľajú obaja.

Vyšetrenia ženy sú podstatne zložitejšie. Ak problém neodhalia sonografia ani hormonálne vyšetrenie, mala by nasledovať laparoskopia, prípadne hysteroskopia, teda krátka operácia, zvyčajne v plnej anestézii. Lekári počas nej zisťujú, či pacientka netrpí nepriechodnými vajíčkovodmi, endometriózou, prípadne či jej počatie nekomplikujú rôzne zrasty alebo cysty v malej panve. Práve tieto ťažkosti dlhodobo obsadzujú prvé miesta v štatistike príčin ženskej neplodnosti. Pri spomínaných zákrokoch často možno mnohé z nich odstrániť, ale neraz, žiaľ, ide aj o neriešiteľné stavy.

V poslednom čase však v ambulanciách čoraz viac pribúdajú aj ďalšie dve diagnózy so závažným dosahom na plodnosť: syndróm polycystických vaječníkov a predča...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-30 19:59:22 - Feat.: - Title: Českí vedci skúmali tvorbu bielkovín, pomôže to pri liečbe neplodnosti 02 - Modified: 2023-06-04 15:27:21 - Feat.: - Title: Priemerný vek prvorodičiek na Slovensku? 30 a viac rokov 03 - Modified: 2023-04-04 07:37:40 - Feat.: - Title: Neplodnosť postihuje každého šiesteho človeka na svete 04 - Modified: 2023-03-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Dieťa, ktoré má dvoch biologických otcov. Japonským vedcom sa podarilo urobiť veľký krok vpred pre LGBTI+ komunitu 05 - Modified: 2022-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Geneticky vylepšené deti: Ako sa vyvíjala liečba a čo by sme o neplodnosti mali vedieť
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 02:38