Prísun niektorých látok je potrebné skôr znižovať než zvyšovať. Veľkým problémom po prekročení štyridsiatky môže byť nadbytočný príjem sodíka. Sodík má v ľudskom organizme nezastupiteľnú úlohu, ale jeho nedostatok je veľmi málo pravdepodobný. Prevažná väčšina potravín totiž obsahuje dosť sodíka vo forme jedlej soli. Nadbytok sodíka v tele (hypernatémia) spôsobuje zadržiavanie vody v organizme, zaťažuje obličky a vedie tiež k zvyšovaniu krvného tlaku. "Nadúvanie je pri menopauze veľmi bežné a strava s vysokým obsahom sodíka môže nielen zhoršiť nadúvanie, ale tiež byť hlavným vinníkom. Preto je dôležité čítať etikety na potravinách, nespoliehajte sa na to, ako slano jedlo chutí, "hovorí výživový špecialista Andy Bellatti z Las Vegas, riaditeľ spoločnosti Dietitians For Professional Integrity. "Mnoho ľudí si napríklad neuvedomuje, že slané arašidy môžu obsahovať rovnaké množstvo sodíka ako plátok chleba alebo šálka mlieka." Veľké množstvo soli sa prekvapivo skrýva aj v oddelení sladkého pečiva. Podľa Bellattiho väčšina kaviarní ponúka muffiny, ktoré obsahujú rovnaké množstvo soli ako porcia zemiakových lupienkov.Pixabay
StoryEditor

Sedem zmien v stravovaní, ktoré by ste mali urobiť po 40-tke

12.12.2017, 12:14
Každé životné obdobie so sebou prináša zmeny nielen v živote, ale aj na tele. Po prekročení štyridsiatky dochádza okrem iného k spomaleniu metabolických funkcií, čo môže viesť k priberaniu na váhe.

Nemusíte hneď po oslave štyridsiatych narodenín kompletne zmeniť svoje stravovacie návyky, skôr sa podľa serveru iDNES snažte zamerať na potraviny, ktoré majú vysoký obsah účinných látok a živín a pomôžu vám hravo zvládnuť zmeny, ktoré so sebou nová životná etapa prináša.

Prečítate si, aké konkrétne kroky v zmene stravovacích návykov po dosiahnutí štyridsiatky podniknúť, aby ste znížili riziko nárastu hmotnosti a nepríjemných zdravotných ťažkostí.

"Štyridsiatka je medzník, ktorý pre ľudské telo predstavuje zásadný zlom v mnohých ohľadoch. Dobrá fyzická aj psychická kondícia je preto oveľa dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Napriek tomu sa môže štíhly človek v štyridsiatich cítiť rozhodne lepšie ako ten, ktorý má v tridsiatich obezitu," myslí si Monika Bartolomějová, hlavná nutričná špecialistka z kliniky Svet zdravia.

Tá vysvetlila, že po štyridsiatom roku môžeme pozorovať spomalenie metabolizmu, čo so sebou nesie aj prípadný pomalý nárast hmotnosti alebo zmenu tvaru postavy. Celý stav potom môže neskôr zhoršiť ešte nástup klimaktéria u žien.

"Sledovať si zdravú telesnú váhu je dôležité najmä aj preto, že nadbytočných kíl sa úderom štyridsiatky zbavuje oveľa horšie. Ohrozená je aj kvalita kostí, ktoré po tridsaťpäťke začínajú rednúť, čo môže viesť až k osteoporóze. Pre zdravie kostí je okrem vhodnej stravy veľmi dôležitý aktívny spôsob života. Kosti potrebujú okrem vápnika a ďalších minerálnych látok aj vitamín D, pre ktorého tvorbu je dôležitý práve pohyb vonku a to presnejšie na slnku," povedala Bartolomějová.

Okrem zmien v stravovaní a dostatku pohybu sa zamerajte aj na kvalitný spánok. Ženy, ktoré majú pravidelný a kvalitný spánok, sú štíhlejšie a spaľujú až o 33 percent viac tukov než ich rovesníčky, ktoré sa o spánok nejakým spôsobom ochudobňujú, tvrdia odborníci z Brigham Young University. Najlepšie je preto chodiť spať pokiaľ možno ešte pred polnocou a snažiť sa dodržiavať pravidelný spánkový rytmus a to aj cez víkendy.

01 - Modified: 2017-12-04 14:11:46 - Feat.: 0 - Title: Symptómy, na ktoré by si mali dávať ženy po 30-tke pozor
01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 19:20