Pixabay
StoryEditor

Pomocou druhým pomáhate sami sebe. Prospieva to vášmu mozgu

15.12.2017, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Pred Vianocami sa všetci stávame lepšími, či sa o to aspoň pokúšame. A ak venujeme trochu času dobrovoľnej pomoci druhým, môžeme tak ukázať, že sme naozaj lepší.

Okrem toho, že preukazujeme dobro druhým, pomáhame aj sami sebe, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Dobrovoľníctvo prospieva mozgu: neurológ z Wisconsinskej univerzity Richard Davidson po dlhšiu dobu študoval účinky láskavosti a empatie na mozog a zistil, že sa činnosť mozgu mení podľa toho, či sa správame egoisticky alebo s porozumením voči druhému. "Keď robíme niečo sami pre seba, sú pozitívne emócie, ktoré prežívame, prchavé a závisia na vonkajších podmienkach, keď naopak robíme niečo pre druhých, pozitívne emócie majú dlhšie trvanie a presahujú okamih, kedy sme urobili to, čo ich vyvolalo," hovorí.

Stop depresii a úzkostiam
Kto sa zaoberá dobrovoľníctvom, je spokojnejší so sebou samým a so svojím životom. Ukázala to štúdia Exeterskej univerzity v Británii, v rámci ktorej sa analyzovali výsledky 40 výskumov týkajúcich sa pôsobenia dobrovoľníctva. Vyplynulo z nej, že pomoc druhým zvyšuje celkový pocit pohody.

Dobrovoľníctvo takisto pomáha proti úzkostiam a depresiám. Ten istý výskum ukázal, že ten, kto sa venuje dobrovoľníctvu, sa teší lepšiemu duševnému zdraviu a hrozí mu len minimálne nebezpečenstvo, že prepadne úzkostiam a depresii. "Pri dobrovoľníckej činnosti je potrebné vedieť, že poskytovanie pomoci druhým nám čosi zase vracia: ak sme si vedomí toho, že nám pomoc druhým prináša duchovný prospech, je to pre nás pozitívna pohnútka," vysvetľuje autorka britskej štúdie Suzanne Richardsová.

Dobrovoľníctvo nám pomáha nájsť určitý cieľ a necítiť sa osamelí. Z toho dôvodu sa odporúča ľuďom, ktorí odchádzajú do dôchodku, pretože dobrovoľníctvo prispieva k tomu, aby si zachovali pevnejší vzťah k spoločnosti, objavili nové záujmy a mali pocit, že sú ešte užitoční. To zvyšuje sebadôveru v životnej etape, ktorá pre niekoho môže byť obtiažna.

Niektoré údaje naznačujú, že dobrovoľníctvo môže až o 20 percent znížiť úmrtnosť. Podľa niektorých výskumov má pomoc druhým priaznivý vplyv na dušu a prostredníctvom neuroendokrinného a imunitného systému má zrejme priaznivý účinok na celý organizmus a teda aj na dĺžku života.

Lepší krvný tlak aj cholesterol
Štúdia ľudí v penzii ukázala, že dobrovoľnícka činnosť vykonávaná viac ako 200 hodín ročne znižuje riziko vysokého krvného tlaku. Dobrovoľníci sa pohybujú viac ako tí, ktorí sa druhým nevenujú. Trávia viac času na čerstvom vzduchu a to je podľa expertov jeden z dôvodov, prečo má dobrovoľníctvo taký priaznivý vplyv na zdravie.

Klesá tiež hladina cholesterolu, a to nielen u dôchodcov, ktorí sa venujú druhým. Výskum medzi dospievajúcou mládežou, uverejnený v časopise JAMA Pediatrics ukázal, že aj u mladých ľudí dobrovoľníctvo prispieva k lepšej pohode a napríklad znižuje hladinu cholesterolu a dokonca pomáha udržať si váhu.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 04 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 05 - Modified: 2024-03-28 09:30:00 - Feat.: - Title: Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:01