Lindy Fox
StoryEditor

Zažili ste "covidový prst"? Štúdia zrejme prišla na to, prečo vzniká

13.10.2021, 00:00
Autor:
sansan
Zápal pripomínajúci omrzliny spôsobuje sčervenanie rúk a nôh a môže trvať mesiace.

Kožné ochorenie známe ako covidový prst môže byť podľa štúdie vedľajším účinkom reakcie imunitného systému na boj proti vírusu.

Autoprotilátky omylom reagujú na vlastné bunky 

Symptóm má za následok zápal pripomínajúci omrzliny a začervenanie na rukách a nohách, pričom tento stav niekedy trvá aj niekoľko mesiacov.

Spravidla sa objaví do týždňa až štyroch týždňov po infekcii a môže spôsobiť opuch prstov na rukách a nohách alebo zmenu farby.

Vedci v štúdii, ktorá bola publikovaná v British Journal of Dermatology, skúmali 50 účastníkov s týmto ochorením a 13 účasníkov s podobnými léziami, ktoré sa u nich vytvorili ešte pred pandémiou koronavírusu.

Za oboma druhmi ochorenia našli jeden mechanizmus, ktorý zahŕňal telom vytvárajúcu imunitnú odpoveď s vysokými hladinami určitých autoprotilátok.

Tie sa omylom zameriavajú a reagujú na vlastné bunky a tkanivá osoby, ako aj na invázny vírus. Zistili tiež prekrytie s interferónom typu I, kľúčovým proteínom antivírusovej reakcie.

Okrem imunitného systému sa zdá, že rozhodujúcu úlohu vo vývoji covidových prstov a omrzlín zohrávajú aj bunky lemujúce cievy zásobujúce postihnuté oblasti.

U väčšiny sám zmizne

V začiatkoch pandémie začali narastať obavy, že covidový prst bol jedným z neuznaných symptómov infekcie koronavírusu potom, čo pacienti vo viacerých krajinách hlásili tento stav, aj keď v niektorých prípadoch nevykazovali žiadne z bežných symptómov.

Boli popísané červené alebo purpurové lézie na chodidlách alebo na rukách a prstoch. V máji 2020 Európsky žurnál pediatrickej dermatológie informoval o epidémii takýchto prípadov medzi deťmi a mladistvými v Taliansku. 

Podľa britského podiatra Ivana Bristowa u väčšiny ľudí sa tento stav sám upraví. Povedal však, že niektorí ľudia môžu potrebovať liečbu krémami a inými liekmi. "Potvrdenie príčiny pomôže vyvinúť nové liečebné postupy, ktoré by ju mohli efektívnejšie zvládnuť."

Veronique Bataille, dermatologička a hovorkyňa British Skin Foundation, uviedla, že covidový prst bol v ranej fáze pandémie pozorovaný veľmi často, ale v súčasnej vlne variantu delta bol menej častý.

"Môže to byť spôsobené tým, že je očkovaných viac ľudí alebo majú určitú ochranu po prekonaní covidu. Po očkovaní je tento stav oveľa vzácnejší."

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 21:51