Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Viete, prečo váš pes nakláňa hlavu nabok? Vedci prinášajú vysvetlenie

08.11.2021, 10:02
Autor:
sansan
Psy majú zdanlivo nekonečný zoznam roztomilých vlastností a správania a ich zvedavé nakláňanie hlavy pri zvuku ľudských hlasov nie je výnimkou.

Pri vykonávaní štúdie o schopnosti psov učiť sa slová vedci podľa nového článku publikovaného v Animal Cognition narazili na potenciálne spojenie medzi pamäťou psov a sklonom hlavy.

"Skúmali sme frekvenciu a smer tohto správania v reakcii na špecifickú ľudskú verbálnu vokalizáciu," hovorí autorka štúdie Andrea Sommese, výskumníčka v oblasti živočíšnej vedy na Univerzite Eötvösa Loránda v Budapešti. "Urobili sme tak po tom, čo sme si uvedomili, že sa to často stáva, keď psy počúvajú svojich majiteľov."

V štúdii sa maďarskí vedci zamerali na vzory sklonu hlavy "nadaných" aj "bežných" psov. Majitelia požiadali svoje šteňatá, aby priniesli konkrétnu hračku z inej miestnosti po tom, čo dostali výzvu s názvom hračky – príkaz ako: "Prines lano!"

Zatiaľ čo väčšina psov sa snaží zapamätať si názov iba dvoch hračiek, sedem "nadaných" psov, z ktorých všetky boli border kólie, si dokáže zapamätať aspoň desať rôznych názvov hračiek, ktoré by ich vedci naučili.

Tím zistil, že psy, ktoré boli obzvlášť dobré vo vybavovaní si hračiek, naklonili hlavy, keď počuli príkaz častejšie ako psy, ktoré neboli tak zručné.

Keď porovnali reakciu šteniatka s príkazom od ich majiteľa, nadané psy naklonili hlavu 43 percent času, zatiaľ čo bežné psy to urobili len 2 percentá času.

Vedci dospeli k záveru, že je možné, že roztomilé naklonenie hlavy šteniatka môže byť znakom pozornosti alebo dokonca zhody mena s vizuálnym obrazom v hlave.

Výskumníci tiež zistili, že psy zvyčajne nakláňajú hlavu rovnakým smerom bez ohľadu na to, kde stál ich majiteľ. Takzvané "naklonenia doprava" a "naklonenia doľava" môžu byť záležitosťou individuálnych preferencií. Toto chcú vedci ďalej skúmať.

Skoršie štúdie zistili, že pravá strana mozgu psov je aktívnejšia pri spracovávaní pozitívnych slov a chvály, čo by mohlo hrať úlohu v smere naklonenia.

Nedávna práca ponúka dôležité vodítka o prepojení medzi kogníciou zvierat a správaním, ale autori štúdie sa zhodli, že výskum je stále v počiatočných štádiách. Majitelia psov sa zatiaľ môžu utešiť, keď vedia, že sklon hlavy ich šteniatka môže byť rozkošným pokusom lepšie im porozumieť.

01 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-03-25 10:03:46 - Feat.: - Title: Psy chápu význam podstatných mien, zistil nový výskum 03 - Modified: 2023-10-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Bez škrečkov či papagájov. Európska únia chce v domácnostiach obmedziť chov exotických zvierat 04 - Modified: 2022-05-05 12:34:00 - Feat.: - Title: Ako často by ste mali kŕmiť svojho psa? Obrovská štúdia odhaľuje nečakanú odpoveď 05 - Modified: 2022-05-01 07:19:16 - Feat.: - Title: Prelomový výskum o zvieracej ríši. Vedci konečne povedali, či je dingo vlk, alebo skôr pes
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 14:27