Únavu zažíva občas každý. Na tom, že po náročnom pracovnom dni zaspíte ako poleno, nie je nič divné. Keď sa však ráno prebudíte a nemáte ani silu otvoriť oči, o bežnú únavu tu asi nepôjde. Ak navyše stav trvá dlhšiu dobu ako šesť mesiacov, môže sa jednať o chronický únavový syndróm. Pretrvávajúca únava môže tiež ohlasovať depresie alebo srdcové či nádorové ochorenie.Pixabay
StoryEditor

Covid bez konca. Varovať môže búšenie srdca aj problémy so zrakom

22.11.2021, 12:17
Autor:
kaškaš
Dlhý covid, inak tiež postcovidový syndróm, prekvapuje niekedy aj lekárov. Ukazuje sa, že problémy sa môžu objaviť aj po mesiacoch od zdanlivého uzdravenia.

Problémy vyvolané koronavírusom sa objavujú nečakane dlho potom, čo človek chorobu prekonal. S postcovidovým syndrómom sa potom stretávajú praktickí lekári, pacienti však často musia byť poslaní do špecializovaných centier.

„Zdravotné ťažkosti sa s určitým oneskorením objavujú u viac ako desiatich percent osôb, ktoré prekonali covid, častejšie u žien, a to po odznení akútnej fázy choroby,“ konštatuje pre iDnes.cz lekár Bohumil Ždichynec.

„Príznaky prichádzajú vo vlnách a patrí k nim neprimeraná únava a zadýchávanie aj pri minimálnej aktivite, bolesť na hrudi a búšenie srdca. Porodzu pristupujú ďalšie symptómy, ako sú bolesť v krku, prechodná strata čuchu, zažívacie ťažkosti spojené s častým vyprázdňovaním a nevoľnosťou či zvracaním, poruchy cítenia s bolesťami kĺbov a svalov, slabosť rúk a nôh, obtiažna chôdza, nižšia odolnosť voči stresu a poruchy pamäti zníženou kognitívnou schopnosťou,“ vysvetľuje lekár.

Koronavírus nešetrí žiadny orgán. Primárne sú napadnuté pľúca, ale priamo alebo nepriamo môže byť postihnutá ktorákoľvek časť organizmu. Tieto cviky vás po prekonaní covidu dostanú do formy a zachránia pľúca:

Postcovidový syndróm bol preukázaný aj u detí a u ľudí medzi 20 až 40 rokmi veku, hoci akútna fáza mnohokrát prebehla bezpríznakovo.

Očkovanie môže pomôcť

„Je to tým, že aktivovaný imunitný systém aj po akútnej fáze choroby pretrváva u týchto ľudí v hyperaktívnom stave a paradoxne poškodzuje tkanivá tela,“ vysvetľuje Ždichynec.

A dodáva, že očkovanie schválenými vakcínami môže zabrániť postcovidovému syndrómu s trvalými následkami, ako sú pľúcna fibróza, zlyhanie srdca a iné.

„Stále nevieme, prečo u niektorých ľudí dochádza k dlhému covidu, zatiaľ čo u iných k rýchlemu uzdraveniu,“ hovorí Nyarie Sithole z Fakulty klinickej medicíny Univerzity v Cambridge, ktorého tím sa dlhým covidom zaoberá.

„Zatiaľ samozrejme tiež nemôžeme vedieť, ako dlho bude trvať imunitná ochrana, či už zo samotnej prirodzenej infekcie, alebo z vakcíny.“

V každom prípade ale platí, že pokiaľ pozorujeme príznaky dlhého covidu, mali by sme sa vypraviť k lekárovi, aj keď sme pôvodnú chorobu nezaznamenali alebo mali len ľahký priebeh.

Pozor na zrak

U pacientov, ktorí prekonali covid, prichádzajú problémy so zaostrovaním zraku aj o desať rokov skôr, než je bežné.

„Napríklad mladý chlapec, ktorý doteraz videl dobre, prichádza s tým, že nevidí do blízka, večer mu pláva písmo, je zdvojené…,“ opisuje typický prípad Lucie Valešová, primárka Očnej kliniky Neo Vize.

Niektoré problémy si pacienti najprv sami nemusia uvedomovať. Objavuje sa napríklad skryté škúlenie, na ktoré človeka upozornia priatelia.

„Pacient len začne vnímať veľmi nepohodlné videnie do blízka a nevie presne prečo. Býva unavený, musí ťažko hľadať vhodnú vzdialenosť textu, na ktorú si má nastaviť čítanie. Večer potom prichádza únava, tlak a bolesť za očami,“ vymenováva lekárka ďalšie príznaky tzv. nešpecifických očných ťažkostí.

Našťastie sú podľa nej len dočasné. Dôležité je však situáciu nepodceňovať a navštíviť špecialistu.

01 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid môže spôsobiť kognitívny pokles približne o šesť bodov IQ. Je tu však aj dobrá správa 02 - Modified: 2024-02-28 15:29:30 - Feat.: - Title: Mozgová hmla. Čo je jej hlavný vinník a ako sa s ňou vysporiadať? 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 13:14