StoryEditor

Koniec pandémie, či hrozba pre vakcíny? Odborníci vysvetľujú, čím je omikron mimoriadny

30.11.2021, 23:00
Autor:
jhrjhrČTKČTK
Odborníci sa sporia, aký nebezpečný je variant koronavírusu omikron. Podľa šéfa americkej farmaceutickej firmy Moderna budú voči variantu terajšie vakcíny zrejme menej účinné. Dôvodom je vysoký počet mutácií. Podľa iných expertov však práve tie môžu byť nádejou, že sa bude omikron vyznačovať miernejšími príznakmi.

„Myslím, že neexistuje možnosť, že by (účinnosť) bola na rovnakej úrovni, akú sme mali s variantom delta,“ povedal šéf Moderny Stephán Bancel v jej sídle v meste Cambridge v americkom štáte Massachusetts.

„Myslím, že to bude pokles (účinnosti) materiálu. Len neviem, aký veľký, pretože musíme počkať na dáta. Ale všetci vedci, s ktorými som hovoril, hovoria: Toto nebude dobré,“ dodal.

Uviedol, že na preukazné dáta treba počkať ešte asi dva týždne. Vývoj a výroba upravenej vakcíny šité na mieru omikrónu podľa neho bude trvať niekoľko mesiacov.

Šéf Moderny poznamenal, že presunúť všetku pozornosť len na výrobu vakcíny zameranej na omikron je trochu riskantné, pretože vo svete stále ešte kolujú aj predchádzajúce varianty koronavírusu.

Výnimočný počtom mutácií

Medzi vedcami podľa Bancela narastajú pochybnosti, pretože variant omikron má najväčší počet mutácií na takzvanom hrotovom proteíne, na ktorý sa súčasné vakcíny sústredia v snahe znížiť nákazlivosť vírusu.

Väčšina odborníkov sa pritom domnievala, že sa takto vysoko pozmenený variant objaví až o rok alebo o dva, povedal šéf Moderny.

Medzi týmito mutáciami sú napríklad E484A, ktorá podľa vedcov spôsobuje, že vírus býva menej rozpoznateľný pre niektoré látky. Ďalšia je mutácia zvaná N501Y, ktorá zvyšuje prenosnosť.

Kvôli vysokému počtu mutácií je ťažké povedať, akým spôsobom omikrón presne operuje. „Omikron je ako pieseň One Piece at a Time od Johnnyho Casha, v ktorej skladá auto z ukradnutých kúskov množstva rôznych áut. Je vyrobená z mutácií, ktoré boli samostatne v iných variantoch trochu úspešné, ale dohromady je ťažké povedať viac, než že to vyzerá divne,“ podotýka americký virológ Benjamin Neuman.

Bude omikron slabší?

„V zásade môžu mutácie fungovať aj proti sebe,“ hovorí evolučná biologička Jesse Bloomová. Podľa nej pri spoločnom pôsobení môžu mutácie vytvárať v tele iný účinok, než ktorý by mali ako jednotlivé mutácie. Aký tento účinok je, môžu odhaliť až starostlivé testy, ktoré práve prebiehajú.

„Mutácie nie sú vždy zlé,“ upozorňuje Margery Smelkinsonová z amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby.

Svojím spôsobom fungujú mutácie ako korekcia, aby vírus bol viac prenosný, ale menej smrteľný, aby nezabil svojho hostiteľa. Podľa odborníčky práve to zrejme platí pre omikron.

Podľa nemeckého zdravotníckeho experta a možného budúceho spolkového ministra zdravotníctva Karla Lauterbacha by práve v kontexte vysokého počtu mutácií omikrónu bolo „mysliteľné“, že variant bude spôsobovať oveľa miernejšie ochorenie. Podľa neho by v takom prípade išlo o „predčasný vianočný darček“.

Lauterbach odkazoval na predsedníčku juhoafrického zdravotníckeho zväzu Angelique Coetzeeovú, ktorá ako prvá upozornila úrady, že môže ísť o nový variant koronaviru.

Miernejšie príznaky, rýchle šírenie

Vo svojej praxi sa stretla s tým, že nákaza omikronom sa prejavovala skôr miernejšími príznakmi, podobnejšími skôr bete ako delte.

Pacienti s variantom omikron sa sťažovali na únavu, bolesti hlavy a tela, niektorí aj na bolesť v krku a kašeľ. Podľa Lauterbacha ale v Juhoafrickej republike je len 6 percent ľudí starších ako 65 rokov, u všeobecne staršej európskej populácie by variant mohol mať horšie dôsledky.

Denník The Washington Post píše, že nie je vylúčené, že omikron nakoniec skončí ako alfa, gama a ďalšie varianty, ktoré na začiatku vyzerali výhražne, aby nakoniec sa v zásade vyparili.

Podľa expertov stále sa nachádzame v epidémii vysoko efektívnej delty a nie je isté, či omikron bude schopný ju pretlačiť, aj keď sa zdá byť veľmi nákazlivým variantom.

Tri dávky vakcíny ochránia, znie z Pfizeru

Aj keď zatiaľ nie je isté, či av akej miere dokáže omikrón uniknúť vakcínam, podľa mnohých zdravotníckych činiteľov očkovacie látky zostávajú najlepším nástrojom v boji proti koronavírusu a jeho rôznym variantom.

Jeden z riaditeľov firmy Pfizer a bývalý komisár amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) Scott Gottlieb povedal stanici CNBC, že podľa expertov na vakcíny zrejme budú stačiť tri dávky existujúcich mRNA vakcín na poskytnutie „veľmi dobrej ochrany“ pred omikronom.

„Aj keď sa nový variant viac rozšíri, vakcíny, ktoré máme, budú aj naďalej poskytovať ochranu,“ povedala šéfka Európskej agentúry pre lieky (EMA) Emer Cookeová. Ak bude potrebné, EMA môže schváliť nové vakcíny proti omikronu počas troch, štyroch mesiacov, uviedla.

Odborníci poukazujú na skutočnosť, že Juhoafrická republika má veľmi nízku zaočkovanosť, pričom mnohí ľudia sú navyše nakazení HIV, čím sa stávajú ešte náchylnejšími voči koronavírusovej infekcii.

Niektorí kritici obviňujú farmaceutické firmy z malej zaočkovanosti obyvateľov v rozvojových krajinách. Riaditeľ Moderny to odmieta.

To bolo najmä politické rozhodnutie bohatých krajín. V USA nám povedali, že nemáme inú možnosť, než dať 60 percent našej výrobnej kapacity americkej vláde. To nebolo rozhodnutie Moderny, to bolo rozhodnutie vlády USA,“ povedal Bancel.

Dodal, že Moderna má teraz k dispozícii desiatky miliónov dávok určených pre Afriku, ale jednotlivé vlády ani vakcinačný program pre nízkopríjmové krajiny Covax ich nie sú schopné dostať k pacientom, a to z rôznych dôvodov.

„Dochádza nám (skladovací) priestor. Je to kvôli tomu, že buď nemajú colné dokumenty, alebo nemajú dostatočné kapacity chladničiek, alebo pretože je (v cieľových krajinách) ťažké dostať dávky k ľuďom,“ povedal šéf Moderny.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 12:26