TASR/AP
StoryEditor

Omikron sa bleskovo šíri a vie čoskoro nakaziť znova. Briti naňho majú liek

03.12.2021, 10:04
V Británii schválili použitie protilátkového lieku, ktorý by mal na omikron fungovať. Počas niekoľkých mesiacov môže v Európe variant prevážiť.

Juhoafrická republika zaznamenala od pondelka zdvojnásobenie rýchlosti denných prípadov koronavírusu. Tamojší Inštitút nákazlivých chorôb (NICD) tiež zistil skoré opakované nákazy variantom omikron, čo nebol prípad predchádzajúcich variantov.

Podľa Michelle Groomeovej z NICD je viditeľný exponenciálny rast infekcií už dva týždne. JAR upozornila na nový variant koronaviru omikron v novembri ako prvý.

Toxická kombinácia

„Pôvodne nákaza chránila pred ďalšou nákazou variantom delta, avšak to nie je prípad variantu omikron,“ oznámila na brífingu organizovanom Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) Anne von Gottbergová z juhoafrického centra pre respiračné choroby a meningitídu.

Salam Gueye z afrického úradu WHO oznámil, že jeho pracovisko posiela tím do juhoafrickej provincie Gauteng, kde sa omikron šíri najrýchlejšie. Leží tam Pretoria a aj Johannesburg. Tím WHO má zaistiť sledovanie výskytu prípadov a trasovanie kontaktov.

Gueye tiež oznámil, že jeho pracovisko pomáha Botswane zaistiť kyslík pre pacientov s covidom. Variant omikron bol zistený aj v tejto krajine susediacej s JAR.

Minulý týždeň sa v JAR zvýšil počet denných prírastkov z 300 na 1000, neskôr krajina zaznamenávala denne okolo 3500 nakazených, v stredu ohlásila za 24 hodín 8500 prípadov. „Tá rýchlosť šírenia vyvoláva obavy,“ oznámila Groomeová.

V celej Afrike sa v minulých siedmich dňoch zrýchlil prenos koronavírusu o 54 percent. Podľa NICD bolo 74 percent vzoriek sekvenovaných v novembri variant omikron, prvý bol vo vzorke odobranej 8. novembra. JAR na nový variant upozornila 25. novembra a odvtedy prípady oznámila dvadsiatka krajín.

Očkovanie v Afrike nepostupuje dostatočne rýchlo, podľa WHO tam má ukončené očkovanie 7,5 percenta z 1,3 miliardy ľudí. Viac ako 80 percent Afričanov ešte nedostalo prvú dávku vakcíny.

„Pomalé očkovanie, trvalé šírenie vírusu a jeho mutácie, to je toxická kombinácia. Variant omikron musí byť upozornením, že hrozba covidu je reálna. Africké krajiny musia rozšíriť očkovanie a zaistiť lepšiu ochranu obyvateľstva,“ povedala šéfka africkej sekcie WHO Matshidiso Moetiová.

Podľa európskej agentúry ECDC môže omikron v priebehu niekoľkých mesiacov predstavovať viac ako polovicu všetkých prípadov nákazy v Európe.

Británia má liek, ktorý proti omikronu zaberá

Veľká Británia už schválila použitie protilátkového lieku proti covidu od firmy GlaxoSmithKline (GSK). Liek sotrovimab, ktorý sa podáva vo forme intravenóznej infúzie, podľa klinických štúdií znižuje u rizikových skupín pacientov hrozbu závažného priebehu choroby, hospitalizácie a smrti až o 79 percent.

Výrobca lieku, ktorý sa bude distribuovať pod názvom Xevudy, udáva, že podľa prvých zistení jeho monoklonálne protilátky fungujú aj proti variante omikron.

„Je to ďalšie liečivo, u ktorého sa preukázalo, že dokáže účinne ochrániť tých najzraniteľnejších proti covidu, a predstavuje významný krok v našom boji proti tejto ničivej chorobe," uviedla šéfka britského liekového úradu MHRA June Raineová.

Liek sotrovimab vyvinuli spoločne firmy GSK a Vir Biotechnology. MHRA ho odporúča aplikovať u ľudí, ktorí majú mierne príznaky covidu a zároveň u nich existuje vyššie riziko ťažkého priebehu choroby, teda napríklad u osôb s cukrovkou, srdcovými chorobami alebo obezitou.

GSK uviedla, že prvé predbežné dáta ukazujú, že sotrovimab je u ľudí nakazených variantom omikron účinný. „Tieto skoré predklinické dáta podporujú náš dlhodobý názor, že sotrovimab si uchováva účinnosť, aj keď vírus mutuje,“ citoval denník The Times vedúceho výskumného oddelenia GSK Hala Barrona.

„Sotrovimab sme zámerne vyvinuli s vedomím, že vírus mutuje. Zamerali sme sa na jednu z veľmi stálych oblastí spike proteínu, ktorá mutuje s menšou pravdepodobnosťou, čo umožní účinnosť proti súčasnému vírusu SARS-CoV-2 aj budúcim variantom, ktoré sú nevyhnutné,“ uviedol George Scangos z Vir Biotechnology.

Mimoriadne použitie sotrovimabu v máji schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), mimoriadne použitie v EÚ odporučila aj Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá teraz posudzuje žiadosť výrobcu o registráciu tohto liečiva.

01 - Modified: 2021-12-03 07:25:17 - Feat.: 0 - Title: Epidemiológ Maďar: Najväčším omylom bolo spoliehať sa na premorenie 02 - Modified: 2021-12-13 13:51:16 - Feat.: 0 - Title: Matematik Kollár: Nemocnice budú plné ešte mesiac. Vrchol tretej vlny sa blíži, ale omikron to môže zvrátiť 03 - Modified: 2021-12-02 15:27:40 - Feat.: 0 - Title: Omikron bude do niekoľkých mesiacov v Európe dominovať, ukazujú matematické modely 04 - Modified: 2021-12-02 13:42:19 - Feat.: 0 - Title: Vedec z Pfizeru hovorí o dvoch faktoroch, ktoré určia, či je omikron skutočnou hrozbou
01 - Modified: 2024-04-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali najdlhšie trvajúci covid. Muž trpel nákazou 613 dní a jeho telom sa prehnalo 50 mutácií 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 21:20