Ďalším problematickým návykom môže byť pravidelné ponocovanie. Nedávna štúdia kórejských vedcov totiž ukázala, že ľudia, ktorí zostávajú hore až do neskorých hodín, majú vyššiu pravdepodobnosť rozvoja diabetu ako tí, ktorí chodia spať skôr. A to bez ohľadu na to, či dosiahnu odporúčaných siedem až osem hodín spánku za noc. Autorka štúdie, doktorka Nan Hee Kimová si to vysvetľuje tým, že "nočné sovy" sú zvyčajne viac vystavené vyšším hladinám umelého svetla z televízií a mobilných telefónov, pred ktorými trávia nočný čas. Tento zlozvyk je podľa vedcov spojený s nižšou citlivosťou na inzulín a horšou reguláciou hladiny krvného cukru. Navyše dlhé ponocovanie významne zhoršuje kvalitu spánku a môže viesť k nespavosti, čím sa naruší váš metabolizmus. A rozhodený metabolizmus môže byť ďalším faktorom, ktorý prispieva k vzniku cukrovky 2. typu.Pixabay
StoryEditor

Šesť bežných návykov, ktoré prekvapivo môžu viesť k cukrovke

14.11.2019, 10:07
Niekedy môžu k vzniku cukrovky prispievať aj zdanlivo nevinné každodenné návyky.

Dnes je Svetový deň diabetu, v súvislosti s tým vám prinášame informácie, ktoré vám môžu pomôcť pri odhalení cukrovky.  Nadváha a zlé stravovacie návyky totiž nemusia byť jedinou príčinou jej vzniku. Možno vás prekvapí, že aj niektoré, na prvý pohľad úplne neškodné, každodenné zvyky môžu zvyšovať riziko rozvinutia tohto ochorenia. Zaujíma vás, aké to sú?

Náznaky omnoho skôr 

​Cukrovku alebo diabetes mellitus rozdeľujeme do dvoch foriem - 1. a 2. typ. Menej častou formou je diabetes prvého typu, ktorý vzniká vtedy, keď pankreas prestane vyrábať inzulín. Presný dôvod vzniku tohto typu cukrovky je stále predmetom skúmania, obvykle je za vinníka považovaná infekcia, autoimunitný zápal, alebo genetické vplyvy. Toto ochorenie sa vyskytuje predovšetkým u ľudí mladších ako 35 rokov, píše iDNES.

Oproti tomu cukrovka 2. typu, na ktorú sa dnes zameriame, je chorobou dospelých a príčiny jej vzniku sú o poznanie jasnejšie. Najviac sú cukrovkou druhého typu ohrození ľudia, ktorí sa nevhodne stravujú, majú minimum pohybu, ich váha je vyššia, než by mala a sú v neustálom strese. Nemali by sme zabúdať, že náznaky cukrovky sa môžu prejaviť o mnoho rokov skôr ako samotná choroba,“ vysvetlila Monika Bartolomějová, hlavná nutričná špecialistka spoločnosti Svet zdravia.

Zároveň vymenovala najčastejšie príznaky tejto choroby, ako sú častá potreba močenia, nadmerný smäd, náhla strata telesnej hmotnosti, pocit veľkého hladu, svrbivé vyrážky na koži. Príznakom je tiež zlé hojenie rán či väčšia náchylnosť k mykózam.

"Na testy by ste si mali zájsť tiež v prípade, že sa zrazu cítite malátni, unavení, podráždení, alebo máte rozmazané videnie. V tom, či je možné diabetes druhého typu úplne vyliečiť, sa odborné zdroje rôznia. Záleží tiež na závažnosti. Než však riešiť liečbu cukrovky je vhodnejšie riešiť jej prevenciu a žiť život tak, aby ste tento problém nikdy riešiť nemuseli," radí Bartolomějová.
O šesť rokov nižšia dĺžka života
Podľa Medzinárodnej diabetologickej federácie (IDF) sa odhaduje, že diabetom trpí až 450 miliónov ľudí a toto ochorenie je zodpovedné za 12 percent celosvetových výdavkov na zdravotnú starostlivosť. Predpokladá sa, že do roku 2045 vzrastie tento počet na 629 miliónov.

Na Slovensku je evidovaných 360-tisíc diabetikov. Podľa podpredsedu Slovenskej diabetologickej spoločnosti Zbynka Schronera je však v populácii veľké percento nediagnostikovanej cukrovky. Ak bude súčasný trend nárastu pokračovať, v roku 2030 bude žiť podľa jeho slov na Slovensku viac ako 600-tisíc ľudí s diabetom. V priemere by tak pribudlo viac ako 60 nových diabetikov denne. „Väčšinu tvoria diabetici druhého typu, najviac percent je vo veku vyššom ako 60 rokov,“ uviedol Schroner s dôvetkom, že vek, v ktorom sa prejavuje diabetes druhého typu, klesá na Slovensku do mladších vekových skupín. 

„Očakávaná dĺžka života človeka s cukrovkou je znížená o šesť rokov, v porovnaní s nediabetikom. Ak má však pacient diabetes aj srdcové ochorenie, očakávaná dĺžka je znížená až o 12 rokov,“ vysvetlil Schroner.

Odborníci sa tiež zhodli, že v poslednej dobe nastala výrazná zmena prístupu k liečbe cukrovky. Do popredia sa dostáva tzv. multifaktoriálny prístup zameraný nielen na liečbu diabetu, ale aj na liečbu sprievodných ochorení. „Okrem glykemickej kontroly je dôležitá aj liečba vysokého krvného tlaku, poruchy metabolizmu tukov, prevencia krvných zrazenín, absencia fajčenia, liečba obezity,“ uviedol Schroner.

Liečba podľa jeho slov vedie k významnému zníženiu úmrtnosti, zníženiu rizika vzniku cievnej mozgovej príhody, rizika infarktu myokardu aj významnému zlepšeniu prejavov srdcového zlyhávania. „Dôkazom je predĺženie života pacientov liečených touto liečbou až o 7,9 roka,“ dodal Schroner.

01 - Modified: 2019-06-03 07:42:29 - Feat.: 0 - Title: Chorý žlčník, vredy či cukrovka. Aká strava pri nich pomáha? 02 - Modified: 2018-11-16 10:36:20 - Feat.: 0 - Title: Pandémia tisícročia. Čo nové zistila veda o cukrovke? 03 - Modified: 2017-12-15 10:18:46 - Feat.: 0 - Title: Nádej pre budúcich diabetikov. Našli spôsob, ako "oklamať" bunky 04 - Modified: 2017-11-18 20:23:16 - Feat.: 0 - Title: Lekár: Cukrovka aj nadváha spôsobujú poruchy erekcie. Takto proti nim zabojujte
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Vysoká glykémia nebolí. Aké riziká hrozia cukrovkárovi, ak neužije načas lieky? 02 - Modified: 2024-03-20 17:10:39 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty o cukrovke. Hrozí len tým, čo jedia sladké a sú starí 03 - Modified: 2024-03-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo hacknúť kravu. Vložili do nej ľudskú DNA, nápad môže pomôcť miliónom ľudí po celom svete 04 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 05 - Modified: 2023-12-06 09:03:03 - Feat.: - Title: Neliečená cukrovka môže spôsobiť aj úmrtie nenarodeného dieťaťa
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 07:53