Poslednou vecou, ​​nad ktorou budete najskôr premýšľať, keď sa po únavnom dni zvalíte do postele, je koľko bacilov je s vami práve pod vašou perinou. Ak však vaša posteľná bielizeň už nejaký čas nenavštívila práčku, môžete ohrozovať svoje zdravie. Štúdie ukazujú, že ľudia za rok v posteli priemerne vyprodukujú až 26 litrov potu a toto teplé vlhko baktérie a plesne priamo milujú. Posteľná bielizeň je naviac domovom nespočetného množstva najrôznejších choroboplodných zárodkov pochádzajúcich z našich tiel, kožného mazu, peľu a čiastočiek jedla. Zvlášť ak radi jete v pohodlí vašej postele. Ak ste ešte naviac majiteľom domáceho maznáčika, môžete sa tešiť na ďalšiu záplavu najrôznejších baktérií a nečistôt. Ak trpíte alergiami, alebo ste citliví na prachové roztoče, dlhšiu dobu neprané lôžkoviny môžu vaše príznaky ešte zhoršovať. "Štúdie ukázali, že mnohí ľudia perú posteľnú bielizeň a vankúše maximálne len raz alebo dvakrát mesačne," hovorí doktorka Dena Naderová zo spoločnosti MedExpress Urgent Care vo Washingtone. Podľa nej množeniu baktérií zabránite, keď budete svoju posteľnú bielizeň prať najmenej raz týždenne. "Ako ochrana pred baktériami, vírusmi a plesňami sa odporúča pranie bielizne v teplote vody nad 70 ° C. Nie každá textília to však znesie a bohužiaľ ani tento postup nezaručí odstránenie všetkých patogénov. Preto je dôležité žehlenie, ktoré vďaka vysokým teplotám sterilizácii oblečenia pomáha, podstatné je najmä u posteľnej bielizne a kuchynského textilu (obrúsky, utierky), ktoré by sa súčasne mali prať oddelene od oblečenia. Mikróbov sa môžeme zbaviť v sušičke, alebo sušením na intenzívnom slnku, "radí lekárka Sobotková.Pixabay
StoryEditor

Veci, ktoré nečistíte poriadne a môžu ohroziť vaše zdravie

25.12.2019, 10:52
Poctivo triedite spodnú a vrchnú bielizeň, používate pri praní vysoké teploty a ste presvedčení, že tak pre zdravie vaše a vašich blízkych robíte maximum? Bohužiaľ také jednoduché to nie je, zvlášť pri praní bielizne ľudia často robia chyby.

Aj keď mnohé reklamy na pracie prášky sľubujú dokonale čistú bielizeň aj pri teplote vody 30 ° C, nie je to tak celkom pravda. Vaša bielizeň síce môže vyzerať čisto, ale tento prací cyklus na nízku teplotu neničí baktérie a môže naopak viesť k ich šíreniu.

Zvláštne hygienické zásady by ste potom mali dodržiavať pri výskyte chrípky či iného vírusového a bakteriálneho ochorenia.

"Chorý by sa mal predovšetkým pohybovať v úctivej vzdialenosti od zdravých členov rodiny, nezdržiavať sa s nimi dlho v jednej miestnosti. Tá by tiež mala byť dostatočne vetraná. Použitý riad by sa mal umývať oddelene, človek napadnutý infekciou by tiež mal rozhodne používať vlastný uterák.

V textíliách sa totiž vírus môže držať až dvanásť hodín. Samozrejmosťou je tiež zvýšený dôraz na základné hygienické návyky, ako je umývanie rúk pred každým jedlom,“ hovorí praktická lekárka Irena Sobotková z Lekárskeho domu Praha 7.

Okrem bielizne existujú aj ďalšie veci, pri ktorých očiste by ste mali dbať na zvýšenú opatrnosť. Škodlivé patogény sa totiž môžu skrývať aj v ďalších veciach, ktoré používate každý deň.

iDNES v galérii radí, ako udržať vašu domácnosť hygienicky čistú a predísť tak najrôznejším zdravotným komplikáciám, ktoré z nedostatočnej hygieny môžu plynúť.

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 08:32