Skôr než urobíte hocičo iné, vypite veľký pohár vody. Je to najrýchlejší spôsob, ako liečiť vašu červenú, podráždenú pokožku. Takže sa uistite, že do seba dostanete aspoň osem pohárov denne.Pixabay
StoryEditor

Raw voda ako nový trend. Odborníci varujú pred jej nebezpečenstvom

05.01.2018, 15:25
Autor:
sansan
Americké Silicon Valley priniesol nový trend tzv. raw vodu, ktorá nebola žiadnym spôsobom filtrovaná alebo spracovaná.

Zástancovia hnutia "surovej vody" podporujú myšlienku pitnej vody, ktorá pochádza priamo zo zeme a má byť bez chemikálií, ako je chlór. Množstvo startupov, ktoré ponukajú tento druh vody, sa zrodilo v štátoch od Kalifornie až po Maine. Zarábajú na tých, ktorí majú pochybnosti o procesoch a prísadách pri čistení vody z vodovodu.

Najprominentnejším zástancom je zakladateľ firmy Juicero Doug Evans. "Už dlho som nepil vodu z vodovodu." Prešiel totiž na raw vodu od firmy Live Water. "Je to prirodzené probiotikum", chváli sa svojím výrobkom firma, ktorý predáva 10-litrovú fľašu za 36,99 dolára (v prepočte 30,6 eura), píše New York Times.

Jej zakladateľ Mukhande Singh začal pred tromi rokmi predávať pramenitú vodu z Opal Springs. Ale až do tohto roka to bola malá miestna prevádzka. Singh verí, že voda z vodovodu je otrávená. "Voda z vodovodu? Pijete záchodovú vodu s antikoncepčnými liekmi," povedal. 

#livewater #sandcastle

A post shared by Līve Water (@livespringwater) on

Jeho vyjadrenia znepokojujú Donalda Hensruda, riaditeľa Programu zdravého života na klinike Mayo v Rochesteri. Čo podľa neho považujú priaznivci raw vody za nebezpečenstvo, sú podľa neho dôležité bezpečnostné opatrenia.

Odstránením odporúčaných postupov bezpečnosti totiž dodávatelia raw vody môžu tiež predávať to, čo by ľudia piť nechceli. A to nebezpečné baktérie, vírusy a parazity, ktoré ohrozujú zdravie.

Voda - to odkiaľ pochádza, ako jej ošetrená a v akej fľaši uskladnená - je dlho predmetom rozsiahlych diskusií. Mohla by byť v niektorých prípadoch demineralizovaná voda škodlivá? A čo používanie plastových fliaš? Majú niektoré vodné systémy nebezpečné úrovne olova? Mnohé komunity v USA odmietajú pridávať fluorid do pitnej vody, aj keď posilňuje zuby a je bezpečný v nízkych dávkach.

"Celkovo máme neuveriteľne bezpečnú a spoľahlivú dodávku vody", povedal pre Washington Post David Jones, profesor histórie medicíny na Harvardskej lekárskej škole.

Odborníci hovoria, že raw voda môže obsahovať minerály, ale minerály, ktoré potrebujete, môžete získať zo zdravého stravovania. 

Michelle Franclová, ktorá predsedá oddeleniu chémie na Bryn Mawr College v Pensylvánii, uviedla, že skutočnú raw vodu, ktorá je iba vodík a kyslík, je dobré piť - pokiaľ je čistá, čo je problém.

"Molekuly vody vytiahnutej z prameňa alebo vody, ktorá ide z vodovodu, sú totožné," povedala Franclová. "Takže jediným rozdielom je, že môže obsahovať neškodné látky ako minerály, ale niektoré by mohli byť tiež škodlivé - parazity a baktérie, ktoré sa našli prameňoch." 

Úprava vody je zameraná na odstránenie škodlivých baktérií, ako sú E.coli, Salmonella a Giardia, bežného parazita, ktorý spôsobuje hnačkové ochorenie nazývané giardiáza a môže byť získané pitím neošetrenej alebo nesprávne upravenej vody z jazier, potokov alebo studní.

Pred pár storočiami boli ochorenia z vody oveľa častejšie, predtým, ako ľudia oddelili odpadové vody z pitnej vody. Koncom 19. storočia v reakcii na epidémiu cholery, bakteriálnej choroby, ktorá sa šíri vo vode, mestá robili masívne investície do procesov úpravy vody vrátane pieskovej filtrácie. Keď boli komunity schopné oddeliť kanalizáciu od pitnej vody a potom filtrovať pitnú vodu, cholera z miest západnej Európy a Severnej Ameriky takmer vymizla.

"Tieto zmeny pravdepodobne vo veľkej miere môžu za obrovské zlepšenie ľudskej dĺžky života," povedal Jones. Dodal, že priemerná dĺžka života sa od roku 1900 do roku 1970 zvýšila približne o 30 rokov. "Čistá voda urobila taký rozdiel v životných nárokoch ľudí v Spojených štátoch a iných industrialnych krajinách, tak si nedokážem predstaviť, prečo by ste chceli piť vodu, ktorá čistá nie je, a tým ohrozovať vaše zdravie," povedala Franclová.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 03:52