Cukor je dobrý, vlastne zlý, teda záleží na tom aký. Zato tuk, o ktorom sme si mysleli, že je najväčšie zlo, vlastne pre naše telo až tak zlý nie je... Určite ste si všimli, že čo sa týka zdravého jedla, objavujú sa v médiách často veľmi divoké titulky ohľadne toho, čo je zdravé, po čom sa chudne a čo vám naopak privodí infarkt. Smutným faktom zostáva, že viacero takýchto "vedeckých záverov" v skutočnosti vyplýva z relatívne malých štúdií. Nutričná ​​veda musí pri výskume prekonať rad prekážok - nie je jednoduché urobiť dobrý "klinický experiment" dlhodobého stravovania, a tak sa mnoho štúdií obmedzuje na to, že spätne zisťuje, ako sa konzumácia (zistená dotazníkom) prejaví na zdraví jedinca. Potom je ale veľmi ťažké odlíšiť vplyv prostredia, sociálno-ekonomického postavenia a ďalších premenných. Štúdia PURE (Prospective Urban and rural Epidemiological Study) ale týmito problémami netrpí. Zúčastnilo sa jej vyše 135-tisíc ľudí z 18 krajín po dobu siedmich rokov. Jej závery ohľadne stravovania, publikované vo vedeckom časopise The Lancet (PDF), je teda možné brať vážne. A čo teda táto veľká štúdia zistila? Nič také prekvapivé. Preto ste o nej pravdepodobne nepočuli. Neponúka totiž žiadne šokujúce titulky typu "po čokoláde sa chudne" alebo "pohár vína nahradí posilňovňu". Jej závery, odvodené štatistickými metódami z pozorovaní naprieč piatimi kontinentami, určite nepočujete prvýkrát: - zdraví ľudia jedia veľa ovocia, strukovín, semienok, zeleniny a celozrnných potravín - naopak problematické sú rafinované cukry a sacharidy - lepšia je zelenina surová ako varená - podiel tukov na celkovom príjme kalórií by mal byť okolo tridsať percent Áno, štúdia pochovala mýtus, že za priberaním populácie je vysoký príjem tuku, a ukazuje na vinníka menom cukor. To ale zďaleka nie je novinka, o nebezpečenstve cukru sa hovorí už desiatky rokov. Prekvapenie sa nekoná, a preto sa štúdia, ktorá ako jedna z mála nutričných štúdií má štatistický význam, skoro k nikomu nedostala, zatiaľ čo o tom, že "po čokoláde sa chudne", počula aj vaša babička.Pixabay
StoryEditor

Udalosti, o ktorých sme nestihli napísať: Revolúcia v chudnutí, EÚ vs. AI, homeopatia nefunguje

Dôležité aj menej dôležité štúdie, neobvyklé dilemy, ale aj kuriozity, ktoré sa udiali v roku 2017.

Každý rok vyjde na svete cez dva a pol milióna vedeckých štúdií (údaj z roku 2014), a to počítame len články v recenzovaných, anglicky písaných vedeckých časopisoch. Experti a vedci majú čo robiť, aby si udržali určitý prehľad o významných novinkách aspoň vo svojom odbore. Novinár, ktorý píše o vede, pochopiteľne nemá šancu informovať čo i len o zlomku týchto štúdií.

Možno to ale nie je úplne na škodu. V novinách je veľký hlad po "vedeckých a technických novinkách", pretože sú to koniec koncov noviny, a čo je nové, o tom sa predsa píše. Lenže vo vedeckom výskume môže byť snaha nájsť "novosť" za každú cenu kontraproduktívna. Vedie k "revolučným" a "prelomovým" vedeckým štúdiám, ktoré si ľahko získajú pozornosť novinárov i publika.

Ale neskôr sú napríklad odhalené ako zavádzajúce, predčasné, alebo dokonca falošné. Táto neofília - láska k novému - môže byť niekedy evidentne škodlivá, a ide priamo proti tomu, ako systematické vedecké skúmanie funguje.

Pretože vás ale Technet.cz ani HN Science nechcú ochudobniť o niektoré zaujímavosti len preto, že v roku 2017 kvôli návalu iných článkov spadli pod stôl, vydávame tento článok s prehľadom udalostí, ktorým sme sa nestihli venovať.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 03 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 04 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote 05 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 08:22