Pixabay
StoryEditor

Proteín zodpovedný za Alzheimera sa môže šíriť ako infekcia

14.01.2018, 23:00
Autor:
sansan
Vedci po prvýkrát u živých ľudí vytvorili dôkaz, že proteín tau, ktorý v mozgu vyvoláva Alzheimerovu chorobu, sa šíri z neurónu na neurón.

Tento objav by mohol objasniť, ako sa v ničivom ochorení vyskytuje neurodegenerácia, a mohlo by to priniesť nové nápady na zastavenie poškodenia mozgu, ktoré ho zbavuje pamäti a poznávania, píše Science.

Tau je jedným z dvoch proteínov, ktoré tvoria nezvyčajné zhluky v mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou. Depozity tau sa nachádzajú vo vnútri neurónov, kde sa predpokladá, že ich inhibujú alebo zabíjajú.

Výskumníci na univerzite v Cambridge kombinovali dve techniky zobrazovania mozgu, funkčnej magnetickej rezonancie a pozitrónovej emisnej tomografie (PET), u 17 pacientov s Alzheimerovou chorobou s cieľom zmapovať tvorbu tau a ich funkčnú konektivitu mozgu a ako priestorovo oddelené oblasti mozgu navzájom komunikujú. Navyše zistili, že najväčšie koncentrácie poškodzujúceho proteínu tau v mozgových oblastiach sú silne prepojené s inými, čo naznačuje, že tau sa môže šíriť podobne ako chrípka počas epidémie.

Výskumný tím tvrdí, že táto štúdia podporuje niečo známe ako hypotéza "transneuronálneho šírenia" Alzheimerovej choroby, ktorá bola predtým preukázaná u myší, ale nie u ľudí. "Priblížili sme sa k myšlienke, že tau začína na jednom mieste a prechádza cez neuróny a synapsie na iné miesta," hovorí klinický neurológ Thomas Cope, jeden z autorov štúdie. 

Pretože výskumníci skúmali pacientov s Alzheimerovou chorobou s rôznym rozsahom závažnosti ochorenia, boli tiež schopní preukázať, že keď bola hromadenie tau vyššie, oblasti mozgu boli celkovo menej spojené. Sila spojení tiež klesla a spojenia boli čoraz viac náhodné.

Neurológ Nathan Spreng, ktorý študuje Alzheimerovu chorobu v Montrealskom neurologickom inštitúte a v nemocnici v Kanade, označuje dôkazy o infekčnom šírení tau ako fascinujúce a presvedčivé. Ale iní poznamenávajú, že štúdia nesleduje pacientov v priebehu času, čo sťažuje záver, že šírenie tau spôsobilo zníženie funkčnej konektivity, hovorí Jorge Sepulcre z Harvardskej lekárskej školy v Bostone. "Závery štúdie by sa mali brať opatrne, pretože nezahŕňajú stopercentný dôkaz alebo potvrdenie o šírení tau," hovorí.

Napriek tomu je podľa Sprenga globálny obraz o zhoršení v štúdii cenný. "Zatiaľ čo výskum na zvieratách sa zameral na to, ako sa tau šíri zo synapsie na synapsiu, táto štúdia dobre ukazuje, aké sú mozgové účinky, keďže siete začínajú degenerovať v súvislosti s progresívnou Alzheimerovou chorobou." Poznamenáva však, že malá veľkosť vzorky je problémom.

Hoci je Cope presvedčený, že jeho tím už preukázal transneuronálne šírenie tau, hovorí, že na Cambridge v súčasnosti sledujú väčší počet jedincov s Alzheimerovou chorobou. "Rozširovanie tau by mohlo mať dôsledky na klinickú starostlivosť, ak sa vyvinú lieky, ktoré napadnú tau v synapsách a skôr, než sa môžu rozšíriť, uzamknú ich do postihnutých buniek," dodáva.

01 - Modified: 2017-11-07 07:22:20 - Feat.: 0 - Title: Čítanie zlepšuje pamäť a znižuje riziko Alzheimera 02 - Modified: 2017-09-05 20:49:24 - Feat.: 0 - Title: Česká vedkyňa zistila, čo môže viesť k Alzheimerovi
01 - Modified: 2022-05-05 06:40:05 - Feat.: - Title: Máte problémy s pamäťou? Tieto vyzerajú ako Alzheimerova choroba, ale nie sú 02 - Modified: 2022-02-17 11:21:57 - Feat.: - Title: Každodenné návyky, ktoré môžu zásadne zvýšiť riziko demencie. Robíte ich aj vy? 03 - Modified: 2021-09-01 11:15:35 - Feat.: - Title: Toto ovocie zlepšuje spánok, chráni i pred degeneratívnymi ochoreniami mozgu 04 - Modified: 2021-06-18 10:36:32 - Feat.: - Title: Svetový úspech našich vedcov. Ich vakcína spomaľuje priebeh Alzheimerovej choroby 05 - Modified: 2021-06-14 20:02:37 - Feat.: - Title: Úspech slovenskej firmy. Prestížny časopis píše o jej vakcíne proti alzheimerovi
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 08:47