StoryEditor

Boj o štíhly pás a porazenie obezity. Odborníci prinášajú nové metódy

15.01.2018, 10:56
Je to večná téma, okolo ktorej sa točia vedci, veľké peniaze, ale aj najrôznejšie mýty a „zaručené“ recepty. Milióny ľudí po celom svete si nielen po sviatkoch lámu hlavu nad tým, ako schudnúť.

A nepribrať naspäť (pretože to je hlavný kumšt). Ako teda? Čo vlastne vieme o vzniku obezity a ako ju chcú odborníci poraziť?

Výskyt obezity sa od roku 1975 strojnásobil, v roku 2016 trpelo nadváhou 1,9 miliardy dospelých, z čoho až 650 miliónov bolo obéznych. To znamená, že tridsaťdeväť percent svetovej populácie nad osemnásť rokov má nejaké to kilo navyše. Teda viac ako len „nejaké to“. K tomu si prirátajte 41 miliónov detí do päť rokov, ktoré majú nadváhu alebo sú obézne a viac ako 340 milónov detí a tínedžerov vo veku päť až devätnásť rokov.

To sú najnovšie údaje Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré dokazujú jedno: žijeme si vskutku blahobytne. Až príliš. Väčšina obyvateľov zemegule žije v krajinách, kde nadváha a obezita zabije viac ľudí ako podvýživa. Niečo teda robíme zle. A navyše, ako pripomína WHO, obezite sa dá predchádzať.

Nebuďme však mravokárni až príliš, pretože to u väčšiny „postihnutých“ vyvolá skôr podvedomý odpor. A chuť odskočiť si po niečo upokojujúce do chladničky. Ako si teda poradiť s tým, že si neoblečiete nohavice spred roka a toľko vychvaľovaný aj zatracovaný BMI index (počíta sa ako hmotnosť v kilogramoch delená výškou na druhú) vyskakuje (neraz aj výrazne) nad hodnoty 25?

Genetika ako nepriateľ
Na začiatok si povedzme jednu základnú vec: neexistuje žiadny zázračný prostriedok, tabletka ani metóda, ktorá by vás za niekoľko dní zbavila pneumatiky na bruchu. Bez toho, aby ste niečo sami urobili, to jednoducho nepôjde. Napriek tomu, že vám predstavíme niekoľko noviniek z laboratórií vedcov, ktoré sú nádejou pre zvládnutie obezity. No predstava, že urobia všetku prácu za vás, je naivná a nezmyselná. To len aby sme si boli načistom.

​Apropo, obezita. Práve mechanizmus jej vzniku odborníkom nedá spávať, pretože stále nie je celkom zrejmé, ktoré faktory sú kľúčové. A najmä, ako sa líši od človeka k človeku – prečo niekto môže, obrazne povedané, zjesť aj slona a iný priberá už aj z pohľadu na slanú vodu. Jestvuje akýsi kód obezity, ktorý by na nás automaticky diskvalifikoval z boja o štíhlu líniu? „Genetika je veľmi silný konkurent vo všetkom,“ pripustila v rozhovore pre HN magazín Alžbeta Béderová z Poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva Bratislava, ktorá sa oblasti zdravej výživy venuje už vyše 40 rokov. „Všetci máme určitú genetickú výbavu, ktorú si nesieme, ale všetko sa dá prekonať, ak sa chce,“ pokračuje a hovorí, že aj keď máme obéznych rodičov, neznamená to, že my samotní nemôžeme byť štíhli. „Minimálne sa môžeme vhodnou stravou udržiavať v hraniciach miernej moletnosti. Na druhej strane si nemyslím, že by celá populácia mala mať 50 kíl. Jednoducho, ak je niečia konštitúcia mierne moletná, ak mu to svedčí a zdravotné výsledky má v poriadku, nie je dôvod, aby sa sužoval,“ pridáva ešte postreh na okraj.

Nová nádej: vnútorná váha
Vráťme sa však k obezite a jej vzniku, pod ktorý sa podpisuje okrem genetiky celý rad faktorov. Z tých známych sú to najmä energeticky bohatá, no nu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Si tučná, schudni, povedal známy influencer. Na sociálnych sieťach je za svoje poznámky pod paľbou kritiky 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 01:01