Pixabay
StoryEditor

Obsedantné myšlienky, záchvaty paniky a googlenie každého symptómu. Taký je život hypochondra

15.01.2018, 14:45
Autor:
ČTKČTKsansan
Hypochondria je definovaná ako duševná porucha, ktorá sa môže vyskytovať buď samostatne alebo v kombinácii s inými poruchami.

Ľudia, ktorých hypochondria postihne, sa neustále nadmerne pozorujú a majú čím ďalej tým väčšie obavy z chorôb. Znovu a znovu sú úprimne presvedčení, že sú chorí, a toto presvedčenie je také silné, že im narúša bežný život. Strachom z chorôb trpí každý pätnásty Nemec. Polovica z týchto ľudí je pokladaná za hypochondra.

Hypochondria je obzvlášť bežná u ľudí v tvorivých profesiách. Medzi slávne obete tejto choroby patril napríklad Charlie Chaplin.

Nikdy neviem, ako sa dostať z verejného záchoda, bez toho aby som sa musela dotknúť kľučky, na ktorú mohli siahať ľudia, čo si neumyli ruky, napísala v liste Die Welt novinárka Nicola Erdmannová, ktorá líči, aký je život s hypochondriou.

Zvyčajne sa snažím vziať na otvorenie dverí kus toaletného papiera alebo papierový uterák, ale často nie sú v blízkosti dverí. A tak si ho musím zobrať priamo vnútri kabínky, potom tým kontaminovaným kúskom papiera otvoriť dvere, a ďalej ho držať v ruke, pretože za dverami ho nie je kam vyhodiť.

Desia ma baktérie, desí ma, že ochoriem, desia ma infekcie a desia ma aj choroby, ktoré nie sú nákazlivé - mozgové nádory, lymfómy, karcinóm pažeráka, strata sluchu, zápal hltanu. Strávila som celé hodiny štúdiom týchto chorôb na internete a tiež čakaním u lekára na vyšetrenie.

Som veľmi dobre oboznámená s tuberkulóznou pleuritídou, so všetkými komplikáciami pri zápale pľúc, s ľudským herpesvírusom, príznakmi reumy a rôznymi teóriami o meraní pH vzduchu.

V Karibiku si celé noci prehmatávala lymfatické uzliny
Celú dobu, čo som bola na dovolenke v karibskej oblasti, som bola presvedčená, že mám lymfóm. V noci som nemohla spať, ležala som na posteli a prehmatávala si lymfatické uzliny. Nech cestujem kamkoľvek, vždy so sebou mám veľa druhov antibiotík, rovnako ako lieky proti bolesti hlavy, migréne, vracaniu, hnačkám a podobne.

Samozrejme viem, že sa za mojím stavom skrýva niečo celkom iné. Hovorí sa, že hypochondria je dôsledkom negatívnych skúseností s chorobou alebo smrťou, a že je táto porucha spojená s tým, ako sa rodina danej osoby k týmto problémom stavia. Je do istej miery spojená so strachom a čiastočne podmienená geneticky.

Zvyčajne sa mi darí vystopovať pôvod svojich neustále sa vracajúcich obáv k zdroju strachu, ale to neznamená, že by som ich tým automaticky dostala pod kontrolu.

Inokedy si dokážem objektívne povedať, či sú moje obavy reálne alebo nie, ale aj tak nakoniec skončím pri myšlienke: "Ale aj tak to niekedy môže byť rakovina. A čo keď je to práve teraz môj prípad?" Môj každodenný život, zvlášť v zime, je vyčerpávajúci. Úplný horor sú kľučky na dverách. Tie kovové ma desia o niečo menej než plastové, pretože som presvedčená, že baktérie na kove neprežijú tak dlho, ako na plaste. Raz som to niekde čítala.

Radšej si nechám ujsť metro, len aby som sa mohla posadiť v ďalšom, ktoré príde prázdnejšie a nebudem sa musieť držať plastových tyčí. A tiež vždy čakám, až niekto iný stlačí tlačidlo otvárania dverí.

Strach z použitých plienok a papierových vreckoviek
Príšerné sú aj lietadlá. To som sa dozvedela z článku s titulkami ako: "Nemáte tušenie, kde číha najviac baktérií." Najhoršie sú vrecká na sedadlách, pretože tam ľudí strkajú použité vreckovky. Tiež plastové stolčeky sú zlé, pretože na nich niektorí rodičia prebaľujú deťom plienky. Keď to len trochu ide, nepoužívam ani jedno z toho.

Čítala som články, podľa ktorých je antibakteriálny gél neúčinný - ale rovnako sa nedokážem najesť, kým si ním neočistím ruky. Pri nákupe v pekárni najskôr dlho pozorujem predavačov, či nesiahajú holými rukami na pečivo a peniaze zároveň. Samozrejme si pravidelne dezinfikujem mobilný telefón a nepodávam ľuďom ruky. Napriek tomu všetkému nie som chorá menej často ako ktokoľvek iný. Len si všetko robím ťažšie - v zdraví aj v chorobe.

Anna Gauntová tiež bojuje s touto poruchou. "Každá menšia choroba, ktorej čelím, bude pre mňa vždy niečo vážnejšie a obávam sa toho, až kým nakoniec nedôjde k skutočnej fyzickej bolesti a príznakom. Hypochondria ovplyvňuje môj každodenný život prostredníctvom neustálej obavy, aj keď som rozptýlená. Mám vnútornú paniku, že sa mi stane niečo vážne, veľmi často, že by som mohla zomrieť. Viem, že je to iracionálne, ale nemôžem to zastaviť. Obávam sa, že mi stres spôsobí iné zdravotné problémy. Je to bludný kruh," priznáva pre britský denník Metro.

Anna teraz užíva lieky na úzkosť a depresiu, ktoré jej predpísali po absolvovaní kognitívnej behaviorálnej terapie. Hovorí, že jej terapia pomohla, ale niekoľko mesiacov po jej ukončení sa hypochondria vrátila naspäť. Obáva sa otvoriť ostatným ľuďom o svojom probléme v dôsledku stigmy. "Ľuďom, ktorí nie sú hypochondrami, chcem odkázať, že to nie je o vyhľadávaní pozornosti. Je hrozné skutočne veriť, že máte niečo vážne, keď to veľmi často nemáte." 

Google nie je na vine

Psychoterapeutka Hilda Burkeová verí, že väčšina prípadov hypochondrie má svoje korene v emocionálnych problémoch. Technický pojem tohto stavu je somatizácia, čo je prenesenie psychického napätia do telesnej oblasti.

Hilda dodáva, že internet a najmä spoločnosť Google nie sú na vine, pokiaľ ide o hypochondriu - keďže trpiaci si vždy našli spôsob, ako vyvolať paniku - hoci ju urobili výraznejšou. "Hypochondria nie je nič nové. Predtým, ako sme mali rozsiahly prístup na internet, boli to domáce lekárske knihy, ktoré spôsobovali ľuďom paniku. Keď však teraz môžeme získať prístup k online zdrojom kdekoľvek a kedykoľvek chceme, choroba sa stala omnoho viac všadeprítomná," hovorí. 

Liečba môže pomôcť, ale podľa Hildy to bude vyžadovať skutočnú emocionálnu prácu, aby sa pomohlo postihnutému touto poruchou. Nejde totiž len zmiernenie o myšlienok, ale aj o zmiernenie fyzických symptómov, s ktorými sa stretla Hilda počas práce s tými, ktorí majú hypochondriu. "Myslím si, že objasnenie pocitov a emócií človeka bude cestou k liečbe hypochondra. Ak je latentná emócia úplne vyjadrená, fyzické symptómy veľmi rýchlo zmiznú."

Druhy symptómov hypochondrie

Symptómy súvisiace s telom

  • Každý pacient s hypochondriou sa sťažuje na zvláštne pocity v jednej alebo viacerých častiach tela. Pocit môže byť zaznamenaný v nohách, ramenách, prstoch, rukách a chodidlách a niekedy v celom tele. Môže to zahŕňať pocit vibrácií, trasenia alebo bzučania.
  • Bežný príznak hypochondrov je pocit bolesti v tele. Zdá sa, že stále trpia bolesťami hlavy, bolesťami žalúdka alebo bolesťami celého tela. Najčastejšie ide o subjektívne sťažnosti, hoci niektorí pacienti môžu skutočne zažívať bolesť.
  • Väčšina hypochondrov uvádza zmeny v ich dýchaní, o ktorých sú presvedčení, že sú abnormálne. Niektorí pacienti môžu tiež mať ťažkosti s dýchaním a často sa zistí, že dýchajú cez ústa.
  • Obvykle sa sťažujú na miernu alebo silnú bolesť na hrudníku. Môže sa vyskytovať nepretržite alebo opakovane počas dňa. Niektorí ľudia s ňou dokážu žiť, zatiaľ čo iní môžu hlásiť intenzívnu bolesť a pocit napätia v hrudi.
  • Vzhľadom na ich myšlienky o chorobe sú títo ľudia často nepokojní. Môžu často prejavovať úplnú nevedomosť tomu, čo robia, alebo prečo robia určité veci.
  • Ľudia s hypochondriou sú nervózni a vystrašení, čo môže spôsobiť časté nutkanie na močenie. Títo ľudia môžu močiť dvakrát v priebehu pol hodiny.
  • Pacienti môžu cítiť bolesť alebo nepríjemné pocity v čreve počas dňa alebo týždňa. To môže viesť k tomu, že niektorí pacienti vynechávajú jedlo.
  • Nadmerné potenie môže byť významným znakom hypochondrie. Pacienti sa môžu potiť v neočakávaných situáciách, aj keď sú v klimatizovanej miestnosti.
  • Trpnutie môže byť ilúziou alebo môže byť skutočné a môže sa vyskytnúť v rôznych častiach tela, najmä v prstoch, rukách, ramenách a prstoch.

Symptómy súvisiace s pocitmi

  • Často sú chronicky úzkostliví, vystrašení, napätí a nervózni
  • Majú neustály strach o svoje zdravie 
  • Sú oddelení od skutočného sveta a obávajú sa choroby, ktorú v skutočnosti nemajú
    Často sa cítia leniví alebo unavení a nechce sa im veľa pracovať

Príznaky súvisiace s myslením

  • Často sa obávajú o svoje zdravie s dôvodmi alebo bez nich
  • Očakávajú, že sa stane to najhoršie a pripravujú sa na to, aj keď to nie je potrebné
  • Majú opakujúce sa myšlienky o ochorení a súvisiacich príznakoch
  • Sú obozretní na každú časť tela a vykonávajú časté vyšetrenia
  • Často myslia na návštevu lekára len kvôli uisteniu
  • Majú pochybnosti o tom, že lekár určil správnu diagnózu
  • Ak na niečo ochorejú, usudzujú, že čoskoro bude nasledovať nejaká ďalšiachoroba
  • Predpokladajú, že majú vážnu chorobu a potom sa zameriavajú na to, že sa pokúšajú zavrhnúť túto myšlienku
  • Boja sa zdieľať svoje obavy s rodinou a priateľmi

01 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 02 - Modified: 2024-04-05 07:23:38 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 03 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Syndróm démonickej tváre skutočne existuje. Muž vysvetľuje, aké je to žiť s diagnózou, ktorou trpí len 75 ľudí na svete 04 - Modified: 2024-03-26 11:30:00 - Feat.: - Title: Najskôr vtipkovali na jej účet, teraz sa ospravedlňujú. Ako celebrity reagujú na správu o diagnóze Kate Middleton? 05 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 16:00