Obsedantno-kompulzívna porucha môže začínať úplne nevinne, napríklad ako obľúbená detská hra, keď dieťa preskakuje párne dlažobné kocky, alebo sa snaží nevstupovať na čiary medzi dlaždicami. Táto hra je ešte úplne v poriadku. Naviac je pre dieťa prospešná, pretože trénuje jeho postreh. Ak sa však táto spočiatku zábavná činnosť pretvorí do nutnosti a vtieravej potreby ju vykonávať neustále a zakaždým, keď dotyčný odíde z domu, je nutné navštíviť odborníka. Zvyčajne nepomáha napomenutie, aby s tým jedinec prestal, úzkosť je už tak rozšírená, že postihnutého veľmi rozrušuje len predstava, že by svoje konanie musel zanechať. Ak má človek úzkostný strach z chorôb, nepomôže mu ani uistenie, že všetky krvné testy dopadli dobre. Stále bude pochybovať a myslieť si, že napríklad došlo k pomiešaniu vzoriek krvi v laboratóriu a jeho domnelá choroba na neho pôsobí ďalej.Pixabay
StoryEditor

Veľký krok vo výskume zákernej choroby. Krvný test dokáže odhaliť osem druhov rakoviny

22.01.2018, 13:56
Autor:
sansan
Tím výskumníkov urobil veľký krok smerom k jednému z najväčších cieľov v oblasti výskumu rakoviny - krvnému testu, ktorý dokáže zistiť nádory v skorom štádiu.

Vedci sa domnievajú, že "tekutá biopsia", vyvinutá v USA, zachráni tisíce životov a dúfajú, že bude k dispozícii o niekoľko rokov.

Nový test, nazvaný CancerSEEK, ktorý skúma DNA súvisiacu s rakovinou a bielkovinami v krvi, priniesol pozitívny výsledok asi v 70 percentách pri ôsmich typoch rakoviny u viac ako 1000 pacientov, ktorých nádory sa ešte nešírili. 

Práca, ktorú publikoval magazín Science, by mohla jedného dňa viesť k nástroju bežného skríningu ľudí a zachytenia nádorov predtým, ako vykazujú príznaky, keď sú ich šance na vyliečenie najlepšie. 

Funguje tak, že hľadá mutovanú DNA a biomarkery proteínov súvisiacich s rakovinou čriev, prsníka, pečene, pľúc, pažeráka, vaječníkov, pankreasu a žalúdka.

Test, ktorý vyvinuli vedci na univerzite Johnsa Hopkinsa v USA, teraz testujú na 10 000 ľuďoch. Vedci už začali s veľkou štúdiou, či môže odhaliť nádory u žien, ktoré zdanlivo nemajú rakovinu.

"Po prvýkrát vidíme potenciál krvného testu, ktorý dokáže odhaliť veľa škodlivých druhov rakoviny, u ktorých sme museli čakať, kým sa neprejavia príznaky a diagnostikujú sa pomerne neskoro," povedal profesor Peter Gibbs z Walter and Eliza Institute v Melbourne.

Ukázalo sa, že test je účinný napríklad pri odhaľovaní rakoviny pankreasu, ktorú signalizujú iba menšie, ak vôbec nejaké príznaky, kým choroba nie je v pokročilom štádiu, čo často znamená pre pacienta smrť.

Gibbs povedal, že oveľa viac ľudí by bolo ochotných podstúpiť jednoduchý krvný test, než sa podrobiť nepríjemným a invazívnym skríningovým postupom, ako sú kolonoskopie. Keďže riziko rakoviny stúpa od 50 rokov, test by bol najdôležitejší pre starších ľudí, ale aj pre mladších ľudí, ktorých rodinná história by ich mohla zaradiť do vysoko rizikovej kategórie.

"Veľkou otázkou bude cena," povedal Gibbs. "Myslím, že v súčasnosti sa pozeráte asi na 1000 dolárov... ale rovnako ako u väčšiny technológií sa veci časom stávajú oveľa lacnejšími. Dúfajme, že klesne na niekoľko stoviek dolárov."

Tím, ktorý žiada o patenty na CancerSEEK, odhaduje náklady na menej ako 500 dolárov za vzorku.

Dlhý proces  

Niektorí výskumníci však majú výhrady. Jednou z nich je, že proteíny súvisiace s rakovinou používané v teste odrážajú poškodenie tkaniva a môžu sa objaviť aj u ľudí so zápalovými ochoreniami, ako je artritída. "To znamená, že 1 percento falošne pozitívných nálezov bude pravdepodobne vyššie u menej zdravých populácií," konštatuje výskumník proteomiky Lance Liotta z Univerzity Georgea Masona v Manassase. Navyše 1005 pacientov už malo symptómy rakoviny, CancerSEEK pravdepodobne nebude fungovať tak dobre u asymptomatických pacientov, ktorých menšie nádory môžu vylučovať menej DNA. 

Tím si však myslí, že Cancer-SEEK je pripravený na testovanie ako skríningový nástroj. "Test nemusí byť dokonalý, aby bol užitočný," hovorí jeden z autorov práce Nickolas Papadopoulos. 

Otázkou však ostáva, či nebude test ukazovať aj také nádory, ktoré by nikdy neboli dostatočne veľké na to, aby spôsobili problémy a aj napriek tomu spôsobia pacientom zbytočné náklady, riziko a starosti. Papadopoulos si myslí, že problém je zvládnuteľný, pretože expertný tím posúdi každý jeden prípad. "Problémom nie je nadmerná diagnóza, ale nadmerná liečba," hovorí.

Napriek tomu iní, ktorí pracujú na tekutých biopsiach, tvrdia, že zaberie ešte veľa času zistiť, či rozsiahly skríning zdravých ľudí pomocou univerzálneho krvného testu môže znížiť počet úmrtí na rakovinu. "Ak ľudia očakávajú okamžité zachytenie všetkých druhov rakoviny, budú sklamaní," hovorí výskumník rakoviny Nitzan Rosenfeld z University of Cambridge v Spojenom kráľovstve. "Je to vzrušujúci pokrok. Ale zhodnotiť ho v reálnom svete bude dlhým procesom."

01 - Modified: 2024-04-25 11:30:00 - Feat.: - Title: Žene diagnostikovali rakovinu. Pár dní pred smrťou, ešte ako živá, si zorganizovala vlastný rozlúčkový pohreb 02 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 03 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 15:28