Pixabay
StoryEditor

Okuliare, kontaktné šošovky či laserová operácia. Čo je najlepšie pre naše oči?

23.01.2018, 23:00
Zrak je našim najdôležitejším zmyslom, vďaka nemu prijímame z okolia cez tri štvrtiny všetkých zmyslových podnetov.

Kvôli prirodzenému starnutiu či vrodeným chybám ale naše oči niekedy potrebujú pomoc. Tú môžu poskytnúť okuliare, kontaktné šošovky, alebo laserová operácia. Každá však má svoje výhody a nevýhody. Ak aj vás trápi vada zraku a premýšľate nad jej korekciou, zvážte, ktorá z pomôcok či metód je pre vás najvhodnejšia.

Už od 13. storočia zlepšujú kvalitu ľudského života okuliare. V dnešnej dobe sa z nich stal módny doplnok, okuliare dokonca nosia aj ľudia bez očných vád. Ich výhodou je jednoduché používanie a vďaka špeciálnym plastovým materiálom tiež nízka hmotnosť aj so silnými šošovkami.

Kompenzujú videnie na všetky vzdialenosti, môžu mať antireflexné vlastnosti, či samozafarbovacie sklá ochraňujúce pred škodlivým UV žiarením, ale tiež chránia oči pred vniknutím cudzích teliesok, či už prachu alebo napríklad hmyzu. Okuliare opatrené antireflexnou vrstvou pre elimináciu nepríjemných odleskov by mali využívať napríklad vodiči, ale aj ľudia pracujúci s počítačom. Oko vďaka tomu nie je toľko namáhané a videnie je jasnejšie a ostrejšie.

Na druhej strane, okuliare s vysokými dioptrickými hodnotami, a tým pádom silnými sklami, môžu byť ťažké a nepohodlné. Obťažujúce je aj ich zahmlievanie pri prechode z tepla do zimy a naopak. Nepraktické je ich využitie pri športe, či už pri lyžovaní, loptových hrách alebo napríklad plávaní. Komfortné nie sú ani v situáciách, keď si chcete čítať alebo sledovať televíziu a ležíte na boku. A napríklad na multifokálne okuliare, teda na čítanie aj na diaľku zároveň namiesto striedania dvoch rôznych okuliarov, sa zase ťažko zvyká.

"Špeciálne muži si v 80 percentách prípadov na multifokálne okuliare nezvyknú. Naši pacienti, muži aj ženy, sa tiež sťažujú, že sa im pri väčšej fyzickej aktivite hýbe priestor a mávajú pri nej bolesti hlavy. Sťažujú sa aj na neustálu potrebu vymieňať multifokálne okuliare za špeciálne okuliare určené na prácu s počítačom," uvádza primárka Očnej kliniky DuoVize Praha Lucie Valešová.

Šošovky potrebujú čisté ruky
V roku 1955 vytvoril tím profesora Otta Wichterleho prvý mäkký polymér na výrobu kontaktných šošoviek. Po desiatkach rokov inovácií sú na trhu k dostaniu šošovky najrôznejších druhov. Rovnako ako okuliare dokážu aj tieto malé a prakticky neviditeľné pomôcky korigovať celý rad problémov s videním. Ich hlavnou výhodou oproti okuliarom je neskreslené periférne videnie, pretože kontaktné šošovky pokrývajú celú oblasť očnej rohovky. Na rozdiel od okuliarov netrápi kontaktné šošovky ani zahmlievanie.

Nevýhodou je oproti tomu prinajmenšom počiatočný diskomfort pri ich nasadzovaní. Spája sa s nimi navyše aj dôležitosť dodržiavania správnej hygieny. "Hoci sú kontaktné šošovky mäkké, stále je to cudzie teliesko, na ktoré oči reagujú. Príčinou diskomfortu sú najčastejšie sezónne alergie, nečistoty, prach, prílišné teplo alebo suchý vzduch, ale aj strata tekutín a väčšia spotreba kyslíka pri športe," uvádza optometristka Veronika Halíková. Oči sa môžu zdať šošovkami chránené, ale výsledky laboratórnych sterov ukázali, že pod šošovkami sa najčastejšie vyskytujú stafylokoky, streptokoky a Pseudomonas. Množia sa tu predovšetkým kvôli prekračovaniu doby odporúčaného nosenia či nedôslednej hygiene.

Veľký rozdiel vďaka malému zákroku
Ľudia trpiaci očnou chorobou sa však nemusia spoliehať len na pomoc okuliarov alebo kontaktných šošoviek. "Už viac ako dvadsať rokov sa vykonáva refrakčná laserová operácia, ktorých spoľahlivosť dokazuje cez 35 miliónov operácií uskutočnených do roku 2010 po celom svete," uvádza MUDr. Radan Zugar, primár Očného centra Praha.

Vďaka pokročilým metódam a vývoju technológií možno operačným zákrokom vyriešiť takmer akúkoľvek refrakčnú vadu. V súčasnosti najmodernejšou metódou je odstránenie nielen dioptrií, ale aj šedého zákalu tzv. femtosekundovým laserom. Princíp laserovej korekcie dioptrií spočíva v úprave tvare očnej rohovky takým spôsobom, aby výsledný obraz bol presný a ostrý. Laser pritom dokáže pracovať vo vnútri rohovky bez toho, aby ju akokoľvek porušil.

"Operovať možno krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus, vetchozrakosť a ďalšie chyby. Medzi najčastejšie očné operácie u pacientov vo veku od 18 do 40 rokov patrí práve laserové odstránenie dioptrií. Vek tu ale nie je rozhodujúcou podmienkou, zákrok podstupujú aj pacienti mladší ako 18 rokov, rovnako ako tí, ktorých očná vada nie je stabilná a narastá," vysvetľuje Lucie Valešová.

Výhodou laserovej operácie je nielen rýchlosť samotného zákroku, ktorý trvá len niekoľko minút, ale aj následné rekonvalescencia. Po operácii už nie je potrebné naďalej nosiť okuliare alebo kontaktné šošovky. Zrak sa vďaka zákroku opäť vráti do skvelej kondície a bude spoľahlivý a ostrý v ktorúkoľvek dennú aj nočnú dobu. Opadávajú tiež starosti za zahmlenými okuliarmi alebo nákupom kontaktných šošoviek.

Laserová operácia však nie je vhodná pri každej situácii - podstúpiť ju nesmú pacienti s celkovým ochorením, napríklad diabetom. Pre oči s chybou nad -10 dioptrií či nad +5 dioptrií je zase vhodnejším riešením implantácia vnútroočnej šošovky.

01 - Modified: 2024-04-19 07:32:52 - Feat.: - Title: Ich pohľad vyráža dych: Tieto znamenia zverokruhu sa môžu pochváliť najkrajšími očami 02 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 03 - Modified: 2024-03-13 15:29:34 - Feat.: - Title: Stačí jedno dieťa a infikovaná je celá škôlka. Okrem covidu a chrípky je strašiakom aj iná infekcia 04 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na nástrahy počasia pre váš zrak: Máme 3 tipy, ako ich zvládnuť! 05 - Modified: 2024-02-28 07:37:31 - Feat.: - Title: Optometristka radí: 5 vecí, ktorými nečistite svoje okuliare
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 14:05