Pixabay
StoryEditor

Vedci bijú na poplach. Obľúbené ovocie je na pokraji vyhynutia

26.01.2018, 10:28
Autor:
sansan
Na poli v blízkosti miesta nazývaného Humpty Doo na severnom území Austrálie vedci začínajú experimentovať, aby zabezpečili budúcnosť najobľúbenejšieho ovocia na svete, banánu.

Výskumníci čoskoro umiestnia do pôdy tisíce malých rastlín, o ktorých dúfajú, že budú produkovať bežné banány odrody Cavendish. Ale v tomto prípade boli rastliny modifikované génmi z inej odrody banánov.

Záhadná huba známa ako fusarium wilt zničila v posledných desaťročiach desiatky tisíc akrov plantáží odrody Cavendish v Austrálii a juhovýchodnej Ázii. Vyčínanie huby nedávno zasiahlo už aj Afriku a Stredný východ. Vedci tvrdia, že Latinská Amerika bude ďalšia v poradí, píše Washington Post.

Žiadna iná odroda banánov nespája takú sladkosť a vhodnosť balenia a exportu ako Cavendish. Ak experiment Humpty Doo neprinesie pozitívne výsledky, vedci tvrdia, že by sme sa mali pripraviť na budúcnosť, kde banány úplne zmiznú z obchodných regálov.

"Nedávne ohniská potvrdili, že nákaza sa presúva," povedal rastlinný patológ Randy Ploetz z University of Florida, ktorý ako prvý identifikoval hubu v roku 1989 vo vzorkách z Taiwanu. Odvtedy sa poľnohospodári banánov snažia uniknúť účinkom tejto plesne, známej aj ako tzv. panamská choroba TR4. Fungicídy a fumiganty sú proti nej neúčinné. Je extrémne nákazlivá a môže byť nečinná aj niekoľko desaťročí, prinútiť poľnohospodárov, aby si mysleli, že odstránili patogén, len aby našli rastliny zhnité zvnútra.

Keď TR4 zasiahne banánovú farmu, jedinou možnosťou je odstrániť všetky rastliny a začať odznova. "Je možné, že o niekoľko rokov postihnuté plantáže nebudú schopné nič vypestovať, pretože tam nie je náhrada," povedal Ploetz.

Vytrvalé úsilie

Čoskoro po tom, čo bol identifikovaný TR4, banánoví farmári oznámili, že poddruhu odrody sladkých banánov Musa acuminata, ktorá rastie vo voľnej prírode cez Malajziu a Indonéziu, "sa skvelo darilo na plantážach devastovaných TR4," povedal James Dale, profesor biotechnológie na Queenslandskej technickej univerzite v Austrálii.

Trvalo niekoľko rokov, kým sa izoloval gén zodpovedný za rezistenciu. V roku 2004 prišiel prielom a  Daleovo laboratórium identifikovalo kandidátske gény, ktoré sa mohli testovať. Po troch rokoch starostlivej práce Dale vložil gény z poddruhu M. acuminata do buniek z Cavendishu, vyvíjal ich najprv v malých skúmavkách a potom pestoval celé rastliny. Trvá asi rok, kým vyrastie rastlina s koreňmi, ktorá sa dá umiestniť do pôdy.

Ale napriek jasnému nebezpečenstvu TR4 nikto nechcel platiť za experiment, výrobcovia banánov sa mylne domnievali, že dokážu pleseň zvládnuť a udržiavať ju pod kontrolou. Takže trvalo ďalšie tri alebo štyri roky, kým Dale financovať a nájsť zariadenie, kde by mohol pestovať rastliny na výrobu transgénnych banánov. V roku 2012 bol schopný vysadiť malý experiment na poli, ktorý trval tri roky.

Výsledky z tejto počiatočnej štúdie "boli mimoriadne pozitívne," povedal. Štyri zo šiestich rastlinných línií kultivovaných z jednej bunky preukázala rezistenciu po tom, čo ich výskumníci vypestovali a nakazili TR4. Na základe tohto počiatočného experimentu Dale a jeho kolegovia budú rozširovať test na tisíce vzoriek a pestovať ich viac ako tri roky.

Blízko vyhynutia
Daleov projekt môže byť tou najlepšou nádejou, ktorú teraz veda vedie k tomu, že Cavendish je odolný voči TR4 bez toho, aby eliminoval svoju chuť, textúru a iné vlastnosti, ktoré ho robia takým obľúbeným a komerčne úspešným.

Botanici z Kráľovskej botanickej záhrady v anglickom Kew a poľnohospodárske výskumné organizácie od Francúzska až po Honduras v Malajzii zhromažďujú vzorky divých banánov, aby zistili, či tiež podobne ako odroda M. acuminata, majú rezistenciu voči TR4. 

Na začiatku 20. storočia sa najčastejšie predával a konzumoval po celom svete banán Gros Michel. Ale huba, známa ako TR1, ho v 50. rokoch minulého storočia vyhubila. Odroda Cavendish sa vtedy ukázala ako odolná voči TR1, pričom mala rovnakú trvanlivosť pri preprave. Bežné banány, ktoré nájdeme dnes v obchodoch, sú jej klony.
01 - Modified: 2023-10-25 08:17:51 - Feat.: - Title: Prídeme o banány? Najobľúbenejšie ovocie na svete napáda zákerné hubové ochorenie 02 - Modified: 2023-06-08 13:13:48 - Feat.: - Title: Udržte si dobrú náladu, zdravé srdce a štíhle telo vďaka banánom 03 - Modified: 2022-08-04 10:00:00 - Feat.: - Title: Nová superpotravina na obzore? Banánová múka má byť zdravšou a diétnejšou náhradou pšeničnej 04 - Modified: 2020-04-09 15:24:48 - Feat.: - Title: Máte doma prezreté banány? Banánový chlebík z nich chutí najlepšie! Vyskúšajte 05 - Modified: 2020-03-05 09:23:19 - Feat.: - Title: Máte doma prezreté banány? Určite ich nevyhadzujte! Skúste tieto recepty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 15:40