StoryEditor

Sociálne siete zaplavuje nebezpečný fenomén. Mladí ľudia jedia kapsuly do práčok

30.01.2018, 15:00
Autor:
brvbrv
Vyzerajú ako farebné cukríky, v skutočnosti sú určené na pranie. To americkým teenagerom nebráni v tom, aby ich ochutnávali.

"Tide Pod Challenge", pri ktorej sa jedia pracie kapsuly, je nový fenomén sociálnych sietí, ktorý ohrozuje zdravie i životy mladých ľudí, píše iDNES.

Že kapsuly, ktoré obsahujú prací prášok vo forme gélu, nie sú určené na jedenie, vie asi každý. Pre istotu to majú aj výslovne napísané na obale. Výstrahy ale nič nezmôžu proti trendu, ktorý v týchto dňoch zaplavuje sociálne siete v Spojených štátoch: "Tide Pod Challenge" je jednoducho povedané výzva k jedeniu kapslí Tide. Ako inak než pred kamerou.

Zlepšovák pre gazdinky, nebezpečenstvo pre deti
Kapsuly z rozpustného polyméru, ktoré obsahujú prací prášok a ďalšie prísady vo forme gélu, uviedol kozmetický kolos Procter & Gamble na trh v roku 2012, a to pod hlavičkou značky Tide. Rýchlo sa stali favoritom mnohých domácností a čoskoro s nimi prišli aj konkurenčné firmy. Práve pôvodné kapsuly od Tide sa stali takmer ikonickým produktom - aj vďaka príjemnej vôni a zapamätateľnému vzhľadu, ktorý zo všetkého najviac pripomína farebné dražé.

S roztomilým vzhľadom kapsúl prišli na rad prvé nehody. Malé deti zdanlivo lákavé "cukríky" zvádzali k ochutnávaniu, len za prvý rok na trhu tak vážne ohrozili zdravie takmer 7 700 detí do päť rokov. V správe z marca 2013 to uviedol americký spotrebiteľský magazín Consumer Reports.

Výrobca reagoval novými bezpečnostnými uzávermi na krabiciach a tým, že do kapsúl pridal horkú arómu, aby od jedenia odrádzali. Satirický server The Onion zase zareagoval humorným článkom - fiktívnou spoveďou malého chlapčeka, ktorý má na kapsuly neodolateľnú chuť. "Boh mi je svedkom, prisahám: tú krabicu s farebnými kapsulami nájdem, jednu kapsulu z nej vyberiem, strčím si ju do úst, rozhryziem a prehltnem a nikto ma pri tom nezastaví."

Vtedy sa rozbehla kapsulová smršť. Na internete sa postupne objavovali vtipy a mémy, ktoré kapsule prirovnávali k cukríkom. Najväčší boom potom prišiel vlani, kedy sa im začalo hovoriť "zakázané ovocie", vo Photoshope sa pridávali do cereálií aj do burrita, a vtipkoval o nich dokonca americký moderátor Jimmy Kimmel. V reakcii na jeden z tweetov Donalda Trumpa vyhlásil, že "niekto v Bielom dome asi zase papal pracie kapsule".

Požuť, prehltnúť, natočiť a zdieľať
Tide Pods sa nechtiac stali legendou, ale nad humorom stále víťazil zdravý rozum a vedomie, že kapsule patria do práčky, nie do úst. Až do chvíle, keď sa nápadu chopili americkí pubertiaci. Navzájom sa začali poverovať jasne danou úlohou: požuť a prehltnúť jednu alebo i viac kapsúl, natočiť sa pri tom, zdieľať video na sociálnych sieťach.

Z jedenia zakázaného ovocia sa rýchlo stala mánia. Začiatkom roka sa na internete objavili stovky videí, kde ich teenageri ochutnávajú, a hoci ich Facebook, Twitter aj YouTube priebežne mažú, objavujú sa ďalšie a ďalšie. Len za prvé dva týždne roka 2018 potom bolo v Spojených štátoch nahlásených 39 prípadov otravy po zámernom požití kapsúl. Vo všetkých prípadoch išlo o teenagerov od 13 do 19 rokov, informovala Americká asociácia pre kontrolu jedov.

Po "Cinnamon Challenge", počas ktorej sa prehĺta veľká lyžica škorice, alebo "Kylie Jenner Challenge", pri ktorej si dievčatá po vzore celebrity prifukujú pery, je to ďalší virálny trend, ktorý môže vážne poškodiť zdravie.

Najnovší fenomén je pritom zvlášť nebezpečný: kapsuly sú plné chemikálií, ktoré sú pre telo toxické. Nešťastníkov, ktorí sa ubránia zvracaniu a naozaj ich zjedia, čakajú chemicky popálené sliznice, dusenie, vracanie a hnačky, niekedy aj poškodené pľúca alebo tráviaci systém. V tých najhorších, aj keď relatívne zriedkavých prípadoch potom môže dôjsť k úmrtiu.

Na nebezpečenstvo opakovane upozorňujú odborníci, zdravotnícke organizácie i samotná firma Procter & Gamble, ktorá posilnila krízovú komunikáciu na sociálnych sieťach a s podporou amerického futbalistu Roba Gronkowskiho na Twitteri polopaticky vysvetľuje: "Na čo sa používajú kapsule Tide? NA PRANIE. Na nič iné. Jesť kapsule Tide je zlý nápad."

Psychologička: Niekto bude vždy riskovať
Práve na sociálnych sieťach pritom desivý trend začal, bolo by tak ľahké ich z jeho vzniku aj šírenia jednoducho obviniť. Podľa psychologičky Marty Boučkovej je to celé zložitejšie. "Dospievanie je odjakživa obdobie experimentov. Zvyšuje sa tendencia riskovať, túžba prekračovať hranice," opisuje. "To, ako a s čím dospievajúci experimentujú, sa samozrejme mení s dobou aj vzhľadom na podmienky, v ktorých sa pohybujú."

Vplyv má aj miera, do akej je daný človek ochotný riskovať. Niektorí teenageri - rovnako ako niektorí dospelí ľudia - majú k riskantnému jednaniu bližšie, iní viac dbajú na svoje bezpečie. "Trúfam si tvrdiť, že vždy a všade nájdete jedincov, čo balansujú nad priepasťou. Niekto v aute prekračuje povolenú rýchlosť, niekto skáče z mosta alebo zo strechy. A niekto je prací prášok," zhŕňa psychologička.

Práve nebezpečenstvo a pocit, že prekračujú zákazy alebo porušujú pravidlá, podľa nej môže byť pre mnoho detí lákadlom. "K rizikovému správaniu patrí potreba na seba upozorniť. Práve násťroční hľadajú svoje miesto na slnku a prijímanie podobných výziev môže byť sprievodným javom," dodáva. Upozorňuje ale tiež, že niekedy mladí ľudia jednoducho riziká nedocenia, neuvedomujú si ich. To je napokon aj dôvod, prečo práve mladiství spôsobujú toľko dopravných nehôd.

Zákaz nič nezmôže, radšej diskutujte
Keď príde na scénu trend, ako je práve pojedanie kapsúl, sociálne siete samozrejme jeho šírenie umožňujú lepšie ako ktorékoľvek iné médium pred nimi. "Viac hláv viac vie, a to v tomto prípade môže znamenať aj fakt, že sa teenageri v experimentovaní podporujú navzájom. Majú možnosť sa od seba navzájom inšpirovať, a tak ich túžba výzvu vyskúšať ešte naberá na intenzite."

Rodičia, ktorí by svoje deti neradi videli s kapsulami v ústach alebo na ambulancii, potom nemajú ľahkú východiskovú pozíciu. "Dospievanie je všeobecne obdobie citlivé na komunikáciu. Rodičom sa môže zdať, že s nimi ich potomkovia vôbec komunikovať nechcú. Lenže oni chcú, len na inej úrovni. Necítia sa už ako deti, chcú, aby sa s nimi hovorilo ako s dospelými - aj keď dospelí ešte nie sú," vysvetľuje Marta Boučková.

Pre rodičov je to také skúškové obdobie, dodáva; ak dokážu komunikáciu prispôsobiť potrebám dieťaťa, majú veľkú šancu na úspech. V praxi to znamená radšej otvoriť diskusiu, než chrliť zákazy. Kto puberťákovi zakáže zjesť pracie kapsuly, "pretože preto", môže počítať s tým, že to dieťa bude chcieť vyskúšať. Lepšie je sa v pokoji porozprávať o rizikách a zájsť v komunikácii trochu ďalej: nechať i samotného potomka, aby sa k téme vyjadril.

Psychologička však upozorňuje, že niekedy ani najvzornejší rodič nič nezmôže. "V puberte do správania dieťaťa vstupujú aj ďalšie podmienky. Pokiaľ má 'divokú pubertu', nemali by rodičia nutne hľadať chybu u seba," uvádza. Ide vraj o súhru mnohých okolností: "K tomu, aby ste spoločne dospievanie zvládli, budete ako rodičia potrebovať nadhľad, toleranciu a životnú skúsenosť. Váš puberťák potom bude potrebovať tiež nutnú dávku šťastia." 

01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 02:10