Je konzumácia snehu bezpečná? Štúdia priniesla odpoveď

István Máthé, profesor na Sedmohradskej Maďarskej univerzite Sapientia, povedal vo štvrtok pre tlačovú agentúru AP, že experiment z roku 2017 ukázal, že zdravotne neškodné je konzumovať sneh starý pol dňa a lepšie je konzumovať ho v mrazivejších mesiacoch. Avšak dvojdňový sneh už nie je zdravotne bezpečný.

Počas experimentu vedci v januári a vo februári odoberali sneh z parku a križovatky s kruhovým objazdom v meste Miercurea Ciuc, centre maďarskej menšiny v Sedmohradsku (Transylvánii) v strednej časti Rumunska. Tento sneh dali vedci do hermeticky uzavretých sterilných nádob. Potom sa v nich pokúsili vypestovať baktérie a plesne. Výskum sa uskutočnil pri teplotách od mínus 1,1 do mínus 17,4 stupňa Celzia v spomínanom meste, ktoré patrí k najchladnejším v Rumunsku.

Po jednom dni bolo v januári päť baktérií na milimeter, pričom vo februári sa počet zoštvornásobil. "Úplne čerstvý sneh obsahuje veľmi málo baktérií," povedal profesor do telefónu. "Avšak po dvoch dňoch sú v ňom už desiatky baktérií," dodal. Podľa jeho slov sa množstvo mikroorganizmov zvyšuje pod vplyvom nečistôt v ovzduší.

Máthé povedal, že tento nápad dostal, keď videl jesť sneh svoje deti. "Nikomu neodporúčam jesť sneh, len vravím, že neochoriete, ak ho trochu zjete," vysvetlil. Tento experiment bol v Rumunsku prvým svojho druhu.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.