Škodlivé potraviny, ktoré nás ohrozujú. Experti odhaľujú skutočné jedy v jedle

Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie, vyhlásil v 17. storočí francúzsky prozaik a moralista Francois La Rochefoucauld. A ako sa ukazuje, aj o vyše tristo rokov neskôr, sú jeho slová stále aktuálne. Jedlo je veľkou témou dneška, a to aj preto, lebo sa ukazuje, akým zásadným spôsobom ovplyvňuje náš život, jeho dĺžku aj kvalitu.

Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie totiž viac ako tri štvrtiny ľudských ochorení súvisia s jedlom, pri polovici chorôb je nesprávna výživa dokonca hlavným faktorom. To, že nevhodné stravovanie prispieva k obezite, vyššiemu tlaku a ďalším neduhom, je známym a veľakrát omieľaným faktom.

Napriek tomu stále veľká časť z nás niekedy jednoducho nevie odolať a radšej ako zeleninu na pare si na tanier nasúka dobre prerastený bôčik alebo poriadny kus koláča. Čo však, keď sa aj na pohľad „nevinné“ hlty zmenia na toxickú nálož? Je to vôbec možné? A čo všetko nám môže skončiť na tanieri a neskôr v žalúdku?

Čo (ne)odhalia kontroly

Jadrá lieskových orechov s nadlimitným množstvom aflatoxínov – mykotoxínov, ktoré majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele, poškodiť pečeň alebo prispieť k vzniku zhubných nádorov. Slepačie vajíčka a ďalšie výrobky z nich s rezíduami fipronilu – insekticídu, ktorý okrem toho, že je toxický pre včely, môže vo väčšom množstve poškodiť pečeň, obličky alebo štítnu žľazu.

Alebo bravčová slanina, ku ktorej sa „privtrela“ aj listéria monocytogens, teda baktéria, s ktorou si koledujete o listeriózu s možnými trvalými následkami. To je len trojica prípadov, ktoré sa za posledné štyri mesiace podarilo odhaliť Štátnej veterinárnej a potravinovej správe. Je to dôkaz, že to, čo si nakladáme na tanier, môže skrývať riziká, ktorými dobrovoľne telo, takpovediac, otravujeme. Čo s tým?

Na začiatok treba pripomenúť jednu skutočnosť, ktorá poteší lokálpatriotov. Veľká väčšina t

Nedozvedeli ste sa všetko?

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.