Peter Šimko z Oddelenia potravinárskej technológie z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave porozprával v rozhovore pre HN Magazín o škodlivých látkach v potravinách.
Vo svojom výskume sa venujete karcinogénnym látkam v potravinách, aké a kde najčastejšie nachádzate?
Od začiatku svojej kariéry skúmam nielen to, kde sa nachádzajú, ale aj mechanizmy, ako tieto látky vznikajú a ako ich odstrániť. Tých škodlivých látok v potravinách je niekoľko stoviek, takže všetky ich, samozrejme, nemám šancu prebádať. Venujem sa najmä veľmi nebezpečným ako sú polycyklické aromatické uhľovodíky, akrylamid a 5-hydroxymetyl-2-furaldehyd. Len pre predstavu, s akým náskokom sa pohybuje veda pred praxou, tak v roku 2007 som v americkom časopise Journal of Food Science uverejnil štúdiu o akrylamide, a od apríla 2018 bude záväzné nariadenie Európskej komisie o najvyšších povolených koncentráciách a akrylamide.
O prvých dvoch som už počula, poslednú látku nepoznám, o čo ide?
5-hydroxymetyl-2-furaldehyd skrátene ju nazvime HMF je kontaminujúca látka, ktorá sa nachádza v mede alebo hnedom cukre, no napríklad nie v bielom. Aj odbornom časopise Food Co...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-02-15 22:26:16 - Feat.: 0 - Title: Škodlivé potraviny, ktoré nás ohrozujú. Experti odhaľujú skutočné jedy v jedle
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby
02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
05 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?