Pixabay
StoryEditor

Ste závislí na smartfónoch? Toto je znak ich nadmerného používania

23.02.2018, 10:00
Autor:
lhrlhr
Smartfóny nám uľahčujú život, ale ako sa hovorí, všetko s mierou. Podľa európskeho prieskumu spoločnosti Huawei sa tým však neriadime.

Český sociológ smartfón označil za akýsi ďalší, umelý ľudský orgán, píše mobil.iDNES.cz.

Prieskum nazvaný Smart (phone) relationships uskutočneného spoločnosťou Ipsos pre čínsky Huawei mal zistiť, v akej miere inteligentné telefóny zasahujú do osobného života európskych užívateľov.

Hneď na začiatku je nutné spomenúť, že v jednom sa prieskum od predošlých štúdií nelíši - aj v regióne strednej, východnej a severnej Európy totiž jeho výsledky potvrdili trend nadmerného používania smartfónov. Do prieskumu sa zapojilo celkom 6012 respondentov. Respondenti pochádzali z Dánska, Rakúska, Poľska, Maďarska, Slovenska, Česka, Chorvátska, Srbska, Rumunska, Bulharska, Grécka a Turecka.

Takmer tri štvrtiny (74 percent) všetkých respondentov uviedli, že aspoň niekedy smartfón používajú pred spaním. Pre väčšinu je potom kontrola telefónu vôbec prvou činnosťou po prebudení (70 percent) - napríklad 26 percent opýtaných Európanov tak robí vždy, zriedka potom iba desať percent. 

Nemožno sa tak čudovať, že väčšina európskych užívateľov má smartfóny odložené na dosah ruky niekde blízko postele. Tí najzávislejší si mobil odkladajú priamo do postele, napríklad aj pod vankúš. Európsky priemer je 11 percent a len iba osem percent Európanov potom smartfón cez noc odloží v inej miestnosti ako spálni.

Znakom nadmerného používania smartfónu je početnosť jeho kontroly. So závislosťou na ňom bojuje takmer polovica Európanov (49 percent), ktorí ho kontrolujú niekoľkokrát za hodinu. 

Napríklad vedci z univerzity v nemeckom Bonne v minulosti závislosť na smartfónoch prirovnali k závislosti na fajčenie, podľa nich sú smartfóny návykové rovnako ako cigarety. Pre fajčiarov je odmenou pôžitok z nikotínu, pre mobilných užívateľov potom prijatá správa či pochválenie sa svetu nejakým svojím postrehom.

Dôvodom, prečo mnohí používatelia po smartfónoch tak často siahajú, je fakt, že ide v danú chvíľu často o jediné spojenie s priateľmi - či už kvôli nedostatku času, či vzdialenosti. Smutnou pravdou však je, že často týmto spôsobom zámerne nahrádzajú osobné stretnutie s priateľmi a známymi. Faktom však je, že vybavovanie súkromných i pracovných záležitostí prostredníctvom smartfónu je často podstatne pohodlnejšie, ako kvôli pár minútam napríklad zapínať počítač.

Smartfón slúži najčastejšie na posielanie správ
Prieskum spoločnosti Huawei sa zameral aj na to, na čo užívatelia smartfón najčastejšie používajú. Zaujímavosťou je, že na pôvodný účel zariadenia, teda na volanie ho využíva len 73 percent Európanov. Častejšie na ňom totiž vybavujú e-maily (77 percent), surfujú na sociálnych sieťach (81 percent) či s ním zaobstarávajú fotografie (85 percent). Vôbec najčastejšie ho používajú na písanie správ (86 percent) - z prieskumu nie je však jasné, či ide čisto o SMS, či toto využitie zahŕňa aj využitie chatovacích aplikácií. Faktom je, že práve kvôli takýmto aplikáciám sú klasické správy dlhodobo na ústupe. Míľnikom bol rok 2012, vtedy sa na svete poslalo viac správ cez chatovacie aplikácie než tradičných SMS.

"Dáta potvrdzujú predchádzajúce zistenia, že mobilný telefón dnes zrejme predstavuje najnepostrádateľnejšiu komunikačnú technológiu. S trochou zveličenia sa dá povedať, že pre väčšinu populácie sa mobilný telefón stal ďalším, umelým ľudským orgánom - 96 percent respondentov ho má vždy, alebo zvyčajne pri sebe a iba osem percent respondentov necháva telefón cez noc v inej miestnosti ako v spálni," uviedol Lupač.

01 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 02 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 04 - Modified: 2024-03-28 09:24:57 - Feat.: - Title: Podľa novej štúdie sme na porne závislí menej, ako sa čakalo. Zúčastnili sa jej aj Slováci 05 - Modified: 2024-03-19 14:09:09 - Feat.: - Title: Kvartálne tržby Xiaomi vzrástli o viac než desatinu, zisk prekonal očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:07