Rakovina dokáže výrazne oslabiť imunitný systém. Výsledkom je častejší výskyt najrôznejších infekcií a nevysvetliteľné, zvyčajne nízke zvýšenie teploty, ktoré trvá dlhú dobu. Pri trvale zvýšenej teplote je nutné zistiť jej príčinu a vylúčiť vážny zdravotný problém. Zvýšená teplota sa zvyčajne vyskytuje, keď sa rakovina rozširuje alebo už ovplyvnila imunitný systém. Tento symptóm je príznačný pre rakovinu krvi čiže leukémiu.pxhere.com
StoryEditor

Lekár: Oslabená imunita je dôsledok komfortného života

27.02.2018, 23:00
Ste chorí? Máte oslabenú imunitu. To počúvame často. Čo sme však urobili zle? A môžeme za to skutočne len my sami?

Vo svete plnom baktérií, parazitov či vírusov, ktoré nám môžu privodiť choroby, prežívame len vďaka všestrannej a bezchybnej funkcii svojho imunitného systému. Je to hradba, ktorou sa naše telo bráni prichádzajúcom nepriateľom, píšu Lidovky.

"Lenže niektorým vírusom sa napriek tomu darilo prenikať dovnútra našich telesných buniek a stať sa súčasťou ich genómu. Iné aj v súčasnosti osídľujú v ,spiacej' forme organizmy väčšiny zdravých ľudí. Popri typických nákazlivých ochoreniach, ako je napríklad chrípka, sa podieľajú na vzniku a rozvoji radu neinfekčných chorôb, napríklad astmy, alergie alebo nádorových ochorení," hovorí primár Martin Nouza z Centra klinickej imunológie Praha.

V obrane proti týmto nepriateľom sa podľa jeho slov uplatňujú všetky zložky našej imunity. Stačí však aj len čiastočné zlyhanie, aby mikroorganizmy - obzvlášť "spiace" vírusy - začali škodlivo pôsobiť. Väčšina z nás sa rodí s vysoko výkonnou a funkčnou imunitou, ktorá sa postupne vyvíja. Náš imunitný systém si "pamätá" prebehnuté infekcie a dokáže s nimi opakovane lepšie bojovať.

Malé deti trpia častými infekciami, a tak si postupne vytvárajú pamäť na najčastejšie mikróby a dokážu im lepšie čeliť.Obdobným vytváraním imunitnej pamäte je očkovanie, ktoré môže zabrániť niektorým infekčným chorobám.

Nebezpečné vírusy

Zlyhanie imunity pozná asi každý z nás. Niekto si kýchne v autobuse a nedá si dlaň pred ústa, takže vyprsknutá kvapôčková infekcia útočí na okolie. Alebo sa pri námahe spotíte a zostanete v mokrom oblečení, pretože sa nemôžete prezliecť. Hradby našej imunity sú prerazené a vírusy začínajú vyčíňať, zvyšok už asi poznáte.

Rovnako ľahkú situáciu majú patogény, pokiaľ nie je u niekoho imunita plne vyvinutá, ako je to u niektorých vrodených porúch imunity a v detstve. Ďalším variantom je vyčerpaná imunita, napríklad v starobe a pri niektorých závažných chorôb, napríklad pri cukrovke či zhubných nádoroch a pri ich liečbe.

"Pri infekciách vyvolaných baktériami sa môžeme cítiť bezpečnejšie. Proti rade z nich nás chránia očkovania v detskom veku a k dispozícii je stále sa zvyšujúci počet účinných antibiotík. V prípade infekcií vyvolaných vírusmi je ale situácia menej priaznivá. Našťastie i proti mnohým z nich nám pomôže očkovanie. Na svete sa podarilo úplne odstrániť čierne kiahne a v značnej časti sveta i detskú obrnu. Sú tu ale stále vážne hrozby, ktoré predstavujú vírusy HIV vyvolávajúce ochorenie AIDS, vírusy vtáčej chrípky, vírusy žltačky C a ďalšie, proti ktorým zatiaľ stále ešte nie sú kvalitné vakcíny k dispozícii," pripomína Martin Nouza.

"Uvedomme si, že vďaka pokroku 20. a 21. storočia s narastajúcou životnou úrovňou, minimalizáciou podvýživy v rozvinutých krajinách, dostupnosti liekov, zachraňujúcich predtým stratené životy, sa stávame viac náchylnými k civilizačným chorobám. A tam prejavy získaného oslabenie imunity patria," uvádza primár Nouza.

Ako dodáva, svoju úlohu hrá tiež chronický stres, ktorý oslabuje imunitu a zvyšuje dispozíciu k infekčným chorobám. "A nezabúdajme ani na väčšiu a narastajúcu koncentráciu populácie. Žijeme prevažne vo veľkých mestách, cestujeme prostriedkami hromadnej dopravy, pracujeme v otvorených kanceláriách, a tak si ľahšie aj odovzdávame získané infekcie," zhŕňa primár Nouza.

Dôležité posilňovanie imunity

Vyzerá to, že sa skoro nedá nič robiť. Sme teda obeťami pokroku a musíme niesť svoj ortieľ, alebo hľadať, čo našu imunitu najviac ohrozuje a dostať to zo života? Ako si napríklad máme chrániť dýchacie ústrojenstvo, kadiaľ nám do organizmu môžu prenikať škodlivé mikroorganizmy?

"Dobre vieme, že znečistenie ovzdušia exhalátmi negatívne pôsobí na ľudské zdravie a my by sme sa mali tomuto prostrediu čo najviac vyhýbať. Menej sa už ale pamätá na to, že nebezpečné pre imunitu je aj znečištenie vnútorného priestoru. Či sú to chemické látky, uvoľňujúce sa z nekvalitného nábytku, zamorenie plesňami, čo sme veľa vnímali napríklad po povodniach, alebo nešvár fajčenia rodičov v byte a negatívne dopady na ich deti. Rovnako aj nekvalitná klimatizácia predstavuje riziko pre celé pracovné kolektívy. To všetko by sme sa mali snažiť potlačiť," upozorňuje primár Nouza.

Napriek tomu sa ale odsťahovať z nášho storočia nemôžeme, ba ani dvere do leta nedokážeme otvoriť na počkanie. A tak nám nezostáva iné ako svoju imunitu posilňovať. "Myslím, že najviac našej imunite prospieva zdravý životný štýl - kvalitné stravovanie, dostatok spánku, aktívny odpočinok vrátane športu, saunovanie či otužovanie, ale aj aktívna relaxácia v prírode. Rád zdôrazňujem, že významné je aj nezabúdať na potrebu dovolenky," pripomína doktor Nouza. Ak to nestačí a predsa len sa choroba dostaví častejšie, potom sú podľa neho k dispozícii napríklad prírodné prípravky, napríklad výtažky z echinacea purpurovej, imela, z austrálskeho čajovníka, ženšenu, z všehojovca a z ázijských húb. Priaznivý efekt, nielen u črevných infekcií, majú tiež probiotiká.

Vyšetrenie imunity

Základné informácie o kvalite imunitného systému poskytnú testy v imunologických laboratóriách. V laboratóriu sa najprv odoberie krv. Vyšetrenie krvnej vzorky trvá zvyčajne niekoľko dní.

Rozborom je možné zistiť: a) zníženú imunitu, b) rôzne typy alergií, c) prítomnosť alebo riziko rozvoja autoimunitných chorôb.

Výsledky by mal zhodnotiť lekár, čo nemožno vykonať bez podrobných informácií od pacienta. Lekár ho potom môže informovať buď už priamo o náležitej liečbe, o odporúčanej životospráve, alebo o ďalších vhodných vyšetrovacích postupoch.

Našej imunite najviac prospieva zdravý životný štýl - kvalitné stravovanie, dostatok spánku, aktívny odpočinok vrátane športu a otužovania.

01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Machovka neslúži len na ozdobu jedál: Takéto má účinky na zdravie 05 - Modified: 2024-03-05 18:00:00 - Feat.: - Title: Zelený čaj pôsobí podobne ako modrá tabletka: Takto vám môže zlepšiť intímny život
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 18:30