Pixabay
StoryEditor

Alkohol a lieky sú odpad. Takto pomôžete orgánom zbaviť sa toxínov

26.02.2018, 10:55
Autor:
ČTKČTK
Čo presne znamená detoxikácia? Prečo je dôležité prečistiť svoje telo pred budúcimi sviatočnými hodami?

Čo máme robiť po fašiangovom maratóne mastných, sladkých a slaných jedál? Detoxikačný džús, detoxikačný krém, detoxikačná joga, detoxikácia vlasov, to všetko sa dnes stalo bežnou súčasťou života.

Máme orgány, ktoré sa podieľajú na neutralizácii a odstraňovaní nežiaducich škodlivín, ktoré sa nahromadili v dôsledku prejedania, stresu, znečistenia životného prostredia, alkoholu či konzervačných látok a pesticídov nachádzajúcich sa v potravinách, píše francúzsky týždenník Le Express.

Obličky a pečeň filtrujú odpad a črevá ho odvádzajú. Keď nie sú schopné plniť svoju úlohu, celkový stav organizmu je narušený. Sme unavení, pomaly trávime, zadržujeme vodu. Tieto orgány je potrebné stimulovať, aby bola zaistená ich správna funkcia.

"Hľadáme magické potraviny, ktoré nám umožnia jesť čo chceme a kedy chceme, bez toho aby sme naberali na váhe," vysvetľuje nutričná poradkyňa Ambre Motová. Odporúča zvyknúť si na správnu výživu, pretože skutočná detoxikácia spočíva v zdravom živote a vo vyváženej strave.

Lekár Patrick Aubé zdôrazňuje, aké je dôležité, aby boli funkcie organizmu zaisťujúce jeho očistu pripravené pracovať na maximálny výkon, zvlášť pred sviatkami, aby dobre hrali svoju úlohu v organizme namáhanom nadmerným množstvom jedla a alkoholu.

Čistá pečeň
Aby sa organizmus zbavil takého odpadu, ako je alkohol a lieky, je potrebné prečisťovať pečeň trikrát až štyrikrát do roka. Týždeň pred sviatkami si odoprite alkohol a naopak si doprajte vyváženú stravu, poznamenáva Ambre Motová. Ťažko stráviteľné potraviny, ako sú hotové jedlá, mliečne výrobky, káva a mäso, nahradzujte zeleninou a ovocím.

Doktor Aubé odporúča pojedať artičoky, ktoré aktivujú produkciu žlče pečeňou a odvádzanie žlče do čriev. "Žlč predovšetkým umožňuje tráviť tuky. Podieľa sa tiež na detoxikáciu od liekov a alkoholu a na elimináciu cholesterolu," hovorí.

Konzumácia potravín bohatých na vlákninu, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky, umožňuje "vytapetovať" žalúdok a spomaliť vstrebávanie niektorých tukov a cukrov. Sú vhodné aj preto, že vedú k pocitu sýtosti.

Dostatok vody je základ
Dôležitá je hydratácia. Mäta, medovka a fenikel sú vynikajúce pre prípravu čriev na sviatočné hody, uvádza Patrick Aubé. "Po každom výdatnom jedle si vždy pripravím odvar z mäty. Po celý rok a najmä o sviatkoch mi jej digestívne vlastnosti pomáhajú zbaviť sa nadúvania a nevoľnosti," hovorí tridsaťosemročná Héléne.

Doktor Aubé odporúča čaj z trúbkovca, rastliny známej pre jej diuretické účinky. Ambre Motová zase radí venovať pozornosť tomu, aby sme nemali príliš vysoký prísun proteínov. Stačí zjesť na poludnie jednu porciu mäsa a večer pol porcie. Liečiteľka Frédérique Cervoniová nedá dopustiť na čaj z brezy pre jeho očisťujúce a diuretické účinky.

Experti sa zhodujú v tom, že pred bohatými pokrmami cez sviatky, ak sú podávané večer, si treba dať veľmi ľahký obed: zeleninu alebo zeleninovú polievku, najviac 150 gramov mäsa alebo ryby, šalát z valeriány a čerstvé ovocie alebo jablkový kompót bez pridaného cukru.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 04:21