Kýchanie, kašľanie a svrbenie sú príznakmi intolerancie.Flickr
StoryEditor

Imunológ: "Zdravý korienok" je skôr životné šťastie

05.03.2018, 23:00
Zlá výživa, málo pohybu, stres, zlé životné prostredie, zneužívanie antibiotík, to všetko sa pomaly, ale isto sčíta a raz sa to prejaví práve poruchou imunity.

Tvrdí to v rozhovore pre Lidovky univerzitný profesor imunológ Václav Větvička, pôsobiaci v americkom Louisville.

Pribúda na svete imunitných ochorení a ktorých najviac?
Bezpochyby tých alergických. A niet divu. Znečistenie prostredia a prebytok chemicky spracovanej potravy stále pribúda. Koniec koncov len v samotných Spojených štátoch trpí nejakou formou alergie 30 percent dospelých a 50 percent detskej populácie.

Prečo tomu tak je? Nahráva tomu aj globalizácia a možnosť cestovania?
U alergií ani tak nie, ty si cestovaním neuženieme. Globalizácia a s ňou spojené rýchle cestovanie bezpochyby prispeli k rýchlemu rozšíreniu napríklad ochorenia AIDS a existujú obavy, že by sa niečo podobné mohlo opakovať napríklad s vírusom ebola. Ale u bežných chorôb je jedno, či si ich uženieme v Zlámanej Lhote alebo napríklad v Tibete.

Je niekde na svete oslabenej imunity viac? Alebo je niekde napríklad prírodnými podmienkami viac chránená?
Vedci a lekári tejto oblasti poznajú príbehy o alergiách na Islande, kde bol vďaka čistej prírode a potrave a minime stromov a vegetácie vôbec výskyt detských alergií dlhé desaťročia silno pod európskym priemerom. Keď sa ale aj tam v poslednej dobe zmenil spôsob života a stravovania, deti na Islande majú naraz rovnako alergií ako deti v Európe. Takže prírodné podmienky aj strava s tým súvisia, pretože je niečo iné obedovať tresku, ktorú pred pár dňami vylovili z čistého mora pri ostrove, a niečo iné si dať vyprážané hranolky s tatarskou omáčkou. Je samozrejmé, že ak niekto prežil svoj život niekde blízko gigantickej skládky priemyselných odpadov, nebude mať imunitný systém v optimálnom stave.

Môže očkovanie oslabiť imunitu?
Nechcel by som tu priložiť ďalšie polienko pod už tak dosť zbytočnú diskusiu o negatívnych účinkoch vakcinácií. V medicíne, rovnako ako v živote, sa môže stať skutočne všetko, ale očkovanie imunitu neoslabuje. Samozrejme nemôžeme očkovať jedinca s oslabenou imunitou, ale to je o niečom inom.

S ako vybaveným imunitným systémom sa človek aktuálne dostáva na svet a kedy sa dá povedať, že je proti chorobám dostatočne vybavený?
Celkom platí, že nahí sa dostávame na svet i v oblasti imunitného systému. Prvé mesiace nás chránia protilátky obsiahnuté v materskom mlieku, ale prvé vlastné protilátky sa začnú tvoriť až niekedy okolo šiesteho mesiaca a o plne vyvinutom imunitnom systéme môžeme hovoriť okolo piateho roku dieťaťa.

Môžeme už pri plode spoznať, že budúce narodené dieťa bude mať oslabenú imunitu?
Rada autoimunitných chorôb je dedičná, takže môžeme jednoducho otestovať oboch rodičov a budeme vedieť, či plodu niečo hrozí. Medzi tieto poruchy patria aj niektoré typy, ktoré sa navonok prejavujú ako oslabená imunita.

Prečo sa poruchy imunity tak ťažko liečia? Hrá v tom rolu "zdravý korienok", ktorý niekto má a niekto nie?
Ten zdravý korienok je skôr šťastie. Pri poruchách imunity je to ako pri mnohých ďalších chorobách. Na tie príslovečné váhy si prikladáme do značnej miery sami - niekedy na tú pozitívnu stranu, žiaľ často tiež na tú opačnú. Zlá výživa, málo pohybu, stres, zlé životné prostredie, zneužívanie antibiotík, toto všetko sa pomaly, ale isto sčíta a raz sa to prejaví.

Ako si predstavujete, že bude vyzerať liečba porúch imunity, napríklad alergií či autoimunitných chorôb, v budúcnosti?
Počas mnohých rokov v odbore som už zažil najrôznejšie nadšené zvolania o tom, že práve nastal dlho očakávaný prielom v medicíne a teraz že už sa chorobám dostaneme na kobylku. A vidíte, stále je to rovnaké. Hovorilo sa o génovom inžinierstve, teraz o imunoterapii. Pokrok určite, zázrak ťažko. Ľudský genóm sa podarilo sekvenovať už v roku 2003, ale na liečbu čakáme dodnes. A tak budúcnosť vidím ako postupnosť ďalších malých krôčikov. A je jedno, či sa bude jednať o autoimunity, alebo napríklad o žltačku. Ale že by prišla nejaká skutočná revolúcia, ako bol napríklad objav penicilínu, to neočakávam.

Môžem si nejako pomôcť s poruchami imunity sám?
To záleží na type poruchy. Ak mám nejakú dedičnú poruchu alebo niektorú výraznú autoimunitnú chorobu, sám s tým asi nič neurobím. Pokiaľ sa ale jedná "len" o zníženie imunitných reakcií, napríklad starobou alebo prílišnou námahou, tam môžeme svojej imunite pomôcť vhodným doplnkom, na myseľ sa v prvom rade derie betaglukan, o ktorého účinkoch existuje vo vedeckej literatúre niekoľko desiatok tisíc publikácií.

Ako ste na tom, pán profesor, s imunitou vy?
Zatiaľ sa aj napriek pokročilému veku nemôžem sťažovať. Nedávno prebehnuté vyšetrenie ukázalo úplne normálne výsledky zodpovedajúce veku.

01 - Modified: 2018-02-28 09:10:48 - Feat.: 0 - Title: Lekár: Oslabená imunita je dôsledok komfortného života
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 02 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-06 15:00:00 - Feat.: - Title: Machovka neslúži len na ozdobu jedál: Takéto má účinky na zdravie 05 - Modified: 2024-03-05 18:00:00 - Feat.: - Title: Zelený čaj pôsobí podobne ako modrá tabletka: Takto vám môže zlepšiť intímny život
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 01:15