Pixabay
StoryEditor

Riziko infarktu i depresie. Zmena času škodí

06.03.2018, 23:00
Autor:
jupjup
Koncom marca nás čaká zmena stredoeurópskeho času na letný. Zdraviu človeka to neprospieva, zhodujú sa lekári.

"Aj keď len hodinový posun, znamená náhly neprirodzený zásah do našich biologických rytmov," hovorí pre iDNES Peter Šóš, lekár v odbore psychiatrie a spánkovej medicíny.

Dôvodom k zavedeniu letného času teda evidentne nebola lepšia kondícia a pohoda občanov, ale vyššia produktivita práce. V lete totiž skoro svitá, a preto je žiaduce, aby hospodársky život začínal skôr. 

Pre väčšinu ľudí je výsledná únava iba nepríjemnosťou, ale zhruba 40 percent populácie, prevažne starších ľudí a detí, môže mať podľa odborníkov vážnejšie zdravotné a psychické dôsledky.

"Štúdie spájajú nedostatok spánku pri prechode na letný čas s dopravnými nehodami, úrazmi na pracovisku a potraty pri umelom oplodnení. Zvyšuje sa tiež riziko srdcového infarktu," vysvetľuje MUDr. Petr Šóš a dodáva, že na druhej strane hodina spánku navyše po skončení letného času môže prispievať k poklesu počtu srdcových infarktov.

Skoré večerné zotmenie po skončení letného času sprevádza podľa neho nárast sezónnych depresií.

"Austrálska štúdia našla po jarných aj jesenných posunoch času zvýšenú mieru samovrážd u mužov," dopĺňa lekár a ďalej vysvetľuje, že sa naše biologické hodiny musia prispôsobovať posunu času na jar o niečo rýchlejšie a na jeseň naopak pomalšie. Je to tým, že sa časy úsvitu a súmraku menia v čase rovnodennosti o niečo rýchlejšie. Doba úsvitu sa počas jarného posunu času mení rýchlejšie, pretože zmena prichádza bližšie k marcovej rovnodennosti. O niečo pomalšie sa potom mení počas jesenného posunu času, ktorý nastáva viac než mesiac po septembrovej rovnodennosti.

"Vzhľadom k tomu, že je pre náš biologický rytmus rozhodujúcim ukazovateľom času úroveň osvetlenia za súmraku a úsvitu, je nepravdepodobné, že sa ľahko prispôsobíme náhlym a čisto ekonomicko-politickým časovým posunom," obhajuje jednotný čas spánkový odborník, podľa ktorého škovránky majú väčšie ťažkosti s jesennou zmenou času a takzvané sovy naopak horšie znášajú jarný časový posun. Aj ľudia so spánkom kratším ako sedem hodín sa podľa neho s posúvaním času vyrovnávajú o poznanie horšie ako tí, ktorí spia dlhšie.

Čo by lekár "nespavcom" v čase časového posunu poradil? "Pokúsiť sa v tých dňoch chodiť spať a vstávať o 15 minút (na jar predtým, na jeseň neskôr) ako zvyčajne a v sobotu a v nedeľu si podobne pomôcť aspoň 30 minútami." Ďalej odporúča vystaviť sa hneď po prebudení dennému svetlu, ideálne sa krátko prejsť vonku, prípadne pridať niekoľko naťahovacích cvikov na zníženie telesného stresu a dať si zdravé raňajky.

V poslednej dobe sa o zrušení letného času vedú búrlivé debaty v celej Európe. Občianske iniciatívy a petície zhodne s lekármi tvrdia, že zmeny času majú negatívne dopady na zdravie ľudí. Preto začiatkom februára vyzvali europoslanci Európsku komisiu, aby posúdila prínosy a riziká striedania letného a klasického (mylne označovaného ako zimného) času a prípadne navrhla zrušenie.

MUDr. Peter Šóš je rozhodne pre zrušenie letného času a zachovanie jedného stabilného štandardného. "V tom by nám mohlo byť vzorom už poučené Rusko, kde letný čas z roku 2011 vystriedal kvôli nespokojnosti s neskorým úsvitom počas zimných mesiacov už o tri roky neskôr stály štandardný čas."

Letný čas u nás a vo svete

Prechod na letný čas bol v niektorých krajinách zavedený už počas prvej svetovej vojny. Po niekoľkých zmenách sa striedanie času v Československu ustálilo v roku 1979 - letný čas začínal vždy poslednú nedeľu v marci a trval šesť mesiacov. Od roku 1996 sa letný čas o jeden mesiac predĺžil a končí tak až v poslednú októbrovú nedeľu.

Letný čas platí v súčasnosti vo väčšine krajín Európy, Severnej Ameriky a Blízkeho východu. V niektorých krajinách bol letný čas najprv prijatý a neskôr zrušený, napríklad v Rusku, kde bolo striedanie času zavedené už v roku 1917, v roku 2011 však bolo zrušené a začal platiť stály letný čas. Všeobecná nespokojnosť s neskorým východom slnka najmä v zimných mesiacoch však viedla k ďalšej zmene, a tak od roku 2014 majú Rusi iba štandardný čas.

  • Stredoeurópsky čas
    SEČ (CET - GMT + 1h). Tiež sa nazýva obyčajný, štandardný alebo klasický. V súčasnosti je naším občianskym časom vtedy, keď nie je zavedený letný čas - od konca októbra do konca marca.
  • Letný čas
    Zmena tento rok pripadá na nedeľu 25.3. a späť na SEČ 27. 10. 2018. Zodpovedá času susedného východnejšieho pásma. U nás ide o SELČ (CEST), ktorý zodpovedá času východoeurópskemu - VEČ (EET - GMT + 2h). Dnes sa letný čas užíva od konca marca do konca októbra.
  • Zimný čas
    Zodpovedá času susedného západnejšieho pásma. U nás ide o SEZČ (CEWT), ktorý zodpovedá času západoeurópskemu - ZEČ (WET - GMT). 

01 - Modified: 2018-02-09 11:43:03 - Feat.: 0 - Title: Aké dosahy má posun času na ekonomiku? 02 - Modified: 2018-10-26 07:19:36 - Feat.: 0 - Title: Koľko zmena času stojí?
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 04:31