Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je nevyhnutný pre celkové zdravie, pomáha okrem iného chrániť pred srdcovými ochoreniami, prispieva k udržaniu zdravej váhy, znižuje riziko cukrovky aj Alzheimerovej choroby. Okrem toho vám ešte pomôže udržať pokožku hladkú a bez vrások. Doktorka Skelseyová vysvetlila, že nedostatok spánku prispieva k výskytu vrások, pretože mení prirodzené pH pokožky a znižuje schopnosť kožných buniek udržiavať vodu. Počas spánku sa navyše vylučujú toxíny z tela. Pre zmiernenie výskytu vrások je preto ideálne dodržiavať odporúčaných 6 až 8 hodín spánku za noc.Pixabay
StoryEditor

Sedem príčin vrások, za ktoré nemôžete viniť vek

09.03.2018, 23:00
Vrásky sú prirodzenou súčasťou procesu starnutia a skôr či neskôr ozdobia každú tvár. Aj keď veľkú úlohu hrajú genetické predpoklady a postupujúci vek, v akej miere a kedy sa vrásky objavia, môžete z časti ovplyvniť.

Väčšina ľudí si výskyt vrások spojí iba so starnutím. Je pravda, že koža postupom rokov stráca elasticitu, čo sa prejavuje spočiatku jemnými líniami v tvári, ktoré sa postupne formujú do hlbších vrások. Avšak existujú aj určité zlozvyky, každodenné návyky a rituály, ktoré môžu zhoršovať stav pokožky, prispievať k tvorbe vrások a celkovo ju robiť zbytočne staršou, píše iDNES.

Niektoré faktory vedúce k výskytu vrások, ako je stav životného prostredia okolo vás, tak úplne ovplyvniť nemôžete, ale zlepšením životného štýlu môžete významne vylepšiť aj vzhľad pleti.

Samozrejmosťou by mal byť pravidelný pohyb, ktorý zlepšuje prekrvenie kože a pomáha ju tak udržiavať pevnú a zdravú. Odborníci sa zhodujú na aspoň 30 minútach fyzickej aktivity každý deň.

Veľký vplyv majú tiež vaše stravovacie návyky. Ak je váš jedálniček zložený z nadbytku sladkých a tučných pokrmov a chýba mu dostatočné množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny a bielkovín z kvalitnej stravy, nemali by vás prekvapiť predčasné príznaky starnutia pleti, ako sú práve vrásky a zvädnutá koža.

Existujú ale ešte ďalšie príčiny predčasného vzniku vrások, ktoré nemajú nič spoločné so starnutím. Prečítajte si v galérii, ktoré to sú, aby ste sa ich mohli prípadne vyvarovať.

01 - Modified: 2024-04-17 15:37:07 - Feat.: - Title: Vaša pokožka si zaslúži tú najlepšiu starostlivosť: Takto by malo vyzerať jej správne krémovanie 02 - Modified: 2024-03-24 07:00:00 - Feat.: - Title: Kozmetika s obsahom kozieho mlieka je elixírom pre vašu pleť. Pre toto by ste ju mali vyskúšať 03 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Chcete pleť bez vrások? Prehodnoťte polohu, v ktorej spíte 04 - Modified: 2024-03-11 07:00:00 - Feat.: - Title: Na bielom jogurte si pochutná aj vaša pleť! Za pár centov vďaka nemu získate dokonalú masku na tvár 05 - Modified: 2024-03-11 08:17:08 - Feat.: - Title: Kedysi sci-fi sen, dnes realita. Vedci vytlačili kožu na 3D tlačiarni priamo na ranu, ktorá sa sama obnovila
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 22:43