Pixabay
StoryEditor

Nadávate? Robíte tým dobre svojmu zdraviu, tvrdia vedci

11.03.2018, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Od útlej mladosti nás učia, aby sme nehovorili neslušné slová. Výskum uskutočnený v Spojených štátoch ale napriek tomu ukázal, že nadávky tvoria takmer jedno percento každodenného slovníka.

Často sa stáva, že hovoríme nevhodné slová v nevhodnej chvíli, ale sú chvíle, kde taký "úlet" môže byť užitočný pre naše zdravie, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Komu sa nestalo, že si zakopol palec o nábytok? Nie náhodou bolesť poľaví, keď si zanadávame. Vedci z Keelskej univerzity vo Veľkej Británii merali účinky nadávania na toleranciu bolesti a zistili, že väčšinou dokážeme znášať bolesť, keď sme vulgárni.

Prečo? Každá nadávka totiž posiela správu do oblasti amygdaly v mozgu: nie sú to samotné nadávky, ktoré majú takú moc, ale citová a fyzická reakcia, ktorá vzniká pri ich vyslovovaní, čo nám dáva tú dávku energie, ktoré nám v takej chvíli prospeje.

Pri namáhavom tréningu preklínate svojho inštruktora: ak tak robíte nahlas, môže to priaznivo ovplyvniť vašu výkonnosť, uvádza sa vo výskume Keelskej univerzity. Ten zároveň zistil, že kto nadáva nahlas, zvyšuje si výkonnosť o dve až štyri percentá a silu o osem percent v porovnaní s tým, kto má ústa zatvorené. Vedci sa domnievajú, že keď trpíme potichu, myslíme len na to, aký je tréning ťažký a únavný, zatiaľ čo nadávanie nahlas odvádza pozornosť a umožňuje lepšie pracovať.

Nadávanie môže poslúžiť aj ako účinné emotívne uvoľnenie, zvlášť pri hneve a frustrácii. Používanie slov, ktoré nie sú vhodné a slušné, môže mať veľmi uvoľňujúci účinok. Neslušné slová človek obvykle vyslovuje pri hneve a frustrácii a zapája do toho celé telo. Keď zúrime, bez toho aby sme nadávali, stres sa neuvoľňuje. Keď naopak nadávame, zapájame celé telo a emócie: uvoľnenie je úplné a uľavuje stresu.

Mohli by sme si myslieť, že časté užívanie nadávok môže byť známkou obmedzených vyjadrovacích schopností, ale štúdia zverejnená na stránkach časopisu Language Sciences ukazuje, že je to v skutočnosti naopak. Vedci analyzovali skupinu 43 mužov a žien, ktorí mali počas jednej minúty povedať čo najviac neslušných slov. Potom mali vymenovať za rovnaký časový úsek čo najviac zvierat. Vedci zistili, že čím viac bol účastník štúdie schopný povedať neslušných slov, tým širšia bola jeho slovná zásoba.

Nadávanie môže pôsobiť dojmom, že sme úprimní. Ak sme v pozitívnom - priateľskom - prostredí, zdáme sa byť čestní, autentickí a asertívni, hoci nadávanie je formou hrubého, nekontrolovaného a inštinktívneho vyjadrovania. Nedávna štúdia ukázala, že vulgárnosť je spojená s nefalšovanými pocitmi a emóciami v sociálnych interakciách. A to znamená, že ten, kto nadáva, je zrejme aj úprimnejší.

01 - Modified: 2018-02-21 08:29:37 - Feat.: 0 - Title: Čo hovoríme zo sna? Servítku si pred ústa rozhodne nedávame, tvrdí štúdia
01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 20:42