Pixabay
StoryEditor

Mýty o panenstve, ktoré ničia život ženám po celom svete

12.03.2018, 12:00
Autor:
haahaa
Dve nórske odborníčky na sexualitu tvrdia, že toho väčšina žien a dievčat vie o svojich intímnych partiách málo. Za najškodlivejšie označujú mýty spojené s panenskou blanou a panenstvom, ktoré sú dodnes rozšírené a ženy môžu stáť ich česť i život.

Nina Brochmannová je tridsaťročná lekárka a matka, Ellen Stokken Dahlová bude svoj lekársky titul čoskoro dokončovať. "Učili sme sexuálnu výchovu a rozširovali sme tie staré mýty," spomína na začiatky hlbšieho záujmu o tému ženskej sexuality Nina Brochmannová. Postupom času začali mladým ženám dochádzať určité nelogickosti svojich osnov a pustili sa do vlastného výskumu, ktorý ich šokoval. Prišli pritom na dva veľké mýty, píše iDNES.

Prvým z nich je, že žena pri prvom vaginálnom sexuálnom styku krváca. Druhým z nich je, že sa ženské telo po prvom sexe nezvratne zmení, blana je pretrhnutá a je to na nej poznať. Ani jedno z toho nemusí byť nevyhnutne pravda, pritom ale obaja mýty ovplyvňujú to, ako sa pozeráme na ženskú sexualitu.

Panenská blana nie je žiadna blana
Panenská blana je v súčasnosti pri sexuálnej výchove prezentovaná ako určitý druh membrány, ktorá sa pri prvom vaginálnom styku poruší. Lenže tak to nie je, aj samotný slovenský názov panenská blana je zavádzajúci, pretože vôbec nejde o blanu (naďalej preto budeme používať termín hymen), ale o slizničnú riasu. Žena pred prvým sexuálnym stykom teda nie je uzavretá "ako plechovka s instantnou kávou".

Mnoho ľudí si tiež predstavuje panenskú blanu ako zátku s otvormi, ani to však nie je presné. Funguje takto ešte v embryonálnom štádiu, ale pred alebo počas narodenia mizne a zostávajú po nej len zvyšky pri vstupe do vagíny. Podľa nórskych odborníčok na sexuálnu výchovu je najlepšie predstaviť si ju ako látkovú gumičku obľúbenú v deväťdesiatych rokoch.

"Je to obruba tkaniva na vonkajšom otvore vagíny, väčšinou má tvar donutu alebo polmesiaca s veľkou dierou uprostred, ale existuje mnoho variácií. Hymeny môžu mať strapce, niekoľko otvorov, alebo sa môžu skladať z lalokov. Hymeny sa vo svojom vzhľade veľmi líšia, a preto je tak ťažké urobiť skúšku panenstva," vysvetľuje v prednáške TEDx v Osle Nina.

K tejto téme bolo pri ich výskume tak málo dostupných vedeckých materiálov, že museli konzultovať forenzných expertov, aby sa dopátrali pravdivého obrazu. "Vstávajú nám vlasy hrôzou pri predstave, ako malý záujem prejavujú doktori v štruktúre, ktorá môže pre modernú ženu znamenať stratu cti alebo dokonca života," píšu vo svojej knihe Zázraky tam dole.

Hymen nie je dôkazom panenstva
Hymen môže byť elastický alebo mať väčší otvor, takže sa pri vaginálnom styku vôbec neporuší a žena nikdy v živote pri sexe nekrváca, ale môže sa tiež len trochu narušiť. Všetky tieto skutočnosti sú pritom známe už od roku 1906, keď nórska lekárka zistila, že hymen prostitútky v strednom veku sa vo vzhľade nijako podstatne nelíši od hymen nedospelej panny. Ďalší dôkaz prináša štúdia vykonaná na 36 tehotných maloletých dievčatách, u 34 z nich lekári nenašli na hymen dôkazy po penetrácii. "Takže ak neveríte v 34 neposkvrnených počatí, musíte uznať, že aj druhý mýtus vzal za svoje. Proste sa nemôžete žene pozrieť medzi nohy a vyčítať tam jej sexuálnu históriu," dodáva Ellen.

A obe ženy zároveň upozorňujú, aký veľký vplyv na ženské životy tieto vyvrátené mýty stále majú. Rodičia i budúci manželia požadujú po dievčatách po celom svete skúšku panenstva pred manželstvom, Indonézanky sú vystavované potupnej a traumatickej skúške pri vstupe do armády, Egypťanky potom, čo boli zadržané pri protestoch na námestiach. V mnohých rozvojových krajinách sa skúšky vykonávajú v nedostatočných hygienických podmienkach a môžu mať za následok rozšírenie chorôb prenosných telesnými tekutinami.

Ešte horšie následky sa dostavia, ak skúšajúci usúdi, že dotyčná už pannou nie je, alebo ak sa pri svadobnej noci nedostaví očakávané krvácanie. Žena je v niektorých kultúrach a spoločnostiach považovaná za nečistú nepoctivú cudzoložnicu. Mnohé ženy sa tomu snažia zabrániť vyhotovením divadelnej krvi a polievaním prestieradla, ďalšie hľadajú pomoc dokonca aj u lekárov na operáciách, ktoré sľubujú hymen obnoviť.

"To je naozaj hrozné," opisuje Nina Brochmannová pre The Times. "Vezmú rôzne záhyby kože vnútri vagíny a zošijú je tak tesne, že ich musí aj malý penis poškodiť, musí ju roztrhnúť. Mnoho doktorov udržuje tieto mýty nažive práve poskytovaním týchto služieb. "

Mýty ovplyvňujú životy súčasných žien
Prednáška nórskych aktivistiek už vyvolala veľkú pozornosť a od jej zverejnenia sa na ne obracajú ženy zo Stredného východu, ktorým kvôli nekrvácení ich hymen hrozí násilie.

Nina Brochmannová a Ellen Stokken Dahlová vo svojej knihe upozorňujú na ďalší rad mýtov a nezmyslov, ktorým o ženskej sexualite a ženskom sexuálnom zdraví dodnes veríme. Okrem hymenu je to napríklad aj naša predstava o klitorise, ale napríklad aj o vzhľade ženských genitálií.

Podľa autoriek veľa z týchto mýtov o ženských telách súvisí s hanbou spájanou so ženskou sexualitou, ide o nástroje jej ovládania, ktoré by dnes už mali byť neprípustné.

"Ak chcete vedieť, či je dievča panna, tak sa jej spýtajte. Ako sa rozhodne odpovedať, je len na nej," dodávajú na záver svojho prejavu, ktorý videli už vyše dva milióny ľudí.

01 - Modified: 2024-04-02 15:10:53 - Feat.: - Title: Ohováranie či závisť: Takto môžete prežiť bez hádok a konfliktov v ženskom kolektíve 02 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď štítna žľaza spustí alarm. Ako zasahuje srdce či psychiku 03 - Modified: 2024-03-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Južná Kórea smeruje k postupnému vymretiu. Prečo ženy nemajú a nechcú mať deti? 04 - Modified: 2024-03-10 10:36:11 - Feat.: - Title: Do armády sa hlásia. Ukrajinské ženy sa čoraz viac presadzujú v armáde, aj na veliteľských postoch 05 - Modified: 2024-03-08 16:23:24 - Feat.: - Title: Detské sobáše, znásilnenia a obťažovanie. Stovky žien v Pakistane demonštrovali za ich práva
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 11:01